středa 27. července 2016

Harry Potter - Magická místa z filmů

Název: Harry Potter - Magická místa z filmů
Autor: Jody Revensonová
Počet stran: 208
Nakladatelství: Slovart
Anotace
 Druhá ze série knih o světě filmů o Harrym Potterovi, která odhaluje tajemství filmových archivů. Snad každý divák podlehl při sledování těchto filmů kouzlu Bradavického hradu, věznice v Azkabanu nebo ministerstva kouzel. Zapsaly se nám do paměti stejně jako oblíbené postavy z knih. V této jedinečné knize se čtenáři nabízí možnost nahlédnout do zákulisí a seznámit se s dosud nezveřejněnými návrhy scén, fotografiemi z natáčení či se záběry z filmů a dozvědět se řadu dalších zajímavostí o přípravě oněch kouzelných míst pro filmové zpracování série o nejpopulárnějším kouzelníkovi poslední doby. Kniha Harry Potter: Magická místa z filmů je další publikací, která nesmí chybět ve sbírce žádného pravého fanouška Harryho Pottera.
Recenze
Knihy i filmy o Harrym Potterovi jsou mojí srdeční záležitostí. Vyrůstala jsem na nich a málokde naleznete hezčí svět, než právě v této sérii. Kdysi jsem sbírala naprosto vše o HP - samolepky, vystřihovala jsem si články z časopisů, kupovala si různé sešity a notýsky. Pak jsem si řekla, že už jsem na to přeci ,,velká", protože mi to říkali ostatní. Pravdou ovšem je, že mě HP nikdy neopustil a neopustí. Postupně tedy mé ,,šílenství" kolem HP přestávám před okolím tajit. Při čtení těchto kouzelných knih věřím, že v životě existuje mnohem více, než se na první pohled zdá. A jelikož pro mě HP tolik znamená, skákala jsem do vzduchu radostí a pištěla, když jsem se dozvěděla, že mi nakladatelství Slovart poskytne na recenzi knihu Magická místa z filmů. 
Kniha již na první pohled vypadá velmi luxusně a elegantně. Velice se mi líbí propojení zlatých prvků s červeným pozadím obálky. Každičká část motivu na obálce je do knihy vytlačena, což je velmi příjemné na dotek. Díky pevným deskám kniha působí tajemně a vypadá jako nějaká kronika. Kronika Harryho Pottera. Což je docela vystihující.
Obsah knihy je rozdělen na devět kapitol. Mimo jiné např. na Příčnou ulici, Bradavice, Vesnice Prasinky a Domovy kouzelníků. Postupně se v každé kapitole odtajňují mnohá fakta z natáčení. Když jsem se do knihy poprvé začetla, zhltla jsem hned celou půlku knihy, protože jsem se nemohla odtrhnout. Vždycky jsem si naivně myslela, že většina věcí se ve filmech dodělává počítačem. Nemohla jsem se více mýlit! Nedokážu si představit, kolik práce, úsilí, peněz a času muselo stát natočit jeden film. Ovšem díky této knize jsem ke skutečnosti zase o trošku blíže.
Velice mě překvapilo, jak jsou místa ve filmech sladěna do posledního detailu. A já si toho  ani nevšimla, natož abych to ocenila. Magická místa z filmů mi na filmy změnila pohled. Teď už si budu více všímat fotek u Dursleyových na stolech, více zkoumat obchody na Příčné ulici a celkově více pozorovat jednotlivé scény. Víte např. že v obchodě u Ollivandera je 17 000 skutečných krabiček na hůlky? Všechny tyto krabičky museli filmaři nashromáždit a následně nalepit na každou z nich informace ohledně jádra hůlky, druhu dřeva atd., a to vše několika typy písma. A to jen jedna perlička z jedné strany. Takovými dech vyrážejícími fakty je kniha plná a já nestačila ,,valit oči". 
Každá strana obsahuje nějaký obrázek - ať už se jedná o záběry z filmu nebo o koncepty k filmu. Navíc je u každého probíraného místa nakreslen rámeček, kde jsou uvedeni uživatelé (kdo se tam vyskytuje), natáčecí lokace a v jakých filmech můžeme toto místo spatřit. Velmi mě překvapilo, kolik toho museli stavět v natáčecích studiích a že se poměrně málo natáčelo na místech v našem skutečném světě. Za to, co všechno dokázali vytvořit, obdivuji natáčecí štáb a všechny jeho pomocníky mnohem více. A já si po přečtení této knihy jejich práce opravdu hodně vážím. Bez nich a jejich důslednosti pro detail by filmy nebyly tak kouzelné jako jsou teď.

Pokud jste fanoušek Harryho Pottera, určitě si musíte tuto knihu pořídit. Je naprosto bombastická. A pokud se Vám zdá cena příliš vysoká, věřte mi - vyplatí se to. Tolik nových informací se jen tak nedozvíte! Navíc je kniha naprostý skvost, který ozdobí každou knihovnu nebo sbírku Harryho Pottera.

Hodnocení:5/5 
(kdyby to šlo, dala bych minimálně 7/5, protože jsem z knihy opravdu nadšená)

Mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart za zaslání knihy k recenzi. Velice si toho vážím.

Knihu si můžete koupit -zde-.

A abych nezapomněla, mám pro Vás skvělou zprávu. Vlastně dvě. První je, že v září vydá nakladatelství Slovart dotisk Bestiáře Harryho Pottera, který je teď všude vyprodaný.  A druhou novinkou je že v taktéž v září vyjde třetí díl z této série, který se bude jmenovat Panoptikum postav. Poprvé za svůj studentský život mohu říci, že se na září opravdu těším!
A co Vy a Harry Potter? Řadíte se mezi jeho fanoušky? A jak se Vám líbí knihy z této série od nakladatelství Slovart? Vlastníte nějakou?
(A jako bonus na Vás vzadu v knize čeká krásné překvápko)

13 komentářů:

  1. Táto kniha vyzerá skutočne skvele a ja by som si ju raz veľmi rada kúpila, ale budem musieť šetriť :D

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že pro všechny Harryho fanoušky je tahle kniha jako takový dokonalý bonus. Já na HP nevyrostla jako jiní, zkrátka jsem v té době četla úplně jiné knížky, takže mě v dnešní době nebere tolik jako ty, co ho znají už tolik let. Mně tak nějak stačí přečíst si hlavní sérii, tyhle bonusy už nejsou pro mě... :)
    Ale jsem moc ráda, že se ti kniha líbila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsi mu mohla uniknout O-O? Ne, dělám si srandu :D. Chápu, že Tě to třeba tolik neláká, když jsi tomu tolik nepropadla :).

      Vymazat
  3. Ehm, přiznávám bez mučení, že jsem HP nečetla a nebýt Marti, tak jsem ani nezkoukla filmy, nějak mě to šílenství kolem toho minulo :D
    Každopádně pěkná recenze a jsem ráda, že se ti kniha líbila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nechápu jak můžeš klidně spát :D. Mě zase úplně míjí šílenství kolem Doktora Who, seriálu Sherlock (ten se mi fakt nelibí) atd. Každý je holt na něco jiného :).

      Vymazat
    2. Tak Doktor míjí i mě, ale že se ti nelíbí Sherlock to vážně nechápu :D Ale jak říkáš, každému se líbí něco jiného :D

      Vymazat
    3. Mně se líbí Sherlock Holmes jako film s Robertem Downey juniorem (píše se to tak?). Seriál (dle mého vkusu) tomu nesahá ani po kolena :).

      Vymazat
  4. Krásný úlovek :) Ani nevím, že tahle knížka vyšla, ale ty ilustrace jsou nádherné :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)