neděle 27. července 2014

Hvězdy nám nepřály

Včera ráno jsem dočetla knihu Hvězdy nám nepřály. Popravdě, vzpamatovávám se z toho celý den. Tolik mě zasáhla.
Název: Hvězdy nám nepřály
Autor: John Green
Nakladatelství: Euromedia Group - Knižní klub
Počet stran: 237

Jemu je sedmnáct, jí šestnáct. Potkají se a zamilují se do sebe. Ona má rakovinu v posledním stadiu, on ze souboje s rakovinou vyšel s amputovanou nohou. Ti dva se výborně doplňují, a navíc je spojuje osobitý pohled na život i na chorobu, která je postihla... Jejich společná cesta trvá jen pár měsíců a končí smrtí. Přesto kniha není o smrti. Je o lásce. O tom, že hrdinové nemusejí být zblízka takoví, jak jsme si je představovali, že svět není továrna na splněná přání a že opravdová statečenost nemusí vždycky zachraňovat lidstvo. O tom, že i za pár měsíců se dá prožít malá věčnost. Originální a citlivá knížka je napsána s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vypravěčskému talentu má neuvěřitelně silné vyznění. (oficiální text)



Když jsem se knížku otevřela a začala jsem číst, najednou jsem nedokázala přestat. Tak strhující příběh to je. Neskutečně krásný, láskyplný ale i smutný příběh. Při čtení jsem se usmívala, rozplývala, ale i brečela. A když jsem knížku dočetla, vyprávěla jsem o ní mamce a znova mě to tak dojalo, až se mi třásl hlas. Celý den mi pak v hlavě znělo jméno Augustus Waters.

Jsem moc ráda, že jsem si tuhle knížku koupila a přečetla si ji. Rozhodně to je jedna z knih, která navždy a nesmazatelně zůstane v mém srdci. Ne proto, že je tam smrt, ale kvůli té nehynoucí a hluboké lásce. Díky lásce, která rozzářila dvou lidem život na konci bytí.



Celá kniha byla psána velmi čtivě, i když občas to může někomu připadat maličko méně srozumitelné, protože některé věty skrývají hluboké myšlenky. Velmi chytré hluboké myšlenky.

Hlavními postavami v knize jsou Hazel, Augustus a Izák. Všechny tři postavy se mi líbily a dokázala jsem je chápat. Nejvíc mě ale zaujal Augustus, byl něčím jiný. Možná stylem řeči nebo chováním.

I obálka knihy je krásná. Sice je už i s filmovou verzí, ale mě se tahle taky moc líbí :-). Co se týče autora, tak jsem si pana Johna Greena zamilovala. Moc krásně píše a rozhodně si přečtu i další jeho knihy. Upoutal moji pozornost.

Všem knížku velmi doporučuji, byla skvělá. Vlastně je skvělá. Dokáže člověka přimět změnit pohled na svět a svůj život. A po přečtení je pořád myšlenkami u Hazel a Augusta. Zkrátka, rozhodně si ji přečtěte :).


(Omlouvám se, že nedokážu napsat hezčí a delší recenzi, ale nějak nenacházím vhodná slova na vystižení všech svých pocitů, které ve mně kniha zanechala.)




6 komentářů:

  1. Naprosto chápu, občas je těžké najít vhodná slova, ale myslím, že se Ti to povedlo vystihnout dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem knihu ještě nečetla, takže nemohu soudit.

    OdpovědětVymazat
  3. Já sama vím, jak je na tuto knížku těžké napsat recenzi. Ten pocit marnosti...
    Ta knížka je něco zvláštního. Jestli není moje nejoblíbenější, tak se k nim určitě řadí. Augustus přetransformoval termín 'kluk' na něco nového a neskutečného. Knížku jsme přečetla teprve před pár měsíci, ale hned jak se vrátím z dovolené si musím dát re-reading. Nevydržím bez Guse a Hazel ani jeden blbej rok :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Tvá omluva, že nedokážeš napsat hezčí a delší recenzi mě naprosto šokují....rozplývala jsem se nejen (pro mě rozečtenou) knihou, ale i nad stylem toho, jak danou recenzi jsi napsala. Píšeš je fantasticky, víš to? Asi ne :P ale opravdu. Naprosto skvělé jsou a těším se na další....taky mám radost, že mám ještě dost článků před sebou, které jsem ještě neviděla. Protože jsou nádherné a skvěle napsané:)

    Příběh je krásný....ale jsem u sté strany...ano ano, teprv (nekřííííč :D).. takže mě ještě dost čeká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za nesrozumitelnost (nejen) první věty. A taky jsem Tě strašně chtěla pochválit za skvělý nápad, jak jsi vyfotila knížku :)

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)