pondělí 21. března 2016

Vynález zkázy

Název: Vynález zkázy
Autor: Jules Verne
Počet stran: 224
Nakladatelství: Nakladatelství Omega
Anotace
Francouzský vynálezce Tomáš Roch objevil tak silnou výbušninu, že její potenciální majitel by mohl velmi snadno získat vládu nad světem. Jenže když ji nabídl nejmocnějším státům, setkal se s nepochopením a odmítnutím. O jeho vynález ale začne projevovat zájem tajuplný hrabě d'Artigas... 

Recenze
Na další Verneovku jsem se opravdu moc těšila. Vždycky si u těchto knih skvěle popřemýšlím a duševně odpočinu.

Vynález zkázy, nabídne čtenáři dobrodružný příběh o bláznivém vynálezci jménem Thomas Roch a jeho hlídači s falešným jménem Gaydon, za kterým se ale ukrývá vynálezce Simon Hart. Ten chce zjistit tajemství Rochova fulgurátoru. Brzy se začne odehrávat zajímavý příběh plný tajemství a nečekaných odhalení.
Byť se v knize jedná hlavě o Rochův fulgurátor, postava Thomase Rocha zůstává mimo hlavní vlákno děje. Je popsán jako šílený vynálezce, který není duševně normální, ale jakmile se ho někdo začne vyptávat na jeho vynález, zdá se být v pořádku. Své tajemství ale nikomu neprozradí. To je dá se říci vše, co se o této postavě čtenář dozví.

Hlavní postavou je, již zmiňovaný, Simon Hart. Provází nás celým dějem a my tak můžeme sledovat jeho dedukce a myšlenkové pochody. Tyto kapitoly byly opravdu zajímavé. Působil na mě jako opravdový vynálezce, který má všeobecný rozhled a zná mnoho informací.
Kniha patří mezi složitější četbu, rozhodně tudíž nečekejte styl psaní podobný např. knihám pro mladistvé. Je potřeba se na text více soustředit, ale zároveň se do děje více ponořit. Díky tomu jsem si příběh na plno užila a vychutnávala si každou stránku. Navíc hlavní zápletka je v dnešní době tak originální, že nemá konkurenci.

O knihách J. Verna se tvrdí, že jsou nadčasové. Rozhodně nemohu jinak, než souhlasit. A čím více knih jsem od autora přečetla, tím více mě jeho příběhy fascinují. Nedokáži si ani představit, jakou úžasnou fantazií oplýval, když dokázal vymyslet tolik v té době neexistujících, ale zároveň ne nereálných vynálezů.
Jelikož Vynález zkázy patří do edice Julese Verna, kterou v novém vydání vydává nakladatelství Omega, je kniha laděna do stejného motivu jako ostatní knihy tohoto autora. Vypadají vedle sebe velmi krásně a elegantně. Hodnotím celou edici jako velmi zdařilou.

Celou knihou čtenáře příhodně provázejí krásné černobílé ilustrace. Věřím, že pro mnoho lidí budou velkým přínosem, aby si uměli lépe představit danou situaci. Součástí knihy je i velice praktická stužková záložka.
Knihu mohu doporučit všem lidem, kteří rádi čtou. Pevně věřím, že knihu oceníte a oblíbíte si ji stejně jako já.

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Omega za zaslání recenzního výtisku.

Knihu Vynález zkázy si můžete koupit v prodejnách a e-shopu Knihy Dobrovský.

5 komentářů:

  1. O téhle knížce Julese Verna jsem ještě neslyšela. Stydím se! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze! :)
    Recenze mě docela nalákala! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá velmi zajímavě. Abych řekla pravdu zatím jsem od něho žádnou knihu nečetla. Myslím, že tahle by se mi mohla líbit. Kdybych jenom měla tolik času co knih, které chci přečíst.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)