čtvrtek 21. května 2015

Dobrodružný příběh čtyř dětí a jednoho psa.

Název: Správná pětka - Pětka v Sovím doupěti
Autor: Enid Blytonová
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 151


Sourozenci Anna, Julián a Dick se vydávají spolu se svou sestřenicí George a jejím psem Timem na cyklistické prázdniny. Cestou se seznámí s chlapcem jménem Richard, který se k nim přidá a má v plánu dojet až ke své tetě. Tam se s dětmi rozloučí. Pětka pokračuje dál, ale zanedlouho je znovu vyhledá vyděšený Richard s tím, že ho někdo honí a chce mu ublížit. Pětka vlivem mnoha náhod odhalí celou skupinu zlých lidí. 

Správnou pětku jsem jako malá zbožňovala. Byly to pro mě úžasné dobrodružné příběhy. A tak jsem se rozhodla, že si přečtu nějaký díl, který jsem ještě nečetla. A jsem moc ráda, že se do příběhu dokážu vcítit stejně, jako když jsem byla ještě dítě. Podle mě je velmi smutné, když má někdo oblíbenou knihu z dětství a po přečtení v dospělosti se mu ta kniha nelíbí. 

Celou pětku dětí mám strašně ráda. Každý člen je povahově jiný. Anna je bojácná, ale zároveň velmi pečlivá a laskavá. George je občas mrzout a chtěla by být kluk (správně se jmenuje Georgina, ale tak ji nesmí nikdo říkat). Nadevše miluje svého psa Tima, který svoji paničku nadevše miluje. Dick je nebojácný a přátelský. Julián je rozumný a upřímný. A také z dětí nejstarší. Svojí povahou dokázal vyžehlit mnoho nesnadných situací.


Co se mi na příbězích Správné pětky vždycky strašně líbí, jsou jejich prázdniny. Třeba v této knize se vydají asi na týdenní putování na kolech. Vezou si s sebou stany a vždycky někde přespí a často pořádají pikniky. To musí být tak super! Problém je, že v dnešní době je stanování někde v přírodě  trošku riskantní. Ale mít s sebou psa jako je Tim,  vůbec bych se nebála.

Celá knížka je příjemně oddychová. Byl to pro mě hotový relax a já si četbu opravdu užila. Nechyběly ani napínavé okamžiky nebo strašidelné situace. Příběh byl psán jednodušše, bez žádných složitostí nebo dlouhých popisů. 

Tato kniha je starší vydání, které se mi ale líbí mnohem více, než to nové. Ráda bych si postupem času sehnala chybějící díly. Celkem mi jich chybí ještě 9 z 21. A určitě to budou jedny z prvních knih, které jednou doporučím svým dětem.

Takže pokud nejste zatvrzelý dospělák a dokážete v sobě probudit dětský pohled na svět, určitě knihu všem doporučuji. Je to taková úleva, přečíst si knihu bez milostných trojúhelníků!

Hodnocení: 5/5 



3 komentáře:

  1. Jé, přímo tenhle díl jsem vyhrála v páté třídě v nějaké soutěži. Taky mě tyhle knížky neskutečně bavily.

    OdpovědětVymazat
  2. Série mého dětství :D Všechny díly jsme měli v knihovně a já si je pořád dokola půjčovala, na to si živě vzpomínám. Už pár let jsem se k nim nedostala, ale zajímalo by mě, jestli by se mi stále líbily jako tobě, nebo by to dopadlo jako s Narnií. Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak o téhle knize jsem neslyšela, asi jsem ji v dětství nějak propásla. Možná si ji jednou přečtu.
    Pěkná recenze :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)