čtvrtek 27. října 2016

Jak si vyrobit vlastní drátěný šperk?

Název: Drátěné šperky s korálky
Autor: Wing Mun Devenneyová
Počet stran: 160
Nakladatelství: Metafora

Anotace 
Objevte kouzlo jemných drátěných šperků. Průvodce základními i pokročilými technikami, s projekty a předlohami.
V téhle knize najdete úplně všechny techniky, které kdy budete k výrobě drátěných šperků potřebovat. Nezáleží na tom, jestli teprve začínáte, nebo jste už zkušenými tvůrci – každý si tady najde svoje.
Objevte kouzlo řetízků z jemného drátku a nepřebernou pokladnici nápadů i stylů. Zdánlivě jednoduché kousky se vám pod rukama změní v mistrovská díla.
V první části se dozvíte vše o základních postupech, stejně jako o nejrůznějších pomůckách a nástrojích, které se vám budou při práci hodit.
Ve druhé části si můžete vybrat z mnoha krásných, zajímavých projektů a podle podrobného návodu se pustit do výroby. A pak už vám nic nebrání, abyste se pustili do navrhování a tvorby svých vlastních originálních šperků.


Recenze 
Drátěné šperky mě již dlouhou dobu zajímají. Vždycky jsem toužila poznat postup, jakým se tyto krásné a originální věci vyrábějí. A nyní, díky knize od nakladatelství Metafora, jsem do těchto tajů mohla proniknout.

Kniha je členěná do několika kapitol. V první kapitole se dočteme všechny základy, potřebné pro tuto práci. Dozvíme se, jaké druhy drátků existují, jak a k čemu se používají. Dále se poučíme o potřebných nástrojích a doplňcích. Tato kapitola je pro začátečníka velice důležitá.
Druhá kapitola se zabývá technikami. Každý krok u dané techniky je doprovázen jak fotografií, tak slovním popisem. Díky tomu se jedná o skvělý podrobný a srozumitelný návod. Díky této kapitole se naučíme, jak zpevňovat drát nebo jej štípat či zaštipovat. Dále se dozvíme, jak vyrobit vlastní komponenty (např. ketlovací jehly, náušnicové háčky a americká zapínání) nebo jak správně vytvořit drátěné uzly. Další důležitou částí této kapitoly je práce s korálky a kameny, jelikož se jedná o důležitou součást drátěných šperků. Druhá kapitola má celkem asi 80 stran, z čehož vyplývá, že zde najdete mnoho informací a návodů.
Třetí kapitola se týká projektů, což znamená, že již máme konkrétní výrobek, který se naučíme tvořit krok za krokem. Šperků na výrobu je tu opravdu hodně, každý si vybere. Samozřejmě se lze nápadem jen inspirovat a pak jej přetvořit dle vlastní fantazie.
A poslední kapitola se týká předloh a vzorů. Jsou zde vysvětleny různé tvary, např. želva, zvoneček, čtyřlístek a mnoho dalších. Mimo fotografie a popisů jsou tu i nákresy, aby bylo ještě detailněji vidět, jak se při výrobě vzorů postupuje.

Kniha je velice krásně a důmyslně zpracovaná. Velice oceňuji podrobné návody a krásné fotografie, které dokáží skvěle na vyobrazený výrobek nalákat. Pokud jste tedy duchem tvořiví a zajímají vás drátěné šperky, určitě si tuto knihu pořiďte. Podle ní dokáže vytvořit drátěný výrobek každý.

(I naši Čiko kniha zaujala)

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za zaslání knihy k recenzi.


Knihu si můžete pořídit –zde-.


7 komentářů:

  1. A teď by mě zajímalo, jestli jsi podle té knížky také něco vyrobila :) totiž až při vlastnoruční zkoušce se ukáže, jak je návod dobře vyložený. I když podle obrazových příloh soudím, že když by člověk náhodou nepochopil slova, má postup naservírovaný aspoň na obrázcích. No nicméně, nadchlo Tě to natolik, že se pustíš do vlastní výroby? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mniško,

      vyrábět se chystám. Bohužel není teď tolik času, kolik bych si přála (hlavně když musím ve škole čekat 9 a půl hodiny týdně na přednášky). Snad v sobotu-v neděli tu bude recenze knihy Mikro Macramé a tam jsem podle ní už stihla vyrobit náramek, takže aspoň malinko se snažím tvořit. Ale jen co seženu drátky a nějaký ten čas navíc, tak se pustím i do drátěných šperků :).

      Vymazat
  2. Ach jo, kdybych byla aspoň trochu kreativně založená, tak bych do toho šla, bohužel, tuhle knihu bych nijak nevyužila, ale jsem ráda, že tobě posloužila dobře :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha je pro kreativně laděné lidi velkým přínosem :). Ale každý jsme na něco jiného :).

      Vymazat
  3. Že by inspirace na další záložky ? ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Obdivuji každého, kdo si dokáže šperk vyrobit. Ať už z drátku, fima, korálků, nebo tak něčeho. Já jsem se jeden čas pokoušela o náušnice z korálků a dopadlo to katastrofálně, tak jsem to vzdala a šperky si raději kupuji. Stejně se mi nejvíc líbí šperky z chirurgické oceli a ty si doma nedokážu vyrobit.

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo, to vypadá parádně! Na něco takového bych teda asi neměla trpělivost. Každopádně výsledek super. Já osobně jsem ale pořád spíše fanynkou klasických šperků. Právě pro ty z chirurgické oceli jak píše Tynka_125 mám taky docela slabost. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)