středa 24. září 2014

Dědička - První z příběhů o Tryllech

Název: Dědička
Autor: Amanda Hockingová
Nakladatelství: Fortuna
Počet stran: 310

Když bylo Wendy pouhých šest lest,matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes.
Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká...
Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí naučit poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala. (oficiální text)


Tuhle knížku jsem si kupovala už před docela dlouhou dobou v Levných knihách za 39 Kč. Tenkrát se mi moc líbila na omak. Cítila jsem z ní jisté kouzlo. Ale jelikož nemám ráda červenou barvu, odložila jsem ji do knihovničky. Poslední dobou jsem však měla pocit, že mě k sobě vábí a němě křičí: ,,Přečti si mě! Skrývám nádherný příběh!" A tak jsem po čase přemlouvání nakonec souhlasila. A absolutně toho nelituji.

Kniha mi svým způsobem připomíná sérii Křídla od Aprilynne Pike. Mají podobný námět. Taky je zde dívka daná do lidské rodiny, přestože člověk není. A i zde má hlavní postava - Wendy - svého ochránce. Jmenuje se Finn. Akorát Dědička mi přišla trošku živější, akčnější než Křídla. 


Už od přečtení prvních pár řádků mě kniha oslovila. Líbí se mi styl autorčina psaní. Text se plynně čte a velmi těžko se od něj odtrhávají oči. Příběh je neuvěřitelně strhující a každou chvilkou překvapivý. Nic jsem od knihy nečekala a dostalo se mi skvělému knižnímu zážitku. Opravdu mohu jen chválit, chválit a chválit. 

Wendy, hlavní postava knihy, je jiná než ostatní. Je strašně tvrdohlavá a docela výbušná. Bylo zajímavé číst o její povaze. Myslím, že jsem často taky taková. Akorát ona si připadá nemilována, i když záhy zjistí,že tomu tak vůbec není. A pak je tu Finn - stopař a její ochránce. Je čestný, oddaný, odhodlaný a pravdomluvný. Úžasná povaha.  A pak tu jsou samozřejmě další postavy, které jsou velmi zajímavé. Například Elora, ale kdo to je, to si musíte přečíst Vy sami :).

Obálka knihy mě nejdříve trochu odrazovala, kvůli červené barvě, kterou nemám ráda. Ale po přečtení knihy ve mě zůstal z děje silný dojem, takže když se teď na knihu podívám, nevidím červenou obálku, ale nádherný příběh, který se mi nesmazatelně vryl do paměti.

Velmi se těším na přečtení dalšího dílu :)


Hodnocení: 100 %

Všem doporučuji :)




5 komentářů:

  1. Vůbec jsem nečetla, že Wendy je šest set let. :D :D Ta holka se jmenuje jako můj šnek! :D

    Ale jinak to asi není nic pro mě. Moc mě to nezaujalo, i když to třeba může být dobrý, nějak ve mě už ten název evokuje, že to bude to samé, co už tu bylo tisíckrát. Ale po tvém hodnocení fakt nevím. Když tomu dáváš tolik, možná by to za to i stálo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, co tím myslíš. Mně se tohle právě líbí, takže jsem spokojená. Ale četla jsem zatím jen dvě série s touto tématikou, takže nejsem přesycená :). Jestli chceš, knihu Ti půjčím, ať si uděláš na ni názor :).

      Vymazat
    2. To je dobrý... Jestli někdy dojdu k tomu, že by mě ta kniha nakonec stejně zajímala a ještě bude v Levných knihách, rovnou si ji koupím. Ale děkuju. :)
      Hlavně mám teď doma hodně nepřečtených knih, takže se chci prokousat hlavně tím. :D

      Vymazat
  2. Knihu som čítala a súhlasím s tvojím názorom, je akčná, dobre sa čítala a ja dúfam, že sa mi podarí dostať k pokračovaniu :-) Krídla som nečítala, takže neviem porovnať :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jak už jsem určitě psala, knihy od Fortuna Libri nezklamou nikdy. Věřím, že zrovna tahle je jednou z nich. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)