čtvrtek 18. srpna 2016

Dědička ohně

Konečně jsem si i já přečetla třetí díl oblíbené série Skleněný trůn. A co na něj říkám?

Název: Dědička ohně
Autor: Sarah J. Maas
Počet stran: 536
Nakladatelství: CooBoo
Anotace

Celaena přežila smrtící soutěž i srdcervoucí ztrátu, ale zaplatila za to strašnou cenu. Teď musí cestovat do neznámé země a čelit zdrcující pravdě – pravdě o svém dědictví, která by mohla její život změnit navždy. 

Mezitím se na obzoru shromažďují temné síly, které chtějí zotročit celý její svět. Celaena tak musí najít sílu bojovat nejen proti vlastním vnitřním démonům, ale i proti zlu, které chce král Adarlanu osvobodit a využít pro své plány. 

Je dědičkou ohně a popela a neskloní se před nikým. 

Recenze
Calaena doplula do Wendlynu, kde se setkává se svojí příbuznou Maeve. Než jí ale zodpoví otázky, na které potřebuje znát odpověď, musí se ještě hodně zlepšit. Tréninkem Calaeny je pověřen Jeřáb, jeden z Maeviných strážců. 
Mezitím ve Zlomuvalu plánuje Chaol svůj odchod do Anielle, ale ještě předtím musí vyřešit záhadu spojenou s jedním z nejlepších generálů krále - s Aeodinem, příbuzným Caleany. A samozřejmě musí vymyslet, jak ochránit Doriana a jeho dar. To ovšem netuší, že král do svých řad získal další mocné posily - děsivé čarodějnice.
Začátek knihy měl trošku pomalejší rozjezd, což zapříčinilo delší vžívání se do děje. Brzy ovšem autorka dostála svým kvalitám a příběh začal být velmi akční a napínavý. Velký podíl na tom nese i fakt, že knihu tvoří tři dějové linky, které na přeskáčku sledujeme. Mimo dění ve Zlomuvalu, kde tráví čas Dorian a Chaol, a trénink Calaeny ve Wendlynu, se čtenářům otevírá naprosto nový příběh s čarodějnicemi.

Hlavní postavou mezi čarodějnicemi je Manon, patřící k rodu Černozobých. Od malička jí bylo vtloukáno do hlavy, že nemá srdce a nezná slitování. Díky tomu se stala velitelkou Třináctky, nejlepšího a nejnemilosrdnějšího kruhu mezi čarodějnicemi. Tedy tak je to alespoň napsáno v knize. Mimo pár scén, kde vlastní rukou vytrhla muži střeva z břicha, nebo podřízla jinou čarodějku, nebylo po její bezcitnosti ani stopy. Dokonce byla svým osobitým způsobem sympatická. 

Další novou postavou je Jeřáb, který cvičí Calaenu. Ze začátku byl velmi namyšlený, arogantní a nesnesitelný, postupně se ovšem otevřel jak Calaeně, tak čtenářům, a nakonec se z něj stala velmi příjemná postava s vlastním tajemstvím a skvělým charakterem.

V knize je nových postav daleko více, což příběh oživilo a zkomplikovalo. Teď už nejde jen o Doriana, Calaenu a Chaola. Teď je v sázce mnoho dalších oblíbených hrdinů, kteří mohou přijít o život. A čtenářovi nezbývá nic jiného, než se ptát:,, Jak to s nimi bude dál?".
Autorka Sarah J. Maas svůj příběh pořádně rozběhla. Dolaďuje každou skulinku v příběhu, vysvětluje nejasnosti a spřádá čím dál více spletitých sítí. Kniha má náboj, jako žádný díl předtím. Těžko říci, jak bude příběh pokračovat dál, jelikož možných variant je hned několik. Přesto je velmi pravděpodobné, že autorka dostojí svým zvykům a čtenáře opět překvapí nečekanými událostmi. 

Dědička ohně je psána v er-formě. Příběh je rozdělen na dvě části a zároveň do kapitol. Díky čtivosti a jednoduchosti stylu psaní je 536 stran přečtených velice rychle. Málokdy se v knize vyskytují odstavce souvislého textu bez přímé řeči, což má za následek rychlý průběh četby.

Grafické zpracování knihy je sladěné s předchozími díly. Opět je vsazeno na jednoduché vzezření obálky, bez zbytečných klikatých ornamentů a to vše na elegantním bílém pozadí. A přesně proto patří tyto knihy s brožovanou vazbou mezi jedny nejkrásnější v knihovně.
Na závěr tedy mohu knihu doporučit všem stávajícím příznivcům série Skleněný trůn. Pokud se předchozí díly líbily, Dědička ohně je s přehledem překoná. Ačkoliv měla kniha pár nedostatků v podobě málo bezcitné čarodějnice a zdlouhavého začátku, v množství plusů a kladných vlastností příběhu, se zdají naprosto miniaturní.

Hodnocení:4,5/5

Děkuji e-shopu Martinus.cz za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete zakoupit -zde-.


9 komentářů:

  1. Já ti říkala, že se ti tenhle díl bude líbit! Ten pomalejší začátek holt musíš přežít, i když mě osobně vůbec nevadil. A Jeřáb - přesně můj názor, ale však jsme si o něm už povídali :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě si o tom musíme promluvit! Ale ne před Eliškou, ta to ještě nečetla :D.

      Vymazat
  2. Souhlasím s tebou skoro ve všem - Skleněný trůn je jedna z nejlepších sérií, které jsem kdy četla a Sarah J. Maas proto přímo zbožňuju. Do Dědičky ohně jsem se zamilovala okamžitě a ani mi nepřišlo, že by měla zdlouhavý začátek, stejně jako mi ani nevadila Manon (podle mě to totiž bude mít nějak větší roli v pokračování).
    Takže tedy: "Kniha má náboj, jako žádný díl předtím." - rozhodně :)

    Lory Humble, tichyodpor.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně Manon taky byla sympatická, taky očekávám její určitý podíl na budoucnosti. Třeba přímo v klíčovém okamžiku projeví soucit a zachrání tím tak někoho z našich nej hrdinů. Ovšem jako děsivá a nemilosrdná čarodějnice zatím nevyznívá :).

      Vymazat
  3. Páni, tak to už se na tento díl těším, snad se k němu v září dostanu :D Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš si ji přečíst co nejdříve, abych ji S Tebou a Áďou mohla pořádně prodrbat :D.

      Vymazat
  4. Už aby bylo pokračování, se nemůžu dočkat :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Opravu povedená recenze! :)
    Knížku už mám doma a nemůžu se dočkat, až si ji přečtu. Přemýšlím, že bych si ale oživila děj z prvních dvou dílů, než se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)