středa 30. prosince 2015

Román, který změnil moji duši

Právě jsem dočetla tuto úchvatnou knihu a spěchám pro Vás napsat recenzi, abych neztratila ani jeden dojem, který ve mně kniha zanechala. Neustále mi hlavou zní: ,,Ma jolie..."

Název: Madame Picasso
Autor: Anne Girardová
Počet stran: 347
Nakladatelství: Metafora
Anotace
On byl malířem století, ona láskou jeho života...

Utajený příběh Evy Gouelové, nezapomenutelné ženy, jež získala srdce jednoho z největších malíře naší doby

Ma jolie, má krásko, nazýval jeden z nejslavnějších malířů nové doby dívku, která mu náhodou zkřížila cestu, aby už z jeho života nikdy neodešla. Kdyby byl tenhle příběh vymyšlený, mnozí by ohrnuli nos nad další neuvěřitelnou „pohádkou o Popelce". Jenomže tohle je pravda. Jen místo prince potkala Eva Gouelová, chudá venkovská dívka a švadlenka v kabaretu Moulin Rouge, Pabla Picassa. A výstřední mladý génius k ní brzy zahořel stejnou vášní jako ona k němu.

S jiskřivým půvabem a smyslností nás jejich příběh zavede do opojné Belle époque, do pařížských kaváren a salonů, kde nad sklenkami pernodu diskutují veličiny jako Gertrude Steinová čiGuillaume Apollinaire. Nahlédneme nejen do soukromí Piccasova ateliéru a ložnice, ale i do jeho záhadného rozervaného srdce.


Milenci však nakonec musejí čelit ráně osudu, jakou si nedovedli ani představit...

„Během studia podkladů pro tento román jsem narazila na dvě skutečnosti, které mě obzvláště zaujaly a povzbudily ve snaze stát se hlasem této téměř neznámé Evy. Prvním z nich byl její údajně nedokončený obraz s postavou, která připomíná Picassa, o kterém se mluví ke konci příběhu. Plátno bylo přibližně půl století po jeho vzniku skutečně nalezeno. Přestože do Picassova života za celou dobu zasáhla řada jiných žen, tento obraz zůstal ukrytý mezi jeho soukromými věcmi. Druhým zajímavým momentem byla slova Picassova přítele a životopisce Pierra Daixe: ,Když jsme o ní mluvili šedesát let poté, vytryskly mu při té vzpomínce slzy z očí. Žili společně jako jeden, a když se dostavil úspěch, Pablo ji potřeboval.' Přeji si, aby Madame Picasso byla poctou této jejich lásce."

- autorka knihy Anne Girardová

Recenze
Když jsem si poprvé přečetla anotaci k této knize, byla jsem plná očekávání. Doufala jsem v příběh plný lásky. A má naděje se naplnila, dokonce byla kniha ještě tisíckrát lepší, než jsem doufala.

Hlavní postavou příběhu je Eva Gouelová. Její postava byla velmi charismatická a hned si získala mé sympatie. Velice silně jsem vnímala její lásku k Pablu Picassovi, chápala jsem její rozhodnutí a tolikrát jsem ji obdivovala. Jako žena ženu mě velmi inspirovala. Druhou hlavní postavou byl Pablo Picasso, který na mě zpočátku působil jenom jako jakýsi proutník. Brzy ale mé srdce obměkčil, když jsem četla o jeho náklonnosti a laskavosti k Evě. Tenhle pár si nešlo nezamilovat. Tolik jsem jim přála, aby jejich vztah vyšel! Pořád nemůžu uvěřit tomu, že to mezi nimi takhle skončilo. Přijde mi to jako zlý sen.

Kniha je napsaná bravurně a velice čtivě. Během čtení jsem se do knihy tak zamilovala, že mi pokaždé zněl příběh dlouho v hlavě. Hlavně to, jak Pablo oslovoval Evu - ,, Ma jolie..." Při čtení se u mě vystřídala spousta emocí - od lásky přes drobnou radost až po smutek. A po dočtení knihy si připadám citově rozložená - mám chuť dívat se do zdi a přemýšlet o celém příběhu neustále dokola. 
Kniha mě tak pohltila, že jsem strávila poměrně dost času čtením životopisu o Pablu Picassovi a studováním jeho obrazům na internetu. Navíc jsem díky knize trochu více porozuměla Picassovým malbám. Nikdy se mi kubismus nelíbil. Ale teď v jeho obrazech vidím ta tajemství, tu náladu, kterou do toho Pablo zapracoval. Na internetu jsem hledala i více informací o Evě. Jak moc ráda bych si s ní popovídala! Jak už jsem jednou psala, byla to neskutečně inspirující ženská postava.

Častokrát jsem díky knize přemýšlela, jaký to byl úžasný svět, když se lidé zajímali o literaturu, hudbu a umění. Pochopila jsem, že všechny tyhle věci jsou částí i mě samé a hodlám se jim začít víc věnovat. Hlavně poezii. Mám chuť si přečíst mnoho básní a hledat v nich to neznámé, co básníka inspirovalo. Chci se vcítit do jeho pocitů, když báseň psal. Ráda bych opět navštívila nějakou galerii a teď už vím, že na obrazy budu mít jiný pohled, než dřív. Ještě se mi nestalo, aby nějaká kniha tolik pohnula s mým nitrem a tolik mě změnila. Probudila ve mně skryté zájmy a protkla mě láskou, o kterou v knize šlo především.
Velmi mě také udivilo, jakou péči si autorka dala při shánění všech faktů o životě Evy a Pabla. Věřím, že to zabralo spoustu času a zároveň bylo fascinující odkrývat pouto jejich vztahu kousek po kousku.

Knihu doporučuji všem. Skrývá opravdu nádherný román a autorce tleskám. Jsem kouzlem knihy tak zasažena, že se řadí mezi mé nejoblíbenější. 

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za zaslání této úžasné knihy.

Knihu si můžete koupit -zde-.

Báseň od Paula Verlaina, kterou byla kniha protknuta:


5 komentářů:

  1. Super recenze :) Kniha nevypadá zle, možná, že ji jednou vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně bys měla :). Možná na Tebe neudělá takový dojem jako na mě, ale já jsem z ní nadšená :).

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, jsem moc ráda, že se ti knížka tolik líbila. Ale já si stále myslím, že mě by moc nebavila, není to můj styl :) Každopádně se určitě najde někdo, koho na knížku nalákáš ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba by Tě překvapila :). Můžu Ti ji půjčit, kdybys chtěla :).

      Vymazat
  3. Nectu slaďárny, a tak mě ta knížka prekvapila. Stejně jako ty, jsem udělala chybu a googlila. Netušila jsem jaký ta kniha na mě bude mít vliv. Mám podobné pocity jako ty, teď po přečtení a brečím jak želva.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)