pátek 24. června 2016

Andělé nad Teheránem

Název: Andělé nad Teheránem
Autor: Gina B. Nahai
Počet stran: 352
Nakladatelství: Slovart
Anotace
Liliina matka se jedné noci promění v anděla a odlétne neznámo kam. Její dcera po ní začíná pátrat. Barvitá sága o osudu a zakázané lásce čerpající z tradic perské a židovské kultury. Kniha Giny B. Nahai, která se opírá o důkladnou znalost íránské židovské historie, oživuje rodový řetězec žen, které jsou sice pevně zakořeněny ve své zemi, avšak pokoušejí se zbavit vlády osudu a dát svému životu nový směr v zemi nových možností - v Americe.

Recenze
Kniha Andělé nad Teheránem na mě již svojí anotací zapůsobila velice tajemně. Už díky  námětu jsem tušila, že to nebude žánr, který obvykle čtu. Přesto jsem knize dala šanci, protože mě často knihy z jiných ,,šálků čaje" příjemně překvapí. A jak si u mě vedla tato kniha?


Hned na začátek se musím přiznat, že jsem knihu nedočetla. Přišlo mi, že se v knize tlučou dva příběhy - jeden normální, kdy čtenář sleduje životní události hlavních postav, a druhý, který je posunut tak trošku na paranormální rovinu.Víte, já nemám problém představit si spoustu věcí (přeci jenom jsem čtenář hlavně fantasy žánru, kde je představivost potřebná), ale tohle na mě bylo moc. Pro mě dvě naprosto nespojitelné věci. Jak můžou holčičce, kterou vlastní matka shodila ze střechy, narůst během pádu křídla a ona pak bezpečně odletí? Nebo jak je možné, že se holčička utopí, je celá nafouklá a fialová a pak náhle znovu obživne? Možná nemám na knihu ten správný úhel pohledu, ale některé části mi přišly až absurdní.


Kniha se čte hezky, autorka je spisovatelka se čtivým stylem psaní. Příběh jako takový (když opominu nadpozemské prvky) byl zajímavý a s velkým potenciálem. Vážně mě mrzí, že jsem ho nedokázala dočíst. Podle mého názoru je kniha určená jistému typu čtenářů. Jestli Vám kniha sedne nebo ne ale nezjistíte, dokud ji nezačnete číst. 

Co musím na knize pochválit je grafické zpracování obálky. Barvy jsou sladěny v modré a světle hnědé kombinaci. Celkově kniha vypadá tajemně a záhadně. A i pod přebalem je velice hezká.
Pokud budete mít někdy možnost si knihu Andělé nad Teheránem přečíst, určitě to udělejte. Ať už se Vám kniha zalíbí nebo ne, okusíte něco nového a budete bohatší o další čtenářský zážitek.

Hodnocení: 2/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.


10 komentářů:

  1. Tuto knihu jsem neplánovala ani předtím, rozhodně to není můj styl, což jsi mi teď akorát potvrdila. Jsem ráda, že jsem se nakonec nenechala na knihu překecat. Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mě moc neláká a už jsem viděla víc podobně laděných recenzí, takže se do ní asi pouštět nebudu.
    Ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že kniha je určena spíše starším čtenářům :).

      Vymazat
  3. Také jsem knihu nedočetla :( Bohužel nejsem čtenář, co by tento styl ocenil :/
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem si jista, ze by me kniha zaujala. Ale obalku ma uzasnou :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Obálka vyzerá skutočne krásne :D Každopádne obsahovo kniha zrejme nebude pre mňa, škoda tých nedostatkov.

    OdpovědětVymazat
  6. Zvláštní, že skoro všichni recenzentí se shodují v tom, že kniha nebyla nic pro ně. Já asi patřím do té druhé skupiny čtenářů, jelikož to pro mě byla jedna z nejkrásnějších a nejkouzelnějších knížek, které jsem kdy četla. :) Naprosto mi učarovala a to nejen obálkou. Chápu, že to někomu nemusí sednout, ale rozhodně ji neodepisujte předem, protože mě přišla zkrátka nádherná. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)