pondělí 26. září 2016

Jak dopadne dvacátý Kostičas?


Knihy od Samanthy Shannon jsou v knižním světě velmi známé. Někteří dokonce spisovatelku nazývají druhou Rowlingovou. Mají její knihy opravdu takový potenciál?

Název: Kostičas
Autor: Samantha Shannon
Počet stran: 480
Nakladatelství: Host

Recenze
Hlavní hrdinka Paige Mahoneyová je nepřirozená, neboli jasnovidec. A ještě ke všemu jeden z málo obvyklých typů - je totiž krajinochodec. Dokáže se dostat do mysli jiných lidí. Pracuje pro vidopána Jaxona Hilla, který má na starosti určitý sektor londýnského podsvětí. Musí ovšem být v maximálním utajení, protože v Londýnu panuje vláda Scionu, což je režim, který se snaží potírat všechny jasnovidce. Jednoho dne se ale Paige stane nepříjemná událost, kvůli které ji stíhají. Její pokus o únik je neúspěšný a ona je deportována do utajeného města Oxfordu. Brzy zjistí, že Scion je jen malá ryba ve velkém moři a že jsou mnohem nebezpečnější nepřátelé.

Autorka pro čtenáře fantasy literatury připravila jedinečný a propracovaný příběh. Pracuje s velmi zajímavým tématem - jasnovidectvím. Jelikož je tento nový svět velice dobře promyšlený a tím pádem složitější, může se čtenář občas ztrácet ve všech nových pojmech, které se v knize objeví. I na to ale autorka myslela a tak vzadu v knize najdete vysvětlivky, které Vám pomohou mít v příběhu přehled. I bez nich se to ale dá dobře zvládnout, jen je potřeba číst pozorně. 
Hlavní postava je dívka jménem Paige. Je výjimečná, jelikož patří do méně obvyklé skupiny jasnovidců - je krajinochodec. Díky svým schopnostem získala práci pod vidopánem Jaxonem Hillem a je součástí skupiny Sedm pečetí. S nimi může být svá a bere je jako svoji druhou rodinu. Potom se ale ocitne v Oxfordu, který ovládají Réfájci. Až tam se pořádně odhalí její povaha. Paige je vzpurná, bojovná, přátelská a umíněná. Snaží se dostat zpět domů a zachránit přitom co nejvíce lidí. 

Druhou hlavní postavou je Strážce. Patří k rase Réfájců. Má na starosti Paige a její výcvik. Zpočátku působí jako přísný a tajemný dozorčí, ale brzy se vše mění a Paige odhaluje jeho pravou podstatu a pravdu o vztazích mezi ostatními členy jeho druhu. Rasa Réfájců v knize ještě nebyla plně popsána a stále kolem ní zůstává mnoho nevyřešených otázek a záhad. Zřejmě si autorka šetří nějaká překvapení do dalších dílů, jelikož je Kostičas první díl plánované sedmidílné série. 
Kniha je psána v ich formě, z pohledu hlavní postavy Paige. Vše se odehrává v budoucnosti, zhruba od roku 2056 a více. V příběhu se tak prolínají reálné prvky s fantasy motivy, což činí knihu více realistickou a čtenář se může lépe vžít do příběhu. Kniha byla čtivá, plynulost textu nezdržovaly žádné dlouhé popisy míst nebo myšlenek. 

Kostičas je bravurně napsaná kniha, která nepostrádá tajemství, napětí a akci. V žánru fantasy si jistě najde své čestné místo. Během čtení (a vlastně ani po dočtení) jsem na knize nenašla žádnou chybu. Proto knihu velice doporučuji všem nadšencům fantasy.

Hodnocení: 5/5

Děkuji knižnímu e-shopu Dobré-knihy.cz za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete zakoupit -zde-,  v kategorii fantasy, scifi, horory. 



6 komentářů:

  1. Mě po pravdě přišel první díl slabší. Hlavně jsem se tom světě trochu ztrácela a v tom šíleném množství nových pojmů. Ale jinak mě to opravdu bavilo... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s pojmy neměla problém, takže za mě plné hodnocení :).

      Vymazat
  2. Súhlasím s tvojím hodnotením, kniha sa mi veľmi páčila a chcem sa konečne dostať k druhému dielu, len mi to stále akosi nevychádza, ako väčšina kníh na zozname čo chcem prečítať :D

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva recenze :) Kostičas je naprosto výborná kniha, což mi připomíná, že bych si mohla dát re-reading... i když to asi nechám na dobu, až bude vycházet další díl :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)