úterý 22. března 2016

První díl série s velkým potenciálem

Název: Skleněný trůn
Autor: Sarah J. Mass
Série: Skleněný trůn
Díl série: 1
Počet stran: 392
Nakladatelství: CooBoo
Anotace

Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná.


V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaene byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit.

Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.


Recenze
Konečně jsem si i já mohla přečíst první díl tolik opěvované série. Četla jsem na tuto knihu mnoho recenzí a hodně protikladných názorů. Ale díky internetovému knihkupectví Martinus.cz jsem si mohla udělat vlastní názor.

Kniha mě hned od prvních stran pohltila svojí zajímavostí a neotřelostí. Navíc se skoro celý příběh odehrává ve skleněném zámku, což je to pravé pro mě. Velmi ráda čtu knihy z prostředí hradů nebo zámků. Baví mě číst o intrikách dvořanů a rozvíjení vztahů mezi různými vrstvami.

Hlavní postavou je Celaena Sardothien, známá jako nelítostný Adarlanský zabiják. Oblíbila jsem si ji téměř okamžitě. Používá skvělý typ humoru a já se nad jejími ,,drzými" poznámkami musela několikrát usmívat. Rozhodně o ní neplatí první tvrzení z anotace - nemá srdce z ledu. Naopak, i přes rok strávený v dole se dokáže smát a její srdce umí rozdávat tolik lásky. Tento fakt může přijít mnoha čtenářům zvláštní a nepravděpodobný, ale podle mě zde platí pravidlo - tonoucí se stébla chytá. Celaena dlouho nezažila vlídné slovo a milé chování, takže není divu, že po tom tajně touží.

Další postavou je korunní princ Dorian, který mi byl taktéž velmi sympatický. Sice v knize měl docela málo prostoru, ale i tak se mi stihl zalíbit. Nejvíce na něm obdivuji fakt, že je úplně jiný než jeho otec. Je hodný, vlídný, zajímají ho osudy lidí v království a navíc rád čte. 

A poslední z těch nejdůležitějších postav je kapitán stráží Chaol. Zpočátku byl velmi odtažitý a nedůvěřivý, ale nakonec se z něj stal Celaenin přítel. Díky své ostražitosti ji zachránil život. I jeho jsem si oblíbila, zejména pro jeho smysl pro čest a přátelský vztah s princem.
Kniha je psána velice čtivým způsobem a skoro 400 stran uplyne jako voda. V ději nechybí mnoho momentů plných napětí, tajemství a záhad, ale zároveň se vyskytují i okamžiky štěstí, radosti a přátelství. Příběh je okořeněn i o magii, takže celá kniha nabírá trošku jiný směr, než by se na první pohled mohlo zdát.

Co se týče vzezření knihy, velmi mě mrzí, že se jedná o měkkou vazbu. Zrovna u této knihy bych ocenila pevnou, protože přeci jenom necelých 400 stran znamená docela dost otočení stránek a delší manipulace s knihou. Jelikož čtu jenom cestou do a ze školy, tak knihu nosím v batohu a bohužel se to na ní podepsalo. Proto všem doporučuji pořídit si na knihu přebal, pokud s ní hodláte cestovat.

Ráda bych ještě zmínila krásnou mapku Eriley, která se nalézá uvnitř knihy. Je velmi hezky vykreslená a během čtení se o mnoha z míst něco dozvíte, takže se bude hodit k nahlédnutí a následnému zorientování v zemi.
Kniha se mi velmi líbila a těším se na druhý díl. Zřejmě to bude jedna z těch sérií, která by se měla vydávat celá naráz, aby si čtenář mohl hned po přečtení jednoho dílu vzít ten následující. Kniha by měla být pro všechny fantasy a YA čtenáře jako povinná literatura, a ostatním ji vřele doporučuji. Bude se Vám líbit.

Hodnocení: 5/5

Velice děkuji nakladatelství Martinus.cz za poskytnutí knihy k recenzi.
Skleněný trůn si můžete koupit -zde-.

8 komentářů:

  1. To je bezvadný tip! :-)
    No jo, já většinou paperbacky nad dvě stě stránek (plus mínus) nechávám doma a čtu jen po večerech. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já nemám jindy na čtení čas, takže si čtu jen na cestě do školy (nebo z) :).

      Vymazat
  2. Naprosto souhlasím. Někdo měl trochu problém s Celaenou, ale mně se moc líbila. Už se třesu, až se dostanu do města a koupím si druhý díl :3
    Jinak, otázečka, Chaol nebo Dorian? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím se mezi Chaolem a Dorianem nedokážu rozhodnout :D.

      Vymazat
  3. Super recenze :D Já z knihy sice tolik nadšená nebyla, ale jsem ráda, že se tobě líbila :D Mimochodem, druhý díl je ještě lepší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je objednaný, tak se těším, až se do něj pustím :).

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! :)
    Kniha na mě čeká a jsem na tuto sérii moc zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)