pondělí 23. listopadu 2015

Bylinková zahrádka

Název: Bylinková zahrádka
Autor: Burkhard Bohne
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 160
Anotace
Autor, zkušený zahradník, se s vámi podělí o všechny zkušenosti, které pěstováním bylinek získal. Dozvíte se vše o přípravě půdy, minerálních a organických hnojivech, úpravě záhonu, zalévání, nákupu semen či sadby a o každodenní péči o rostliny. Budete vědět, jak bojovat s plevelem, jak rostliny zazimovat a které druhy pěstovat v květináčích. Nevynecháme ani nemoci či škůdce rostlin. V další části knihy jsou podrobné portréty všech bylinek - klasických, zeleného koření, vonných, středozemních, léčivých a mnoha dalších druhů. Seznámíte se s pěstováním na suché zídce, v květináči, na vyvýšených záhonech i s bylinkovou spirálou. Na konci knihy je kapitola o sklizni, zpracování a sušení bylinek. Najdete zde i osvědčené recepty. Kniha je bohatě ilustrována krásnými a názornými barevnými fotografiemi.


Recenze
Jelikož se o bylinky poměrně dost zajímám, velice mě zaujala kniha Bylinková zahrádka od nakladatelství Grada. Byla jsem velmi zvědavá, co všechno kniha obsahuje a ukrývá. Nakonec jsem velice spokojená.
Kniha nejprve čtenáře zasvětí do tajů vlastního založení bylinkové zahrádky. Dozvíte se, jaké nářadí budete potřebovat, jak připravit půdu, jaké hnojiva existují, jak založit správně kompost a další. Dále se dovíte, jak můžete bylinky získat, jak je správně přesazovat a starat se o ně. Zkrátka budete vědět naprosto všechno, co o bylinkách potřebujete znát. A pak už následuje přehled bylinek, které jsou řazeny do různých kategorií, např. kuchyňské bylinky, zelená síla koření, léčivé byliny atd. A samozřejmě nechybí ani recepty na různá jídla nebo pití.
 
V knize najdete plno fotografií, které skvěle provedou čtenáře všemi kapitolami. I jednotlivé kroky při budování bylinkové zahrádky jsou tu nafoceny, takže si každý hravě zvládne založit vlastní bylinkový záhon.Velmi se mi líbí i popis každé rostlinky. Dozvíte se tak všechny potřebné základní informace, jako např. jaké potřebuje stanoviště, jak se o danou bylinku starat nebo ji rozmnožovat a další.
 
Kniha obsahuje všechny potřebné informace. Nenašla jsem nic, co by mi v ní chybělo. Navíc je vše velice hezky vysvětleno, nafoceno a napsáno. Jedná se o skvělou příručku pro začínající pěstitele.

Bylinkovou zahrádku mohu doporučit všem, které zajímají bylinky a rádi by je pěstovali.

Hodnocení:5/5

Mnohokrát děkuji nakladatelství Grada za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.

4 komentáře:

  1. Pěkná knížka, to bych mohla pořídit tátovi, ten se teď dal na zahradničení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně moc pěkná kniha. Najdeš v ní úplně všechno :-).

      Vymazat
  2. Kniha vypadá dobře a vidím, že je tam toho dost o mé oblíbené levanduli ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poměrně ano, přeci jenom je to taky důležitá bylinka :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)