úterý 6. října 2015

Úžasný fantasy svět stvořený Robertem Jordanem

Název: Nové jaro
Autor: Robert Jordan
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fantom Print


Anotace:
Město Kanlún, ležící nedaleko od zjizvené pustiny Morny, je opevněné útočiště před nebezpečím na dálném severu, úkryt před zločiny těch, kdo slouží Temnému. Alespoň tak se to povídá. Ovšem po městě, které vítá al‘Lana Mandragorana, vypuzeného krále Malkieru a nejlepšího šermíře své doby, kolují šeptem vedené řeči o zplozencích Stínu. Důkaz, pokud by Lan takový žádal, že moc Temného opět sílí a jeho pohůnci pracují po celé zemi. Přesto se uvnitř kanlúnských hradeb Lan setká se ženou, která změní jeho osud. Moirain je mladá a mocná Aes Sedai, která sem přišla hledat pravdu. Potřebuje pomoc při zoufalé snaze ověřit jisté nejasné a zpochybňované proroctví – které mluví o tom, jak zahnat Stín zpátky, a o zrození dítěte, jež by mohlo být Drakem Znovuzrozeným.

Série Kolo času mě přitahovala už velmi dlouho. Taky znáte ten pocit, kdy víte naprosto přesně, že tahle kniha je pro Vás ta pravá a to ani netušíte, o čem je? Přesně takhle jsem to měla já. Věděla jsem, že je chci mít ve své knihovničce (ano, obvyklí hřích knihomola) a představovala jsem si, jak knihy vypadají vedle sebe. Nebo jaký příběh asi tak ukrývají.

Když se mi dostala do rukou kniha Nové jaro, byla jsem plná očekávání a zároveň jsem se bála udělat ten krok a začít ji číst. Co když mě zklame? Co když mě tak odradí, že nebudu chtít pokračovat ve čtení dalších dílů? Nezbývalo, než se ponořit do jejích stránek a doufat, že to bude skvělé.


Zpočátku jsem měla velký problém se do knihy začíst. Přišlo mi, že některé věty nedávají smysl a já je musela číst několikrát. Pravda, několikrát jsem narazila na tiskovou chybu, ale háček tkvěl v něčem jiném. Zjistila jsem to asi až po prvních 70 stranách. Kniha je totiž psána úplně jiným stylem, než na který jsem zvyklá z Young adult knih. Věty jsou občas delší, složitější a hlavně propracovanější. Časem jsem si ale zvykla a pak už se jen těšila, až se opět ponořím do sladké náruče knihy.

Robert Jordan vytvořil naprosto nový a propracovaný svět. Žasnu, kolik toho dokázal vymyslet a všechno mezi sebou tak dokonale propojit. Vytvořil příběh, ve kterém hrají hlavní roli Aes Sedai (ženy, které umí usměrňovat Sílu), intriky a děsivé proroctví. A byť se v něm odehrálo několik vážných zvratů, nechyběl v knize skvělý humor, který mě donutil se potutelně usmívat. 

Hlavní postavou je Moirain, dívka z mocného rodu Damodredů. Jelikož umí usměrňovat Sílu, odjela do Bílé věže, kde se učí na Aes Sedai. Její nejlepší přítelkyní je Siuan, se kterou sdílí veškerou radost ale i bolest, které učení přináší. Spolu vyslechnou tajnou věštbu o Draku Znovuzrozeném. Moirain je chytrá, přátelská,ale i nesmírně škodolibá. Během knihy jsem si ji opravdu velmi oblíbila, i když občas uměla být trošku namyšlená.

Druhou hlavní postavou je Lan, válečník z Morny. Je potomkem zesnulého krále rodu Malkierů. Ovšem od té doby, co se daly temné síly do pohybu, mnoho z Morny nezbylo a Malkierové museli uprchnout. Lan se svým nejlepším přítelem Bukamou čelí nejedné bitvě. Později se střetnou s Moirain, která jim změní život.


Co mi na knize přišlo zajímavě zvláštní, bylo střídání vyprávění z pohledu Moirain a z pohledu Lana. Nejdříve byla jedna kapitola o Lanovi a poté několik kapitol s Moirain. Chvilku mi trvalo si na to zvyknout, ale pak už jsem to jen radostně přijímala. A jestli jsem Vás do teď nepřesvědčila, že kniha stojí za přečtení, musím Vám říct, že byste si rozhodně neměli nechat ujít ty rošťárny, které Moirain prováděla Lanovi. U toho jsem se smála nahlas ve vlaku plném lidí.

Obálka knihy je krásná, líbí se mi grafické zpracování. Mnohokrát se mi stalo, že jsem obdivovala zdánlivě jednoduchý, ale velmi pečlivě propracovaný desing knihy. Líbí se mi spojení modré barvy s hnědou. Navíc je kniha stejná i pod přebalem, což jsem velmi ocenila. A rozhodně nesmím zapomenout zmínit překrásnou mapu, která je velice pěkně namalovaná. Skvěle poslouží čtenáři pro lepší orientaci v příběhu. 


Knihu mohu doporučit všem, kteří milují fantasy. Pokud už jste dlouho nečetli nic neotřelého, tahle kniha je sázka na jistotu. A já jsem více než vděčná, že mám doma další díl.

Hodnocení: 4/5

Děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku.



Knihu si můžete koupit -zde-.

6 komentářů:

  1. Opět fantasy, o které jsem ještě neslyšela. :)

    OdpovědětVymazat
  2. O sérii som veľa počula a mala pomerne dobré ohlasy, takže som rada, že ju mám odporúčanú aj od teba. Snáď sa k nej konečne niekedy dostanem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemohu celou sérii soudit po jednom dílu, ale tahle kniha byla skvělá :).

      Vymazat
  3. Kniha vypadá hodně zajímavě, možná se do ní časem pustím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsme o této knížce zatím neslyšela, ale vypadá krásně na pohled a podle tvé recenze je skvělá i uvnitř :) Takže až budu mít chuť na fantasy, vím, po čem sáhnout :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)