středa 2. prosince 2015

Ledová past - zdolají oni ji nebo ona je?

Název: Spirit Animals - Ledová past
Autor: Shannon Haleová
Počet stran: 184
Díl ze série: 4
Nakladatelství: Fragment
Anotace

Spirit Animals aneb máš také své spirituální zvíře?

Na zasněženém, ledem pokrytém okraji světa, se začaly dít podivné věci. Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan míří přes celý Erdas a snaží se nelítostné dobyvatele zastavit. Jen oni čtyři a jejich legendární spirituální zvířata mají totiž moc zabránit nepříteli v šíření zla.

Při další výpravě na daleký sever narazí na podivnou vesnici. Je to překrásné místo zahalené rouškou tajemství a záhad. Odhalit pravdu o této osadě nebude snadné. Přátelům navíc dochází čas, neboť jejich pronásledovatelé jsou každým dnem blíž a blíž…


Recenze

Nevím jak Vás, ale mě série Spirit Animals velmi zaujala a neskutečně mě baví. Jsem strašně ráda, když si mohu přečíst další díl a porovnávat styl jednotlivých autorů. A když se mi dostal do ruky čtvrtý díl této série, byla jsem nadšená. A jak si autorka Shannon Haleová vedla?
Jak už je zvykem, každá kniha (mimo 1. dílu - ten byl všeobecný) se zaměřuje na určitou postavu. Ledová past si tentokrát vzala na mušku Rolana a čtenáři tak mají šanci ho lépe poznat. Musím uznat, že autorka vymyslela skvělý fígl, jak do Rolanova života pořádně zasáhnout. Chlapec se nakonec musí rozhodnout, zda bude konat podle srdce nebo rozumu.

Co se týče ostatních postav, všichni musí projít krutou zkouškou, kterou je podrobí cesta na sever. Opět se tu ukáží charaktery jednotlivých postav, když musí čelit zimě, hladu a Nepříteli. Velice mě potěšilo, že se prohloubilo pouto mezi Rolanem a Essix a  Mej-lin a Dží. Navíc panda sehraje důležitou roli v klíčovém okamžiku a všechny zachrání před rozzuřenou Sukou.
Kniha je psaná velmi čtivým stylem, byť je více znát, že knihu psal jiný autor než u předchozích dílů. Občas se vyskytly nesoulady. Např. na konci 3. dílu se Rolan udobřil s Connorem, ale v Ledové pasti se zase malinko hašteřili. Navíc přibyla ke skupině nová postava - zelenopláštnice Maya. Rozhodně byla užitečná a bez ní by se neobešli, ale občas se chovala velmi podivně, aniž by bylo v knize vysvětleno proč. I tak se ale kniha krásně četla a já si užila její příběh.

Obálka je nádherná, laděna do fialova. Spolu se Skrytou hrozbou se mi líbí asi nejvíce. Nadále zůstává vázaná vazba jako u celé série. Na začátku knihy najdeme i krásnou mapku, která nám pomůže se zorientovat, kudy putují naši hrdinové.
Knihu mohu doporučit všem, kteří rádi čtou o poutu mezi člověkem a zvířetem a mají dětskou fantazii.

Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.



7 komentářů:

  1. Akorát v pondělí mi knížka dorazila, těším se, až se do ní pustím, protože mám tuhle série strašně moc ráda :) A hlavně Rolan je můj oblíbenec, takže jsem fakt hodně natěšená :D Jen teď doufám, že si zvyknu na styl nového autora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, třeba tu změnu ani nepoznáš :). Každý to vnímá jinak. Ale knížka je skvělá! :)

      Vymazat
  2. Super recenze :D Já mám tuhle sérii hrozně ráda, navíc ty obálky jsou naprosto úžasné! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Osobne som z tejto série ešte nič nečítala, ale vždy sa mi páčia krásne obálky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Upřímně, přemýšlím, že si tuhle sérii přečtu, nebo alespoň nějaký díl. Mohli by to už mít u nás v knihovně. Už když jsi nám o tom vyprávěla na sraze, znělo to dost zajímavě. :) A nějaké fantasy bych udržovat měla, jsem všeobecně zaměřený čtenář přece. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle série mě upřímně moc láká, jen doufám, že se k ní dostanu co možná nejdříve! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)