pondělí 7. března 2016

Spáčka a vřeteno

Název: Spáčka a vřeteno
Autor: Neil Gaiman
Ilustrátor: Al Chris Riddell
Počet stran: 72
Nakladatelství: Albatros
Anotace
Neobyčejná pohádka o černé magii.


Královnině zemi bylo ono království vzdušnou čarou nejblíže, ale přes horský hřbet, který sloužil jako hranice mezi těmito dvěma královstvími, nedokázaly přelétnout ani vrány.

Možná si myslíte, že ten příběh znáte. Vystupuje v něm mladá královna, která se má vdávat. Dále pár dobrých, statečných, houževnatých trpaslíků, hrad zarostlý trním a princezna, kterou čarodějnice proklela, aby spala navěky.

Jenže tady nikdo nečeká, až se objeví šlechetný princ na věrném oři. Tahle pohádka se spřádá z nití černé magie, která se kroutí a stáčí a pableskuje a září. Královna by si snad mohla vysloužit hrdinské ostruhy, pokud princezna potřebuje zachránit…

Recenze
Na autora Neila Gaimana jsem slyšela mnoho chvály a proto jsem se rozhodla přečíst nějakou jeho knihu. Vůbec jsem nevěděla, co očekávat. Nakonec mám z knihy nerozhodné pocity. Proč? Hned objasním.
Spáčka a vřeteno v sobě kombinuje dvě pohádky - Sněhurku a sedm trpaslíků a Šípkovou Růženku. Normálně na takovéhle převyprávěné pohádky nejsem, ale dala jsem knize šanci. Na první pohled mě uchvátily velmi krásné a zajímavé ilustrace od A.Ch. Riddella. Hezky doplňovaly děj příběhu a pomáhaly čtenáři s fantazií. Líbila se mi i barevná kombinace ilustrací - zlatá a černá. Společně vytváří elegantní dojem.
 
Co se týče příběhu samotného, jsem z něj lehce rozpačitá. Celá pohádka měla velký potenciál, ale některé části mi připadaly useknuté. Navíc mi přišlo velmi zmatené, když bylo několik odstavců o jedné dějové linii a najednou byl odstavec o druhé dějové linii. Častokrát nebylo ani všechno pořádně vysvětleno a já se v ději lehce ztrácela a něco jsem možná i nepochopila. Příběh mě sice zaujal a četl se hezky, ale tyto nedostatky mi kazily celkový dojem.

Tak jako tak, jsem velmi ráda, že jsem si knihu přečetla. Je pravda, že je to pohádka jak pro děti, tak dospělé. Myslím si, že každá věková kategorie ji pochopí trošku jinak a odnese si z četby jiné pocity. Mě osobně kniha ale nijak nenadchla a dávám jí průměrné hodnocení.

Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Albatros za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu můžete koupit -zde-.

10 komentářů:

  1. Kniha má celkem podařenou obálku, ale asi do ní nepůjdu... ale pěkná recenze :D

    OdpovědětVymazat
  2. Do knihy jsem se chtěla pustit,ale po tvé recenzi..nevím,nevím.Nedávno jsem četla knihu kde jsem měla stejný problém se ztrácením jako ty :/
    Moc pěkná recenze!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když budeš číst knihu pomaleji, tak by to snad neměl být tak velký problém. Já jsem četla knihu rychle, protože jsem měla málo času ;).

      Vymazat
  3. Krásná obálka, ta se mi moc líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle jsem v nabídce Albatrosu úplně přehlédla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Knížka je to rozhodně zajímavá s krásnou obálkou :).

      Vymazat
  5. O knize jsem neslyšela. Podle tvé recenze to není nic výjimečného, ale řekla bych, že jako oddechovka by se mi to mohlo líbit. Mrknu po ní :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)