pondělí 23. února 2015

Mrazivé léto

Název: Mrazivé léto
Autor: Manuela Martini
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 174


Oficiální anotace: 
Patnáctiletá Lyra se rozhodne objasnit záhadné okolnosti zmizení a smrti spolužačky Piy. Během pátrání však vyplouvá na povrch pravda děsivější, než si kdy uměla představit. Odhalí rodinné tajemství, které mělo zůstat ukryté navždy.

,,Podívej," řekl Patrik a posvítil na stěnu. Někdo cosi vyryl do šedivého cementu. 
,,Co to znamená?" zeptala se Lyra a opatrně přejela prstem po rýhách. Jsou to písmena? Ale Patrickova baterka už svítila jinam. 
,,Lyro, podívej se na tohle." Patrick posvítil na vratkou dřevěnou bednu na opačném konci pokoje, na které byl zřízený jakýsi provizorní oltář. Na papírovém kapesníčku, který sloužil místo ubrusu, stála svíčka a sklenice s několika polními květinami a stébly trávy. Vedle ležel tenký zlatý řetízek s přívěskem a napravo zarámovaná fotografie.
,,Ale to je přece..." začal Patrick. 
Dnešní den je den s velkým D! Přečetla jsem svůj první thriller! :)

Na knížku jsem se těšila, byla jsem zvědavá, jaký zážitek mi její přečtení přinese. Nakonec jsem docela spokojená, i když vím, že můj oblíbený šálek čaje to nebude. 

Hlavní postavou knihy je patnáctiletá Lyra. Jednoho dne se v jejich městě ztratí její spolužačka Pia. Za pár dní je nalezená mrtvá. Její smrt odstartuje mnoho změn, které Lyře pěkně zamotají hlavu...
Lyra mi byla docela nesympatická. Chovala se strašně tvrdohlavě, byla drzá na svoji mámu, neposlouchala a byla dětinsky naivní. Na druhou stranu musím uznat, že jí nechyběla odvaha a kuráž. Ale jinak mě jako postava moc nezaujala.

Velkým plusem knihy byla její čtivost. Děj byl napsán opravdu hezky. Nechyběly momenty napětí, akce a tajuplnosti. Podle mě nechybělo nic, co by měl thriller mít. A i když má kniha pár stran, vše ubíhalo plynule. Když příběh došel ke svému vrcholu, bylo to tak napínavé, že jsem knihu prostě nemohla odložit! Jsem opravdu ráda, že jsem si tenhle příběh přečetla.


 Během čtení mě několikrát napadlo, že je to kniha spíše pro teenagery, protože pravý thriller pro dospělé by byl možná maličko drsnější. Pro mě však byl akorát, protože tento žánr moc nemusím. Rozhodně to však byla zajímavá zkušenost a rozhodně si někdy přečtu další thriller.

Obálka knihy je překrásná. Opravdu moc se mi líbí modrobílé pozadí a na něm růžička. Krásně se tak doplňuje oxymorón knihy s názvem Mrazivé léto. A úplná třešnička na dortu je ,,odtržená" část, pod kterou je slovo thriller. Opravdu skvěle propracovaná obálka. Na první pohled možná jednoduchá, ale po bližším pohledu je vážně perfektní.

Knížku mohu doporučit, opravdu je to zajímavé čtení :).

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Hodnocení: 3/5








10 komentářů:

  1. Já thrillery moc nečtu a když už jo, tak si přečtu raději nějaký pro dospělé. Fragment v této sekci má skvěle knihy, ale dle mého pro mladší, nebo méně sečtelé čtenáře. Ale jako taková menší oddechovka to taky nemusí být špatné. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě chtěla nějaký ,,slabší odvar", když jsem si chtěli přečíst thriller :-).

      Vymazat
  2. Chtěla bych s tímhle žánrem co nejdřív začít, hrozně mě to zajímá :)
    Souhlasím, ta obálka je vážně nádherná.
    Recenze se mi líbila, ale nejsem si jistá, jestli bych si chtěla knížku přečíst. To spíš něco drsnějšího :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, pokud máš ráda thrillery s velkým T, tak tenhle to není :-)

      Vymazat
  3. Krásna obálka, ale už pri anotácii som si povedala - 15 ročné dievča ide naháňať vraha? V reálnom svete by sa zrejme ďaleko nedostala, takže ma to trošku zarazilo. Škoda, že hlavná postava bola taká ako bola, tínedžeri sa v nej možno nájdu, my uvedomelejší už takéto postavy skrátka nepotrebujeme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že je to pro mladší čtenáře :). Ale mně to docela stačilo - přišlo mi hrozné číst o tom, jak se jí tam pokouší znásilnit a zabít, natož kdybych měla číst třeba to, co čte Pavlik - jak ženám zaživa vyřezávají vaječníky atd :D. To už je pro mě moc, na tohle nejsem :-D

      Vymazat
  4. Páni, to jsem nevěděla, že je taková tenká. :) Taky na thrillery moc nejsem, když už, tak ve filmové podobě. Ale člověk musí pořád zkoušet něco nového, že ano. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle asi nebude nic pro mě, i když má kniha zajímavou obálku.
    Možná bych si ji přečetla, spíše jako takovou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem chtěla zkusit něco nového, jinak to taky není nic pro mě :-)

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)