sobota 20. prosince 2014

Když knihomol podlehne davovému šílenství

Víte, poslední dobou hodně přemýšlím nad jednou velmi zásadní věcí v knihomolském světě. A tou je ovlivnitelnost knihomola. Strašně mě to překvapuje, vždycky jsem si myslela, že knihomolové nepatří mezi lidi, kteří podléhají hlasu davu. Myslela jsem si, že umí vyjádřit svůj vlastní názor a ne názor většiny. Ale opak je asi pravdou.

Kolikrát jsem už četla nebo slyšela jeden názor, převážně kritický, který najednou opakoval každý. Málokdo dokázal říct něco jiného. A to samé i s pozitivním ohlasem. Dám Vám jeden jediný příklad za všechny: sága Stmívání. Nejdříve to byl obrovský BUM a najednou je to samá kritika na tuto sérii. Kritizují ji dokonce i Ti, kteří ji milovali. Jen proto, že kdosi řekl, že to je hrůza. A dav se chytil.
Mně osobně se tahle série líbí, mám ji ráda a NESTYDÍM SE za to. Klidně to každému řeknu. Líbí se mi tam ta láska, zajímavý námět a autorčino psaní. Já jsem s touhle sérií spokojená.

To samé platí i pro nadšení z knih. Sama jsem se jednou taky nechala ovlivnit a víckrát to už neudělám. Nedávno jsem se o té knize zmínila - Hvězdy nám nepřály. Vím, že kdybych nepodlehla nadšení davu, nikdy bych si ji nekoupila, protože to prostě není námět pro mě. Sice je kniha dobře napsaná, ale nerada čtu o smrti blízkých. Deprimuje mě to a proto se takovýmto knihám vyhýbám. Ale dav hlásil:,,Je to skvělá kniha, všichni si ji kupte!", podlehla jsem. A teď mám v knihovně knížku a vím, že se k ní pravděpodobně nikdy nevrátím. Stejné davové šílenství teď pozoruju u knih jako je Manželovo tajemství, Eleanor&Park, předtím zase Labyrint a Selekce. Recenzí na ty knihy ,,v kurzu" je tolik, že už mě to ani nebaví číst.


Neříkám, že je špatné, když si koupíte knihu, která je teď trendy. To rozhodně NE. Ale ráda bych, aby se knihomolové zamysleli a kupovali si knížky proto, že zaujaly JE, a ne OSTATNÍ. Já jsem třeba napsala Ježíškovi o Selekci, protože se mi vážně strašně líbí a hrozně se na ní těším. Prostě mě okouzlila. A to ne  kvůli všem těm lidem, kteří z ní byli nadšení, ale okouzlila mě ta KNIHA, ne pochvalné RECENZE. Já si knihu vybírám podle jejího kouzla. Poznám, kterou si mám koupit a kterou ne.

Další věc, co mi na knihomolech strašně vadí jsou jejich předsudky. Dám Vám příklad:
,,Přece si neobjednám Poselství jednorožců, když tamhleta a tamhleta psala, že to není pěkné čtení. Raději si koupím Labyrint, protože blogerky říkaly, že to je skvělá kniha.."  Vidíte? Předsudky. Přitom dotyčná osoba nedá knize ani šanci. Někteří dokonce nečtou pořádně ani anotace a vybírají si podle hodnocení ostatních. Což je strašná hloupost, Navíc se říká, že sto čtenářů, sto chutí.

Než jsem začala číst Poselství jednorožců, četla jsem na něj spoustu kritiky. Knihu jsem taky otevírala s mírnými předsudky. Ale pak jsem je zahnala a řekla jsem si, že dám knížce šanci, protože si to zaslouží. A ne jen ona, ale i autorka. A ejhle, knížka mě nesmírně nadchla a potěšila.

To samé trilogie, o které jsem se nedávno zmiňovala. Dokonalý pár, Dokonalý sen, Dokonalý svět. Mě ten námět nadchl a proto jsem si je přála. Ale setkala jsme se s názorem, že jsou na tuhle sérii negativní názory. Vyznělo to, jako že to nemá cenu ani číst. Nejsem takový blázen, abych nedala šanci knize za 50 Kč. Nemám na to, abych si kupovala ty, co právě frčí (třeba 4 za měsíc), ale klidně si koupím tři z Levných knih za pár korun a dám jim ŠANCI. Budu je číst bez předsudků a udělám si na ně VLASTNÍ názor.

Strašně bych byla ráda, kdyby se knihomolové zbavili předsudků a zlozvyku podléhat davovému šílenství. Bylo by to krásné předsevzetí do dalšího roku,co říkáte? :)

Ailin






12 komentářů:

  1. Súhlasím s tebou. Aj ja mám rada Twilight a nechápem tých, ktorí ho prestali mať radi alebo hovoria, že z neho "vyrástli". Proste, presne si pamätám ten pocit, ktorý som zažívala pri čítaní tejto knihy. Mala som asi 11-12 a dokázala som sa do knihy tak pohltiť , že som nevnímala ani čas či miesto, kde čítam. A toto je vec, ktorú som už v posledných rokoch skoro nezažila a veľmi mi chýba. Je mi jedno, že to bolo pri knihe, ktorá pre mnohých stojí za prd. Táto séria je mojou súčasťou a aj ňou ostane :) ( plánujem si na budúci týždeň jej re-reading )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Já na Twilight ságu mám jen dobré vzpomínky :-). Ale poslední dobou se skoro nesetkám s kladným názorem na tuto sérii a to mě maličko mrzí. Nejsem žádný její šílený fanda, ale myslím si, že si takovou kritiku ty knihy nezaslouží :-)

      Vymazat
  2. Napísala si to veľmi dobre. Recenzie sú super, keď človek natrafí na nejakú knihu, ktorá ho zaujme. Napríklad - obálka a anotácia vyzerajú dobre, hodnotenie knihy nie je zlé a obvykle čítam recenzie od blogeriek, ktoré dlhšie poznám a už trošku viem s kým mám podobný vkus a s kým nie :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá článek, napůl máš pravdu, ale napůl bych to vyvrátila. Je to na jedincích, ne vždy se nechají strhnout všichni. Já mám třeba taky Stmívání ráda, i když nemám ráda hlavní hrdinku. Dokonce jsem jako malá tuhle sérii zbožňovala a doteď na ni mám příjemné vzpomínky, ale znovu bych si ji nepřečetla nejspíš. Hvězdy nám nepřály je kapitola sama o sobě, protože na to má hodně lidí, hodně názorů. Já se naposledy nechala strhnout na Eleanor a Park a musím říct, že se mi kniha až tak nelíbila, takže jsem nepsala jako všichni pochvalné recenze. Ale nevadí mi to, protože je to zkušenost a té si cením :) Co se týče další části článků - ono je těžké si koupit knihu, na kterou si čtu jen samou kritiku. Když se nelíbí 99 lidí ze sta, tak proč by se líbila mě? Málokdy sahám po takové knize, ale výjimky se samozřejmě najdou. Ale taky si radši vezmu něco, co mě víc zaujme a je na to více pozitivních recenzí. Neříkala bych tomu úplně předsudky, ale zase pokud někoho ta kniha zaujala a nechce si ji vzít JENOM pro to, že je na ni kritika, tak to potom odsuzování je no...
    Já vím, že je to celkem zmatený názor, ale jde mi hlavně o to, že je to hlavně o jedincích a ne všichni se nechají strhnout. :) A jinak skvělý článek, zajímavý a hodně na zamyšlení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to nemyslela na všechny knihomoly, jen jsem zdůraznila, čeho jsem si poslední dobou všimla :-). Zrovna jsem při psaní článku myslela na Tvoji recenzi o Eleanor&Park, kde jsi vyjádřila svůj názor, to se mi líbilo :-).

      Samozřejmě, že to neplatí na každého knihomola a rozhodně jsem se nechtěla nikoho dotknout :-).

      Vymazat
  4. Částečně máš pravdu, ale ne vždy to tak je. Já třeba vůbec nevsázím na anotace, protože ty jsou někdy tak zmatené, že mi dokážou knihu úplně zkazit. Nemůžeš házet všechny knihomoly do jednoho pytle, vím, že to tak nemyslíš a vím přesně, co jsi chtěla článkem vyjádřit. Člověk by si měl stát za svým a jít si podle sebe, ne podle ostatních. To by se ale mělo vztahovat na dost věcí, ne jen na výběr knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Achjo, mám pocit, že to vůbec nebylo pochopeno tak, jak jsem to myslela. Už jsem psala ke komentáři od Ilonky, že to samozřejmě takhle nemají VŠICHNI knihomolové, jen jsem chtěla poukázat, čeho jsem si všimla. A samozřejmě, že by se to dalo stáhnout na další záležitosti v životě, ale já jsem se zaměřila konkrétně na knihomoly. To je jako kdybych psala článek o tygrovi, v němž uvádím, že má čtyři nohy a ocas. A ty mi na to napsala, že není jedinou šelmou, která má čtyři nohy a ocas. Samozřejmě že není. Ale já psala jen o tygrovi ;).

      Vymazat
  5. Jenže ono je celkem i normální, že lidi radši dají peníze za knihu, která má obecně dobré hodnocení, než za takovou, která je označovaná za brak. Z tohoto důvodu se poskytují recenzní výtisky, přesně z toho důvodu se píšou recenze - Aby se lidem řeklo, jak se kniha líbila nebo nelíbila a když se stejných hodnocení sejde větší počet, už to o něčem vypovídá.
    Souhlasím s tím, že jsou tu tací, kteří papouškují jeden po druhém, místo aby se sami zamysleli, jenže pak jsou tu i čtenáři jako ty. Takoví, co si knihy vybírají podle toho, jak je zaujali a ty je takhle jen tak z internetu od sebe rozeznat nemůžeš, protože někdy se na určité knihy přijde až právě díky vlně šílenství, kterou rozpoutají.
    Podívej se třeba na takové Hunger Games. Četla jsem je ještě mnohem dřív, než vůbec pořádně prorazily a později jsem si říkala, že jsou všichni jak blázni, že najednou se to odněkud vyrojilo a teď to putuje od jednoho k druhému, přesně tím způsobem, o kterém tu píšeš - Protože tamten řekl, že je to dobré. Jenže co je na tom vlastně špatného, nechávat si doporučovat knihy a vybírat podle lidí, u kterých ostatní ví, že mají stejný vkus?
    Takové ty opičky, co musí mít všechno, co ostatní, je hrozně těžké rozeznat od těch, co si knihy pořizují ze stejného důvodu jako ty - Protože je zaujaly. A takových je většina, jen se ti to možná v některých situacích nemusí tak zdát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za názor, i když si myslím, že jsi zcela nepochopila, co se snažím říct :).

      Vymazat
  6. Přeji si, aby jsi své názory zveřejňovala častěji, protože s nimi musim jen a jen souhlasit. Co se týče knížek, rozhodně souhlasím, ale jakýsi hlásek v mé hlavě (a že jich tam je :D ), mi tvá slova vybarvil i v životě a opět musím jen souhlasit. Tyto předsudky a davová šílenství jsou všude a není na nich nic hezkého ani rozvojového.
    Velká myšlenka.

    OdpovědětVymazat
  7. Právě proto jsem odstoupila od spoluprací s nakladateli, od světa knižních novinek a recenzování. Strašně mě to ovlivňovalo. Během roku jsem přečetla více než 50 knih jen díky těmto spolupracím a když se ohlédnu na to, proč jsem je vlastně četla... rok 2015 zasvětím jen tomu, co opravdu chci. Co mám v knihovně. :)

    Taky se mi líbí tvé vyjádření názoru. :) Sérii Stmívání mám ráda, není má nejoblíbenější, ale také jsem z toho byla nadšená. Zvlášť některé části knih jsem si často četla dokola. Sérii jsem prodala, abych si uvolnila místo v knihovně na další knihy. Chci si ji však v budoucnu koupit v originále, protože se mi jednak líbí obálky a jednak chci okusit, jak je autorka dobrá. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)