neděle 20. března 2016

Gekon panenský - Lepidodactylus lugubris

Zhruba od listopadu jsme s Pavlikem pokukovali po různých gekonech a felsumách. Velmi se nám tato stvoření líbí, ale bohužel zatím není místo na velké terárko. V prosinci jsme se pro to rozhodli koupit menší terárium, které jsme sehnali i za poměrně dobrou cenu. A teď jsme přemýšleli, jaký druh do něj pořídit? Nechtěli jsme nic extra drahého, jelikož jsme v teraristice začátečníci. Navíc to musel být druh do 10 cm, aby se nám do terárka vešel. Nakonec vyhrál gekon panenský. Zařídili jsme ubikaci a v lednu jeli do Prahy k chovatelce pro 3 mladé samičky.
Lepidodactylus Lugubris jsou nádherná zvířata, plná elánu a života. Rozhodně to není druh gekona, kterého si snadno ochočíte. Vhodnější je pouze pozorování a sledování jejich života. Jedná se ale o noční druh, takže s ním přes den příliš nepočítejte. Přesto jsme už kolikrát mohli pozorovat jejich denní aktivitu a úspěšné přivyknutí na nové prostředí. 
(vypouštění dravé zvěře do nového domova)

Lepidky mají velice krásný způsob dorozumívání - tikají. Vydávají takové ,,tik" ,,tik", skoro jako hodiny. Nejvíce bouřlivé reakce zaznamenávám při krmení. Podezřívám je, že se o ty cvrčky hádají.
(noční foto - podívejte na ty krásné tlapičky!)

Vyfotit naše nová ,,mláďata" je poměrně obtížné, byť poslední dobou se to celkem daří. Zřejmě už jsou zvyklí na pohyb kolem terária a umožní mi ho dokonce i otevřít, aniž by se běželi někam schovat. Hlavně tedy jedna z lepidek, zbylé dvě jsou plašší. 
V budoucnu Vám o chovu těchto gekonů ráda napíši článek, ale nejdříve musím celému chovu ještě pořádně porozumět.

Máte doma nějaké terarijní zvíře? Líbí se Vám gekoni či felsumy? 

7 komentářů:

  1. Jé, ty jsou pěkný, já vás obdivuji za to, kolik zvířat a rostlin zvládáte :)

    OdpovědětVymazat
  2. Gekonci se mi líbí, ale u rodiny by mi neprošly, tak máme čivavu a such. želvu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč by neprošli? Jsou poměrně nenároční (jenom jim člověk musí dávat cvrky - jedna krabička vydrží na měsíc i déle) a hlavně je úžasné je moci pozorovat :).

      Vymazat
  3. Krása! Já terarijní zvíře nemám, ale mám je moc ráda (kromě pavouků) a mám moc ráda agamy. Ale já mám obecně ráda všechny zvířata kromě hmyzu a pavouků, ono se to asi i tak nějak obecně čeká od někoho, kdo pracoval dlouhou dobu v zoo :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera! Mám doma rybičku... :D A želvy! Málem jsem zapomněla :) Takže já jsem spíš na chlupatá zvířátka, ale jsem plná úžasu k těmto stvořením. Těším se na článek, kde mi srozumitelnou formou sdělíš, jak se o ně starat. Když jsem se o to zajímala dříve na netu, tak jsem končila u druhů světel, která mají mít.

    OdpovědětVymazat
  5. Ti jsou skvělí, já jsme vždycky pro podobné tvory měla slabost. Chtěla jsem kdysi chameleona. Teď si zvíře dovolit nemůžu, protože studuji, dojíždím, bydlím na koleji a všechno kolem toho :D
    Ti jsou ale opravdu krásní !! Možná někdy v budoucnu si je pořídím :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)