středa 6. dubna 2016

Záhady, věštění a geomantická linie

Název: Havraní bratrstvo - Osudný polibek
Autor: Maggie Stiefvater
Počet stran: 332
Nakladatelství: Argo
 
Anotace
 Šestnáctiletá Lila se narodila do rodiny senzibilů a jasnovidců. Ve svém osudu má napsáno, že až políbí svou pravou lásku, dotyčný zemře. Lila se proto rozhodne, že nikdy nikoho líbat nebude. Kluci ji nezajímají a hlavně ne ti z Havraního bratrstva, party bohatých studentů místní elitní školy. S těmi jsou jenom potíže. Jenže když ve své první jasnovidné vizi spatří Ganseyho, vůdce Havraního bratrstva, který má během příštího roku zemřít, nedokáže ho vyhnat z hlavy. Když se s ním pak setká tváří v tvář, polibek smrti se stane reálnou hrozbou...

Nový román americké spisovatelky a autorky populární trilogie o vlkodlacích (Mrazení, Váhání a Splynutí) je prvním dílem připravované tetralogie.

Recenze
Hlavní hrdinkou knihy je šestnáctiletá Lila, které je už od malička předpovídáno, že pokud políbí svou pravou lásku, tak ten dotyčný zemře. Zařekla se proto, že se do žádného kluka nikdy nezamiluje. Bydlí v domě obývaném několika ženami, které mají věštící schopnosti. Jediná Lila je výjimka a neumí věštit, ale má dar všechnu magii a nadpřirozené okamžiky umocňovat. Jelikož se pohybuje v jiném světě než většina jejích vrstevníků, připadá všem velmi podivná. Možná za to může i její rozcuchaný účes a zvláštní styl oblékání. Povahově je Lila velice hodná, přátelská a dobrosrdečná. Není jí lhostejný osud druhých a snaží se pomoci Havranímu bratrstvu. Občas se v knize chová nepřiměřeně, až má člověk chuť vzít jí knihou po hlavě, ale pak se zase srovná a je opět tou hodnou a milou Lilou.
Další důležitou postavou je Gansey, kluk z bohaté rodiny a člen Havraního bratrstva. Jeho nejvýraznějším znakem je posedlost geomantickou linií. Již několik let se jí snaží najít, a svým nadšením a zápalem strhl do hledání i své kamarády. Oproti jiným lidem stejného původu, je Gansey velmi hodný a stará se o druhé. Nechce nikoho urazit, ale často se mu daří pravý opak.

Neméně významnou postavou příběhu je Ronan, přítel a spolužák Ganseyho. Od smrti svého otce se celý změnil. Pere se svým bratrem, nevěnuje se učení a každou chvíli spadne do nějakého maléru, ze kterého ho musí Gansey dostat. Na jednu stranu působí jako drsňák, na druhou je schopen citů a jeho přátelé jsou pro něj vším. V knize je prozatím poměrně záhadnou postavou a jeho úloha se zřejmě naplno vyjasní až v dalších dílech.
Dále je tu Adam, přítel Ganseyho a Ronana, který taktéž studuje na Anglionby a je členem Havraního bratrstva. Na rozdíl od svých kamarádů si na studium vydělává sám. Navíc má poměrně komplikovaný vztah se svými rodiči. Občas se v příběhu chová jako arogantní blbec, ale dokáže být i milý a pozorný. V závěru knihy sehraje klíčovou roli, kdy se bude muset vzdát toho, na čem si v životě nejvíce zakládá. Co to pro něj bude znamenat, se dozvíme až ve druhém dílu.

Poslední důležitou postavou je Noah, poslední člen Havraního bratrstva a kamarád všech výše zmíněných postav. Noah má velice zvláštní povahu. Málo mluví, ale ke svým přátelům je laskavý a hodný. Díky němu rozluští Gansey a spol. záhadu starou několik let.
Kniha je psána velmi čtivým stylem a děj čtenáře pohltí svojí originalitou a tajemností. Dá se říct, že celý příběh je jedna otázka za druhou, a jakmile získáte odpověď na jednu, vyvstane další. Během čtení tak rozluštíte spoustu záhad a budete obohaceni o mnoho informací. Autorka si v prvním díle postavila skvělý základ, na kterém může v dalších knihách stavět.
Celkově bych knize vytkla jen pár drobností. Např. v některých kapitolách se toho děje tak moc, že čtenář má problém všechno sledovat a pochopit. Někdy se tak může zdát nějaká událost lehce matoucí nebo může působit nepatřičně. Další výtku mám k závěru – co to mělo být? Poslední věta je totiž velice zvláštní a matoucí. Nejdříve je odstavec ,,o jahodách“ a pak následuje poslední věta, která se týká ,,ručníku“ – obrazně řečeno. Vůbec to na sebe nenavazuje a udělalo mi to v hlavě takový guláš, že mi tam zůstal jen jeden obří otazník.

Bylo by také dobré zmínit, že se jedná o žánr pro mládež, takže nečekejte žádné hlubokomyslné filozofické úvahy. Kniha vás rozhodně donutí přemýšlet a klást si otázky, ale spíše na jednodušší úrovni. Je to taková příjemná oddechovka se zajímavě spletenou zápletkou. Přesto je kniha poměrně zdařilá a já ji mohu doporučit všem čtenářům, kteří dokáží číst bez předsudků.

Hodnocení: 4/5


1 komentář:

  1. Tak na tuhle knihu se chystám také. Jen co na ní někdy natrefím v knihovně, okamžitě po ní sáhnu :D Super recenze :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)