pátek 15. ledna 2016

Vyvolená bohy - Smrtící dotyk

Název: Vyvolená bohy - Smrtící dotyk
Autor: Melinda Salisburyová
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment
Anotace

Twylla je výjimečná dívka – je dokonalou zbraní – zabíjí pouhým dotykem. Změní Twylla svůj předurčený osud? 


Twylla je dívka vyvolená bohy. Je zosobněním božské dcery a jako taková je zaslíbená princi. Za svoji výjimečnost ale draze platí: každý měsíc musí pozřít jed, a přinést tak důkaz o svém božském postavení. Její dotyk je však pro obyčejného člověka smrtící. 

Twylla proto není běžným členem královského dvora. Je královninou popravčí. Každý měsíc navštěvuje vězení a přikládá své ruce na ty, kteří jsou odsouzeni k smrti. 

Žije osaměle a izolovaně. Když ale nastoupí nový strážce, vše se změní. Spustí se kolotoč dvorských intrik, úkladů a vražd... 

Dokáže si dívka správně zvolit mezi královským snoubencem a přitažlivým, ale obyčejným smrtelníkem? Rozhodne se pro povinnost, nebo pro lásku?

„Jsem dokonalá zbraň. Můj dotyk je smrtící.“



Recenze

Kniha mě nalákala svojí velmi zajímavou anotací. Byla jsem zvědavá, jaký příběh ukrývá a co všechno si autorka pro své čtenáře připravila. Pak jsem ale četla poměrně dost negativních názorů, že kniha byla zklamáním. Trošku jsem se zalekla, ale nakonec jsem si řekla - sto čtenářů, sto chutí. A tak jsem si knihu objednala a jsem za to moc ráda.
Příběh mě už na začátku překvapil svojí originálností a krutostí. Autorka stvořila děsivé monstrum, v knize nazývané královna. Královna, která nemá soucit a tká intriky, které ji pomohou udržet si trůn. Dlouho jsem v knize nezažila takovou krutost, jakou jsem si přečetla tady. Na druhou stranu to byla změna a mě zajímalo, jak to všechno skončí.

Hlavní hrdinkou je dcera Pojídačky hříchů, mladá Twylla. Odvedou ji z domu, jelikož díky své barvě vlasů je považována za ztělesněnou Daunen - dceru bohů. Aby to dokázala, musí pít 1x měsíčně jed, který ji pak koluje tělem a když se někoho dotkne, zemře. Tahle myšlenka mi přišla velmi originální. Twyllu jsem si docela oblíbila, byť mi nepřirostla úplně k srdci. Přesto mi přišla sympatická. Další důležitou postavou je její strážce Lief. Od začátku se chová k Twylle mile, přestože ostatní se jí bojí. Už to mi trošku nesedělo a říkala jsem si, copak za tím asi je. Překvapení a rozluštění na mě čekalo až na konci knihy. 
Začátek knihy je velmi nabitý akcí, proto se může čtenářům zdát, že příběh postupně ztrácí na čtivosti. To ale není pravda, autorka jenom dává prostor k rozvinutí citů mezi Twyllou a jejím strážcem. Zhruba od půlky knihy se opět střídají záhadné události s akcí a kniha čtenáře naprosto pohltí. Velice mě překvapilo, jak je vše propletené. Nikdy by mě nenapadlo, že královna ve své hlavě ukrývá až takovýhle zlomyslný plán.

Obálka knihy je velmi hezká. Zelená barva na mě působí velmi příjemně a obrázek uprostřed vyvolává mnoho otázek. A přesně to vystihuje knihu nejlépe - tajemství. Vazba knihy je brožovaná a je to asi poprvé, co takovou větu napíši, ale opravdu se ke knize hodí.

Knihu jsem si velice užila. Mohu ji doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi napětí a královské intriky. Nedoporučuji ji ovšem slabším povahám a osobám mladším 15 let.

Hodnocení: 4/5

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy na recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.

6 komentářů:

  1. Tak to vypadá vážně zajímavě. A pokud by mě dost nenavnadila samotná recenze, tak poslední věta určitě. Nápad se smrtícím dotekem mi připomíná knihu Jsem roztříštěná, ale toto vypadá v mnoha ohledech originálněji. Myslím, že by se mi to mohlo líbit.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě by to nebylo špatné čtení. Asi by mě to oslovilo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Líbí se mi především ty zimní fotky :) ALe recenze se ti taky povedla :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)