pátek 25. listopadu 2016

Cesta do Celtiky a překvapivé zjištění

Název: Hraničářův učeň - Hořící most
Autor: John Flanagan
Série: Hraničářův učeň
Díl série: 2.
Počet stran: 260
Nakladatelství: Egmont

Recenze
Gilan, Will a Horác se vydávají s královským poselstvím do Celtiky. Když dorazí na místo, zjistí děsivou věc - Morgarathovi wargalové napadají celtické vesnice. Vždy unesou horníky a ostatní pozabíjejí. Tato záhada se zdá nevyřešitelná. Ale všem třem je jasná jedna věc - Celtické vojsko je zablokované na dalekém jihu a nemůže tak pomoc Araluenské armádě v bitvě proti Morgarathovi. V Celtice se k našim hrdinům přidá dívka jménem Evanlyn, která přežila útok wargalů. Po poradě se svými společníky se Gilan vydává zpět do Araluenu, aby králi předal informace. Will s Horácem a Evanlyn se pomalu vracejí zpět. Cestou ovšem narazí na skupinu wargalů, kterou se rozhodnou sledovat a odhalí tak Morgarathovy plány. Bude ale čas je zastavit?


Ve druhém díle Hraničářova učně se objevuje nová postava - neznámá dívka jménem Evanlyn. Brzy je ale všem jasné, že něco skrývá. Na nic se jí nevyptávají, jelikož vědí, že si prožila strašné hrůzy. Nakonec se stane Willovou a Horácovou pomocnicí. Nechybí ji odvaha a kuráž. Občas ale dokáže být i pořádně nafrněná.



Will má v tomto díle důležitý úkol. Po odjezdu Gilana přebírá velení a má na starosti každý krok jejich skupiny. Tato úloha se mu nelíbí, ale ví, že ho tato zkušenost obohatí. Snaží se rozhodovat podle toho, co ho doposud naučil Halt. A právě tento přístup zajistí Araluenské armádě klíčové informace o Morgarathovu vojsku. 



Horác se snaží pomáhat ze všech sil. Má silný cit pro správné chování, které mu vtloukají do hlavy v bojové škole. Na konci knihy udělá zřejmě největší hrdinský čin za svůj život, byť se to zpočátku jeví jako strašná chyba. Nakonec ale přesně tento skutek zachrání tisíce životů a ukončí válku.


I ve druhém díle HU si autor udržuje jednoduchý, leč velmi čtivý styl psaní. Nechybí mnoho akčních scén, vypjatých momentů a nervy drásajících komplikací. Jednoduše řečeno, čtenáři se rozhodně nudit nebudou. Otevřený a napínavý konec zajistí pořádnou chuť k přečtení dalšího dílu.



Obálka je stejně jako u prvního dílu nádherně graficky zpracovaná, tentokrát do oranžové barvy. Celá série HU má stejně laděné boky knih, díky čemuž se v knihovně parádně vyjímá. V knize se nově vyskytuje i mapka pro čtenářovu lepší orientaci. Každá nová kapitola má číslo ohraničené dubovými listy. Jedná se drobný, ale krásný detail.


Knihu HU - Hořící most mohu doporučit všem příznivcům fantasy literatury. Věřím, že bude bavit jak mládež, tak dospělé. A stejně jako v recenzi na předchozí knihu ze série, i zde doporučuji mít po ruce další díl. Ten konec Vám totiž nedovolí na sérii zapomenout.



Hodnocení: 5/5

8 komentářů:

  1. Já ti prostě nevěřím, že tu sérii nedočteš dřív jak já! :D U jakého dílu už jsi? Jinak souhlasím, konec tohohle dílu byl zabijácký, co nejdřív jsem se musela pustit do pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dočetla tenhle a pak musela začít číst něco jiného, takže tak :D

      Vymazat
  2. Tento diel mám rada, je tu častejšie Gilan a má viac priestoru a to sa mi veľmi páči, je to moja obľúbená postava :D Ale ten otvorený koniec je zabiják :D

    OdpovědětVymazat
  3. Hraničářův učeň je moje srdcová záležitost - tahle série mě přivedla ke čtení. Těžko říct, který díl se mi líbil nejvíc, takže ti to řeknu jednoduše - ještě se máš rozhodně na co těšit :)

    PS: Už mi přišel balíček s výhrou, budu se o něm ještě zmiňovat v článku, ale nevím, kdy vyjde, takže ti tímto chci moc poděkovat - všechny ty knihomolský věcičky mi udělaly strašnou radost :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  4. Tak až se někdy budu hodně nudit, pořídím si celou sérii, zavřu se někde a začtu se. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Flanagana mam rada. Pro me je to takove lehce pohadkove a odpocinkove ctivo :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)