neděle 10. dubna 2016

Závěrečný díl z Říše divů

Název: Zrcadlení
Autor: A. G. Howard
Série: Šepotání
Díl série: 3
Počet stran: 432
Nakladatelství: CooBoo

Anotace
 Po zdrcující bitvě na školním plese přijala Alyssa své divé šílenství a rozhodla se bojovat za oba světy, které miluje – za svět lidí i za Říši divů. I když to znamená, že musí vyzvat Červenou na závěrečný souboj plný podvodů a intrik. A protože je králičí díra, jediná cesta do Říše divů, zasypaná, musí Alyssa projít zrcadlovým světem do Kdekolijinde, prostoru obydleného mutanty a podsvětnickými vyvrheli.

V třetím díle ságy Šepotání se Alyssa a její otec vydávají do srdce magické země a chaosu, aby našli Alyssinu matku, její rytíře a napravili vše, co se stihlo pokazit. Společně se Zachem a Morfeem musí zachránit Říši divů a odvrátit rozklad i zkázu, jež se zrcadlí v každém zrcadle na světě. Ale pokud uspějí a přežijí, opravdu je všechny čeká šťastný konec?

Recenze
Po dočtení Divotání jsem byla nedočkavá, jak všechno dopadne, jelikož druhý díl končil velmi napínavě a otevřeně. Nemohla jsem se se proto dočkat, až si přečtu Zrcadlení, třetí a zároveň závěrečný díl série. A díky portálu Mega knihy jsem se dozvěděla odpovědi na všechny své otázky.

Zach s Morfeem skončili vlivem nečekaných událostí v Kdekolijinde, Alyssina máma v Říši divů a Alyssa sama v blázinci. Alyssa má ovšem povinnost ke své rodině a říši a tak se spolu s jejím tatínkem vydávají na cestu do Kdekolijinde, aby zachránili Zacha a Morfea. Musí se probojovat přes měnící se krajinu, zlotřilé blboun, ale i přes tvrdou bariéru kolem Zachova srdce, kterou si v novém světě vytvořil. Navíc je čeká souboj s Červenou i Srdcovou královnou. Dokáží tohle všechno zvládnout? 
Příběh nás zavádí nejdříve do světa Kdekolijinde, který je ještě morbidnější a zvrácenější než Říše divů. Mnohokrát jsem si lámala hlavu, jak autorka dokázala takové krutosti, které se v ději odehrály, vymyslet. Možná by bylo dobré upozornit, že tato kniha je na pováženou pro slabší povahy s dobrou fantazií. Přeci jen, představa, že někdo strká ruku do tlukoucího srdce, nemusí být všem příjemná.  Na druhou stranu nám autorka otevřela dveře do dalšího světa, který má vlastní pravidla-nepravidla a zároveň je zvláštním stylem jedinečný a neotřelý.

Celá kniha je bláznivá a matoucí, jakožto celá Říše divů. Dějí se věci tak nelogické, až dávají smysl. A to co v našem světě není možné, v Říši divů je běžné, např. motýli s ostrými křídly jako žiletky, oživlé malůvky a další. Přesto všechno je ale příběh napsán tak čtivě a poutavě, že vás kniha do sebe pohltí a udělá z vás podsvětníka s temnou uličnickou stránkou mysli. 
Alyssa má v tomto díle těžký úkol - chce dát do pořádku vše, co pokazila. Musí přemoci strach z Červené, plně věřit Morfeovi a znovu dokázat svoji lásku Zachovi. Kniha je tak plná pocitů a emocí. Alyssa mi chvílemi lezla trošku na nervy, ale přála jsem jí, ať se všechno podaří. Přesto mi k srdci nějak moc nepřilnula a zaujímám k ní spíše neutrální postoj.

Za to Zach, ten mě odzbrojil. Tolikrát se pro Alyssu obětoval, tolikrát ji dokázal svoji lásku. A byť přišly i krušnější chvilky, stále jsem ho chápala. Svojí nekonečnou láskou v srdci si mě opravdu získal a je pro mě nejlepší postavou celé série.

A Morfeus? Už mám na něj malinko lepší pohled než po prvním díle. Líbilo se mi škádlení mezi ním a Zachem, byly to asi nejvtipnější chvíle v knize. Přesto se mi nezamlouvá jeho manipulátorství a kličkování ve všech situacích.
Autorka je trošku podobná Morfeovi. Umí velice dobře manipulovat se čtenářovou myslí a vodí ji za nos až do poslední chvilky. Často načrtne zdánlivě neřešitelnou situaci, kterou pak bravurně (a tak, že by to nikoho nenapadlo) vyřeší. Ovšem pod podmínkou, že nechá čtenáře tak dlouho napjatého a často zároveň i zděšeného, že hrozí prasknutí čtenářových nervů. 

Obálka knihy je krásně laděná do červené barvy. Nejvíce mě upoutaly vyobrazené masožravky. Grafikou kniha ladí k předešlým dílům, takže spolu vytváří trojbarevný, ale přesto stejný, dojem. Text v knize si zachovává barvu obálky, tudíž je v tomto díle červený. 

Knihu mohu doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi logický nesmysl Říše divů a všem, kteří mají sny a fantazii. Protože bez nich se do knih nepouštějte, jinak je to pro nás, jakožto smrtelníky, velmi nebezpečné.

Hodnocení: 5/5

Děkuji knižnímu e-shopu Megaknihy.cz za zaslání knihy k recenzi.

Zrcadlení si můžete koupit -zde-.

8 komentářů:

  1. Za mě nejlepší díl série :)
    Jinak taky k Alysse zaujímám spíš neutrální postoj a u kluků to mám přesně opačně, ale to víš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím :D Já jsem prostě na kluky, kteří jsou hodní, věrní a milují celým srdcem. Možná proto, že takového mám :).

      Vymazat
  2. No, fantasy jsem fakt už dlouho nečetla, ale tahle série mě láká, tak vážně nevím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa na knihe najviac páčil záver ako to autorka celé vymyslela a vyriešila ten ľúbostný trojuholník. Niektoré veci sa mi však trošičku nepáčili - Al si konečne až v tretej knihe uvedomí, že miluje oboch, aké prekvapenie :D A Zach vydržal nahnevaný asi tak dve kapitoly a hneď sa jeho chlad roztopil, takže možno by som brala keby to vydržal dlhšie :D
    Inak je to ale fajn kniha :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tentokrát recenzi číst nebudu, protože jsem se rozhodla dokopat se k přečtení téhle série, tak abych si náhodou nevyspoilerovala děj předchozích dílů :D Ale jsem ráda, že jsi dala hodnocení 5, takže se mi to zřejmě bude líbit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to že jsem já dala 5 nic neznamená - Ty jsi totiž tak náročný čtenář, že můžeš dát klidně slabou 3 :P :D

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)