čtvrtek 25. února 2016

Otrocká krása

Název: Otrocká krása
Autor: Ilka Pacovská
Série: Sedmý smysl
Díl série: 6
Počet stran: 376
Nakladatelství: Albatros
Anotace
Šesté pokračování Sedmého smyslu je nabité napětím! Nejen kouzelníci, ale i draci a jednorožci jsou v ohrožení… 


Zářivé kamínky zasazené do kůže – na čele, v uchu, na rukou, nehtech, kam si usmyslíte. Krása! Málokdo však tuší, jaké nebezpečí tato módní záležitost s sebou přináší. Také Hanka si nechala jeden zasadit. Jednorožci s ní přestali mluvit, draci jsou zděšení. Nikdo ale dívce nevysvětlí proč. Pátrání po informacích je náročné a vede k děsivým poznatkům. Kdo všechno bude muset zemřít?! Hanka je nucena skrývat se dokonce i před ochránci. Jak dopadne její setkání s trpaslíky? Dokážou bojovníkům s aberily pomoct tulíci? A podaří se přimět ke spolupráci jednorožce?
Dobrodružství a skvělé čtení už pošesté!


Recenze
Šestý díl série Sedmý smysl je v mnohém neobyčejný. Hlavní hrdinové nám rostou a dospívají a s tím souvisí i láska a bláhové poblouzení. Přesně to se stalo na začátku knihy Hance. Bezhlavě se zamilovala do nového kluka Vincenta. Zdálo se, že její lásku opětuje. Scházeli se tajně ve skladišti, kde spolu trávili volné chvíle. A pak se stalo něco, co mi k Hance vůbec nesedí - asi na druhém ,,rande" se s Vincentem vyspala! Když jsem si to přečetla, měla jsem sto chutí knihu vyhodit z vlaku, ve kterém jsem zrovna seděla. Měla jsem zkažený pěkný kus dne. Abych to lépe objasnila - Hanka je sice občas zbrklá a jedná bez přemýšlení, ale tohle by rozhodně neudělala. Tady mi přišlo, že se autorka poprvé sekla, co se týče chování postav. Navíc je tento ,,zážitek" v knize naprosto nepodstatný a nadbytečný. Kdyby byl vynechán, nic by se nestalo. A alespoň bych z toho nebyla tak rozladěná. Poději se dokonce ukázalo, že Vincent je obyčejný zmetek a sukničkář. Hanka mu díky bohu všechno vrátí i s úrokama. Naštěstí se  velmi brzy začalo dít tolik věcí, že jsem na tuto nepříjemnou chvilku zapomněla a mohla jsem se již nerušeně ponořit do příběhu.
Všechno začíná velmi neobyčejným nebezpečím - kamínkem v kůži. Málokdo tuší, jakou hrozbu představuje. A ten kdo to ví, nechce nic říct. A jelikož i Hanka je kamínkem uchvácena a nechá si jeden dát do kůže, nastává koloběh mnohých tajemstvích a nebezpečných situací. Hanka si v knize sáhne na dno svých sil, když ji hrozí vyloučení ze stáda jednorožců. Sváťa ještě před vypuknutím chaosu odjíždí na učení k druidům, takže skoro celou dobu nic neví. A Rafan je zoufalý, protože jeho milovaná Anděla je ohrožená na životě a nikdo neví, jak lidi poznamenané kamínkem zachránit.

V tomto díle dostanou prostor tulíci - právě jejich druh dokáže proti zrádným kamínkům (sitbelům) a jejich stvořitelům (aberilům) zasáhnout. Jen díky nim mají lidé poznamenaní sitbely naději na záchranu. Úspěch je ale nejistý, jelikož záleží na mnoha okolnostech.
Dále se v knize setkáváme s novými trpaslíky. Nejdůležitější z nich je Gehan, který tolikrát Hanku zachrání před jistou smrtí. Stanou se z nich skvělí přátelé, kteří jeden druhému bezmezně důvěřují a kryjí si záda. Navíc díky právě tomuto trpaslíkovi přijdou na způsob, jak proti Aberilům bojovat.

Kniha byla napsána opět perfektně čtivým způsobem. Zpočátku to vypadá, že proti zářivým kamínkům nikdo nic nezmůže a poznamenaní se budou muset zabít, aby neohrozili další bytosti. Hodně dlouho jsem byla z této situace zoufalá a připadalo mi nemožné, aby se našlo řešení. Naštěstí se našlo, ale kvůli velikému přemnožení sitbelů zemřela v boji jedna z nejdůležitějších postav z celé série. Bylo mi to strašně líto, protože díky této postavě mohla celá série začít.
Tento díl je jiný než ty předchozí. Nebezpečí je vážnější než kdy dřív a aby bylo poraženo, musí se všichni semknout - lidé, trpaslíci, jednorožci a draci. Musí se zapomenout na maličkosti jako je vzájemná nedůvěra a nesympatie. Ale právě to dělá tento díl jedinečný a velice poutavý. Obsahuje v sobě nejvíce akce a napětí. Kdyby nebylo té maličkosti na začátku, neváhala bych ho ohodnotit plným počtem bodů.

Grafický vzhled knihy je opět nádherný. Má jej na svědomí znovu Jan Patrik Krásný, který knihu doplnil i o nádherné ilustrace. Navíc z vnitřní strany desek přibyla i mapka, aby se čtenáři vyznali v místech, kam se série ubírá.
 
Knihu (jako každý díl ze série Sedmý smysl) doporučuji všem. Věřím, že se do knih od Ilky Pacovské zamilujete stejně jako já.

Hodnocení: 4/5

Za knihu mnohokrát děkuji nakladatelství Albatros.

Můžete si ji koupit -zde-.

7 komentářů:

  1. Páni, ty jedeš. Jedna recenze za druhou :) Máš můj obdiv, já teď čtení nestíhám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám dny, kdy vůbec nečtu a pak jsou zase dny, kdy čtu skoro pořád :).

      Vymazat
  2. Super recenze :D Pořád nad touhle sérií přemýšlím, ale nejspíš ji jednou vyzkouším :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřemýšlej a jdi do ní! :-). Až si uděláš názor sama, uvidíš, zda Tě to bude bavit nebo ne :).

      Vymazat
  3. Obálka i grafika knihy je skutočne vydarená, obsahovo neviem posúdiť, ale z tvojej recenzie mám z knihy dobrý dojem :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Omyl. Je to delší doba co jsem to četl ale Hanka se díky svému zážitku s Vincentem v nějaké podstatné chvíli (mam pocit že při boji s Aberilem) probere s poblouznění a docela situaci rozsekne... Každý na tuto část nadává ale já si myslím že opodstatnění má...

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)