pondělí 17. srpna 2015

Z dětského domova přes Ostrov zasvěcení až do školy magie v Santareně

Název: Ostrov zasvěcení
Autor: Ilka Pacovská
Série: Sedmý smysl
Počet stran: 345
Nakladatelství: Albatros


Anotace
Jedenáctiletá Hanka žije v Útulném domově. Stejně jako usměvavý devítiletý Sváťa a sebevědomý třináctiletý Rafan.
Žijí vedle sebe a vzájemně si pomáhají. Osud jim brzy připraví mnohá nečekaná překvapení a dostane je do víru dobrodružství. Na Ostrově volby zjistí, že mají sedmý smysl, a začnou studovat v Santaréně. Ocitají se ve světe, o němž se jim ještě nedávno ani nesnilo. Pomáhá jim záhadný Vron a náš trojlístek má stále o čem přemýšlet. Každý z nich je osobností a všichni dohromady jsou bezvadná parta, kterou spojuje přátelství, silný cit pro spravedlnost a snaha porozumět i jiným světům.
Svižně napsaný příběh plný napětí zavede čtenáře do úžasného světa magie, ale i do světa normálních lidských radostí, trablů a starostí. Je prvním ze série Sedmý smysl, která má mnohá pokračování...

Můj názor
Hned od první stránky mě kniha vtáhla do děje. Nemohla jsem se od ní odtrhnout, tak skvělý příběh to byl. Děj má svižný spád, ale nechybí v něm momenty překvapení, radosti, strachu a napětí. V knize se seznámíme s velkým množstvím postav, ale ani přesto kniha nepůsobí přeplácaně a člověk se bez problému orientuje. Čtenář také pozná spoustu nových míst, která jsou tak reálně popsaná, že si připadá, jako kdyby tam opravdu byl. A to se nejedná o žádné dlouhé popisy. Všechno je napsáno stručně, ale barvitě.


Hlavními postavami jsou Hanka, Sváťa a Raf. Velmi se mi líbilo, že je každý jiný. Hanka je odvážná, přátelská a nesnáší nespravedlnost. Navíc v ní koluje tajemné nadání pro magii, které ale ještě pořádně neumí ovládat. Její kamarád Sváťa má vždy dobrou náladu, kterou všechny nakazí. Je v magických schopnostech vynikající. S Hankou navštěvuje školu magie v Santareně. A Rafael (Rafan nebo také Raf) je velmi chytrý a též nadaný pro magii, ale zatím do školy nechce. Ale osud si nevybírá a tak i Rafan bude muset do školy kvůli nečekaným událostem. Do té doby se ale věnuje studiu symboličtiny. Všichni společně jsou přátelští, nesobečtí a dobromyslní. Nejde si je nezamilovat.

Kniha ukrývá velmi poutavý příběh. Autorka nás seznámí s draky, jednorožci, ale i roztomilými tulíky a tajemnými sirénami. Mimo to poznáme spoustu zajímavých lidí, kteří se zapletou do života našich tří hlavních hrdinů a poznáme fungování jiného světa. Často jsem musela obdivovat autorčinu fantazii a byť se stalo, že mi kniha připomínala Harryho Pottera, nestihla jsem se nad tím ani pořádně zamyslet a už mě příběh strhával do dalších dobrodružných akcí. Vzdálená podobnost s Harrym Potterem tu je, ale na druhou stranu je tu tolik nových věcí a pojmů, že se rozhodně jedná o skvělý a nezapomenutelný fantasy příběh.


Během čtení jsem si uvědomila, že věk dětí podle anotace vůbec nesedí. Všechny bych minimálně o dva až tři roky postaršila. Stále se chovali jako děti, ale uměli být i rozumní, logicky přemýšlet a myslet jako dospělí. Ale to byl asi jediný ,,zádrhel", který jsem na knize našla. Jinak mě autorka Ilka Pacovská velmi potěšila a překvapila, takže si rozhodně přečtu i zbylé díly.

Do obálky jsem se zamilovala na první pohled. Jedná se o jednu z nejhezčích obálek, jakou jsem v poslední odbě viděla. Nádherné vyobrazení draků a jednorožců - už jen tím kniha slibuje skvělý příběh. V textu se také vyskytují příležitostně i malé ilustrace, které jsou velmi pěkné. A okouzlil mě i drobný detail, který ale knihu rozjasnil - dráček u každého čísla stránky. Prostě nádhera.

(ilustrace)
 
Je vidět, že autorka i nakladatelství si daly s knihou práci. Jedná se o skvěle propracovanou knihu ať už dějem nebo grafikou. Proto mohu knihu doporučit všem - malým i dospělým čtenářům, milovníkům fantasy a dalším. Hodí se zkrátka pro každého. A věřte mi, pohltí Vás stejně jako mě :).

Hodnocení: 5/5

Děkuji e-shopu www.dobre-knihy.cz za zaslání knihy k recenzi.



Knížku si můžete koupit -zde-.


3 komentáře:

  1. Skvělá recenze, kniha vypadá opravdu zajímavě, možná se do ní časem pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Po prečítaní anotácie som presne čakal ten zádrhel s vekom postáv a neprekvapil ma, stáva sa to často, čož je škoda.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)