neděle 8. března 2015

Ztracený svět v podzemí

Název: Ztracený svět v Podzemí
Autor: Roderick Gordon & Brian Williams
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 344

Anotace:
Will se svým otcem, doktorem Burrowsem, mají velmi zvláštní koníček – kopou podzemní tunely a hledají ztracené poklady. Will pracuje na svých vlastních vykopávkách spolu s kamarádem Chesterem. Jednoho dne ale pan Burrows zmizí. Will a Chester se nevzdávají a hledají ho, až narazí na tajnou chodbu do podzemí ve sklepě. Pustí se na záchrannou výpravu Willova otce a přitom netuší, co v hlubinách chodby objeví. Najdou totiž zcela nový svět lidí, který je pod krutou nadvládou Styxů. Will s Chesterem jsou zatčeni a čeká je vyhoštění do hlubin podzemí. Podaří se jim uniknout? A jaká další temná tajemství mezitím odhalí? 

Recenze: 
Na knihu Podzemí jsem se velmi těšila, hlavně po tom, co jsem si přečetla, že je přirovnávánoa k novému Harrymu Potterovi (co se kvality a originálnosti díla týče). I když musím přiznat, že jsem se trošku bála, aby příběh nebyl moc podobný knize Město Ember. Naštěstí se mé obavy nepotvrdily.

Když jsem přečetla prvních pár kapitol, tak jsem měla rozporuplné pocity, protože mi kniha zatím přišla maličko nudná. Ale říkala jsem si, že určitě jde jen o to se začíst. Měla jsem napůl pravdu. Rozhodně jsem si potřebovala zvyknout na nové prostředí v knize, protože jsem ještě nic podobného nečetla. Na druhou stranu jsem si ale nemohla nevšimnout zbytečně dlouhých a nudných pasáží, které by se daly zkrátit třeba na polovinu. Zdlouhavé popisování výkopů mě moc nenadchlo, stejně tak popisy nového města.


Na druhou stranu knize nemohu odepřít její originálnost. Rozhodně má zajímavý námět, který se jen tak nevidí. Díky knize jsem si dokázala velmi dobře představit, jak kopání podzemních chodeb vlastně probíhá. Navíc příběh byl čtivě napsaný a o momenty překvapení a nezvyklé situace nebyla nouze.

Co mě na knize nejvíc mrzelo, bylo to, že autoři mají asi rádi špatné okamžiky a tak každou jiskřičku naděje udusali ještě dřív, než se stihl rozhořet oheň. Vždycky, když tu pro Willa a Chestera byla naděje na dobrý ,,konec“, nakonec to něco překazilo. A když už se něco podařilo, vybralo si to svoji oběť.

Co se týče postav, tak nás kniha na začátku seznamuje s Willem a jeho otcem doktorem Burrowsem. Pan Burrows touží po slávě a znání. Pracuje v městském muzeu a miluje objevování zapomenutých věcí. Will je mladý chlapec, jehož největším koníčkem je kopání podzemních chodeb. Je velmi zvědavý a obětavý. Nemá moc kamarádů, protože je albín. Jeho jediným přítelem je Chester, který se také vymyká ,,normálnosti“ – trápí ho totiž vyrážka na těle. Chester je skvělý přítel, který Willa chrání před šikanou od kluků ve třídě. Pomáhá Willovi s vykopávkami.

Obálka je velmi pěkná, přijde mi, že ta zelená úplně září. Navíc nic netušícímu čtenáři ukazuje zvláštní typ člověka, se kterými se v knize setká. Líbí se mi to, že je stejná i pod přebalem.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Hodnocení: 3/5


3 komentáře:

  1. Obálka je naozaj super :D Myslím, že som kedysi na základke knihu začala čítať, ale odložila som ju. Požičal mi ju spolužiak, ale nejako extra ma nenadchla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) O téhle knize jsem také uvažovala ale nakonec jsem si vybrala jiné.
    Jinak obálka je opravdu pěkná :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku jsem zkoušela číst dvakrát... a ani jednou se mi nepovedlo ji dokončit. Prostě jsem se nedokázala dostat za polovinu. Nešlo to :D
    V každém případě mám moc hezkou recenzi. Asi jsem jen jedna z mála, které se to nelíbilo :D
    A máš pravdu, ta obálka je naprosto skvělá! :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)