čtvrtek 31. března 2016

Trojčata, která mění svět

Název: Koruna tří - Prokletý král
Autor: J. D. Rinehart
Počet stran: 327
Nakladatelství: Host
Anotace
První díl dobrodružné fantasy trilogie Koruna tří.
Trojčata jsou předurčena vládnout Toronii.
Cesta k trůnu je však dlouhá a krvavá Toronii, říši tří království, vládne železnou rukou krutý a nelítostný král Brutan. Zubožená země, po staletí zmítaná válkou, upíná všechny své naděje k dávnému proroctví, že se králi narodí trojčata, která ho zabijí a společně pak nastoupí na trůn. Tehdy v Toronii znovu zavládne mír. 
Když na nebi vyjdou tři nové hvězdy, ohlašující naplnění předpovědi, trojčata se skutečně narodí. Naštěstí se kouzelníku Melchiorovi podaří děti před Brutanem včas ukrýt. Sourozenci pak po třináct let žijí v utajení, každý v jiném koutě země, aniž vědí jeden o druhém.


Recenze
Celý příběh začíná poměrně napínavě a akčně, díky čemuž na sebe kniha strhne veškerou čtenářovu pozornost. Hlavní hrdinové – trojčata z proroctví – vyrůstají každý v jiném koutě země. Agalfus (nebo-li Galf) se jako sirotek přidává ke kočovníkům a hraje spolu s nimi různá představení. Jeho dovedností je umění dostat své tělo do nepřirozených úhlů. Vůbec mu nedělá problémy vyhodit si ramena z kloubů nebo se ohnout tak, že komukoliv jinému by praskla páteř. Spolu se svojí skupinou lidí se dostávají před krále Brutana a předvádějí své dovednosti. Díky intrikám královny Magritt se dá soukolí osudu do pohybu a Galf zabije Brutana.

Další ze sourozenců, dívka jménem Elodie, vyrůstá na hradě v Ritherlee. Je vychovávána jako budoucí následnice trůnu a chová se jako pěkně rozmazlené dítě, dokud ji na tržišti neunesou vojáci Trojzubce a ona se nedozvídá celou pravdu. Brzy poznává svět jinýma očima a stává se z ní rozumná dívka, která má tajný dar.

Poslední z trojčat vyrůstá v odlehlých pláních Yalasti, kde vládne sníh a mráz. Jmenuje se Tarlan a dokáže mluvit se zvířaty. Jeho rodina jsou tři obrovští ptáci – thorrodi. Spolu s nimi se po nepříjemných událostech vydává do Ritherlee, kde se shodou okolností dozvídá o svém původu a o svých sourozencích.
Po přečtení proroctví a faktu, že se kniha odehrává po 13-ti letech od narození trojčat, jsem měla strach, zda se autor dokáže držet věku a tím pádem i schopností dětí. Nedokázala jsem si představit, jak dokáže Galf zabít Brutana. Postavit dítě proti obrovskému králi? To byla výzva, se kterou si autor poradil. Smrt krále proběhla uvěřitelným způsobem a já si oddychla, že kniha nebude patřit mezi mnohé, kde věk hlavních hrdinů neodpovídá jejich schopnostem. Ale možná jsem jásala předčasně.

Hlavní postavy prošly během příběhu mnoha příjemnými i nepříjemnými zkušenostmi a díky tomu se jejich povahy trochu změnily. Přesto mi ale přijde přehnané, aby 13-ti letá dívka bojovala hlava nehlava proti několika nepřátelským vojákům a nic se jí nestalo. A celkově skutky hrdinů brzy neodpovídaly jejich věku. Mělo by jím být alespoň 17 let. To už by bylo uvěřitelnější.
Kniha je určená dětem od 10 let výše. Možná by bylo dobré zmínit, že v knize se hodně vraždí – oběti jsou probodnuty mečem, překousnuti na půl thorrodím zobákem nebo je jim useknuta hlava. Smrt nemine i postavy, ke kterým si čtenář vybuduje alespoň slabé pouto. Proto je možná dobré zvážit, jak starému dítěti vložíte knihu do rukou.
Kniha má spád a rychle se čte. Nechybí momenty napětí a akce, ale ani okamžiky radosti a naděje. Troufám si tvrdit, že všechny mladé fantasy čtenáře kniha nadchne. A věřím, že i těm starším se bude líbit. Navíc otevřený konec příběhu slibuje další díl, na který se už netrpělivě těším.

Autor vytvořil nový svět, který otevírá mnoho možností a cest, kudy se bude příběh ubírat dál. Až na pár chybiček je kniha skvělá a já jsem opravdu vděčná, že jsem si ji mohla přečíst. Konečně po delší době lepší fantasy literatura i pro mladší čtenáře.
Na úplný závěr bych ráda pochválila vzezření knihy. Krásná grafika sladěná do příjemné zeleno-hnědé kombinace barev si mě opravdu získala. A pokud si knihu nechcete přečíst, rozhodně si jí v knihkupectví alespoň vezměte do ruky a osahejte. Je tak krásně sametově hebká, že pokud vás ani tohle nepřinutí ke čtení, tak pak už nic!

Hodnocení: 4/5

4 komentáře:

  1. Kniha má peknú obálku, ktorá ma hneď upútala a dejovo vyzerá tiež zaujímavo. Škoda, že si autor zvolil taký mladý vek svojich hrdinov, obzvlášť k takýmto činom. Každopádne ti ďakujem za recenziu, kniha ma pomerne zaujala a rada by som si ju prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, nad deset let a takový kruťárny? :O I když, já četla Pottera v devíti a tam taky občas nebylo moc růžové dění. Nebo třeba Na západní frontě klid jsem dala ve třinácti. Asi mám trochu jiné... hranice snesitelnosti, nebo si to prostě tolik nepředstavuju, pro jistotu. :)
    Ale ta obálka je fakt úžasná! ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuhle knihu jsem si nemohla vynachválit :D a to, že se v knize hodně vraždí, to mě taky mírně překvapilo, když se jedná o dětskou knížku :D
    Super recenze :D

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha má krásnou obálku i poměrně zajímavý námět, třeba se jednou také odhodlám a do knihy se pustím.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)