pátek 28. října 2016

Jak na batiku?

Název: Batika
Autor: Martinová Pepa, Davisová Karen 
Počet stran: 128
Nakladatelství: Metafora

Anotace
Módní doplňky, bytové dekorace * Snadné batikování v kuchyni * Podrobné návody * Množství vzorů a dekorací.
Barevné potěšení, tisíce variací, kabelky, ubrusy, šátky, povlečení.
Vytvořte si vlastní unikátní ručně barvenou módu a bytové doplňky. To vše jednoduchými technikami, které lehce zvládnete ve vlastní kuchyni. Batika se vrací na výsluní a opět přichází do módy – a to ve velikém stylu.
V tomto super-praktickém průvodci se dozvíte všechno, co o téhle efektní technice barvení potřebujete vědět.

Recenze
Další kniha z tvořivé řady od nakladatelství Metafora. Batika pro mě byla dlouho tajemstvím, které jsem se snažila odhalit a naučit se. Chtěla jsem vědět, jak vytvářet na látce všechny ty úchvatné vzory. A právě kniha Batika mi otevřela cestu k tomuto umění.

V knize najdeme nejprve stručný návod o knize a autorkách. Potom se kniha dělí na pouhé dvě kapitoly. První kapitola nese název Začínáme. Zde se dozvíme, jaké si vybrat tkaniny, jak postupovat při výběru a přípravě barev, či jaké budeme potřebovat pomůcky. Následuje lekce o tom, jak skládat a spínat tkaninu a zajímavá část o barvách.
Poté se již přehoupneme do druhé kapitoly, která je 100 stran dlouhá. Zde se naučíme techniky a mrkneme již na jednotlivé výrobky. Dozvíme se, jak aplikovat techniku ombré, arashi, mokume a další. U jednotlivých technik jsou postupy i na různé vzory, např. jak docílíme na látce srdíček nebo pavoučích sítí. A u každé techniky je i návod na konkrétní výrobek, na kterém je použita právě ta daná technika. Jednoduše, najdete zde mnoho inspirace a budete se moci – lidově řečeno – pořádně vyřádit.
V knize se nachází mnoho krásných fotografií finálních výrobků. Autorky mají raději decentní barvy, než ty zářivé, což je podle fotek znát. Je ale na každém, jaké barvy si zvolí, takže nakonec můžete mít látku obarvenou zářivě žlutou, ale inspiraci si vzít z této knihy.
Kniha je opravdu velice hezky zpracovaná. Každý, koho batika zajímá a ještě neměl možnost si ji vyzkoušet, určitě ocení srozumitelnost návodů. Krásné fotky vás doslova strhnou chutí vyzkoušet každičký vzor.

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za zaslání knihy k recenzi.


Knihu můžete zakoupit –zde-


4 komentáře:

  1. Ha, konečně něco, co jsem si vyzkoušela na vlastní kůži, ehm, triko :) Na základce jsme to v hodině ručních prací zkoušeli a výsledek se mi docela líbil :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já právě ještě nikdy nebatikovala, tak to mám v plánu v létě zkusit :).

      Vymazat
  2. Je vůbec nějaké "tvoření", do kterého nefušuješ? :D
    Mamka dřív batikovávala hodně, takže jsem si to jako malá taky zkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď mě nenapadá nic, co mě z tvoření moc nezajímá :D Snad se k té batice v létě dostanu :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)