sobota 26. prosince 2015

Návrat Harryho Pottera je tu!

Název: Harry Potter a kámen mudrců
Autor: J.K.Rowlingová
Počet stran: 253
Nakladatelství: Albatros
Anotace

Nové vydání příběhů čarodějnického učně Harryho, tentokrát bohatě vypravené ilustracemi Jima Kaye.


Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...


Recenze
Když jsem se dozvěděla, že Harry Potter bude i jako ilustrované vydání, byla jsem nadšená. Ale zároveň jsem byla zvědavá, jak se s tím ilustrátor poradí. Přeci jenom je to velká výzva, ilustrovat knižní postavy, u kterých mají lidé nějaký vzhled už zafixovaný z filmů. Jim Kay se s tím ale popral perfektně.
Už při pouhém otevření knihy na vás dýchne kouzelná atmosféra. A jak fascinovaně otáčíte jednu stránku za druhou, zcela propadnete kouzlu perfektně provedených ilustrací. Skoro na každé dvojstraně najdete nádherný obrázek, který doprovází určitou situaci v příběhu. A pokud se na nějakém místě obrázek nevyskytuje, můžete si všimnout, že i bíle vypadající strany nejsou holé, ale jsou buď ,,pocákané" nebo působí dojmem staršího/zmuchlaného papíru.
Text je uspořádán do dvou sloupců na každé straně, což působí velice atraktivním dojmem. Písmo je vhodně zvolené, není ani velké ani malé. Prostě akorát. Na začátku každé kapitoly vás uchvátí krásná ilustrace. Abych řekla pravdu, tyhle obrázky na začátcích kapitol jsou mé nejoblíbenější. Vždycky mě okouzlí.
Přebal knihy je nádherný. Ilustrace na něm zobrazuje vlak do Bradavic. Stejný obrázek naleznete i v kapitole Nástupiště devět a tři čtvrtě. Pod přebalem je kniha světlá a zachovává si vzhled stránek bez ilustrací. Vypadá jako kus mramoru. Ke knize je přidělaná i látková záložka, která je velmi praktická a knize dodává na vznešenosti. 
Celá kniha se opravdu povedla a ilustrátor Jim Kay si zaslouží pochvalu a potlesk. Dokázal perfektně prolnout svět z knihy se světem z filmu do svých ilustrací. Akorát možná trošku ,,urazí" fanoušky (spíše fanynky) Severuse Snapea. Řekněme, že jemu na kráse trošku ubral. A málem bych zapomněla zmínit - moc se mi líbí věnování napsané Jimem na začátku knihy.

Knihu mohu doporučit všem fanouškům Harryho Pottera ale i těm, kteří ještě Harryho nečetli. Věřím, že si knihu zamilujete a budete z ní nadšení stejně jako já.

Hodnocení: 5/5

Děkuji skupině Albatros Media a.s. za zaslání recenzního výtisku.

Knihu si můžete koupit -zde-.



7 komentářů:

  1. Musím říct, že ilustrace jsou opravdu povedené, co mi na knize strašně vadí je rozdělení textu do dvou sloupců.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi na knize právě moc líbí :). Ale každý má jiný vkus :).

      Vymazat
  2. Neustále na ni koukám, taky si ji budu muset pořídit :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vyzerá skutočne krásne, len škoda tej vysokej ceny, tak skoro si ju asi nekúpim :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze, kniha nevypadá špatně... asi bych se někdy měla dokopat k přečtení HP...

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, jak já bych tuhle knížku chtěla! :3

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)