úterý 15. listopadu 2016

Mé první putování po Zeměploše

Název: Barva kouzel
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl série: 1.
Počet stran: 290
Autor: Terry Pratchett
Nakladatelství: Talpress
Recenze
Když se v Ankh-Morporku objeví první zeměplošský turista Dvoukvítek, nikdo ještě netuší, jaké s sebou přinese problémy a z nich vyúsťující dobrodružství. A těchto neplánovaných dobrodružství se (ke své nelibosti) zúčastní i čaroděj-nečaroděj Mrakoplaš. Spolu musí čelit po penězích lačnících zlodějům, drakům, kteří existují jen když na ně myslíte, a nakonec i děsivým obyvatelům Krullu. Na cestách je věrně doprovází Zavazadlo, což je vlastně truhla se stovkou malých nožiček. Je vyrobeno ze speciálního dřeva, díky čemuž následuje svého pána Dvoukvítka kamkoliv.

Každý čtenář určitě někdy slyšel slova jako Terry Pratchett nebo Úžasná Zeměplocha. Já též. Ze všech stran se na mě sypalo kladné (a až jásavé) hodnocení knih od tohoto autora. Dlouho jsem otálela a váhala, ale co bych byla za čtenáře fantasy, kdybych nečetla jedinou knihu týkající se Zeměplochy? Nakonec jsem podlehla a v knihovně si vypůjčila první díl této velice dlouhé série.
Barva kouzel začíná seznámením čtenáře s novým a neznámým světem zvaném Zeměplocha. Záhy se dozvídáme o hlavních dvou postavách celé knihy - Mrakoplašovi a Dvoukvítkovi. A samozřejmě nesmím zapomenout na slavné a nikdy se nevzdávající Zavazadlo. Díky mnoha novým informacím, které čtenář musí vstřebat, se může zdát začátek příběhu zmatený. Brzy ale do tajů příběhu proniknete tak hladce, jako byste skočili do vody. Pak už nezbývá nic jiného, než si užívat čtení a žasnout nad autorovou genialitou.

Hlavní postavou je čaroděj Mrakoplaš, který cestuje spolu s Dvoukvítkem. Mrakoplaše vyhodili z Neviditelné univerzity dřív, než se stihl naučit nějaká pořádná kouzla. Ale ještě předtím, než odešel, usadilo se mu v hlavě jedno z osmi velkých zaklínadel. A to ho teď ve vypjatých situacích pokouší, aby jej vyslovil. Nikdo nemá ani tušení, co se po vyslovení kouzla stane, proto se Mrakoplaš snaží nepouštět si pusu na špacír. Nemá rád dobrodružství, takže si většinu času mrmlá pod vousy. 

Dvoukvítek je turista a snílek. Chtěl by poznat všechny hrdiny a bytosti, o kterých kdy životě slyšel. Nebezpečné situace ho velice lákají. Pokud se dostane do potíží, které zdánlivě nemají řešení, zachovává si dobrou náladu a věří, že se vše nějakým způsobem vyřeší (prozatím to vychází). Občas nevědomky leze Mrakoplašovi na nervy a má rád svoje Zavazadlo.
Terry Pratchett oplýval opravdu mimořádným smyslem pro humor. V knize se nachází mnoho vtipných scén a úžasných nesmyslů. Nesmysly myslím tak, že autor vzal nějakou nám známou informaci, která se běžně v našem světě vyskytuje, a předělal ji tak, jak v našem světě nemůže existovat. Nejprve si řeknete, že nic takového prostě není a že to tak nefunguje. Terry Pratchett ale vezme vaši předsudky a přesvědčení a rozcupuje je na tisíc kousků. Povolí zábrany kolem vaší fantazie a ta se vylije do celé vaší bytosti. A přesně v tu chvíli uvidíte genialitu autorových knih a nic už nebude bránit tomu, aby vás Barva kouzel doslova strhla.

Na druhou stranu je dobré se zmínit, že vedle ,,nesmyslů" se v knize vyskytují i skutečné věci z našeho světa. Občas se na různé záležitosti vyskytují všelijaké narážky, které zapříčiní, že se nad danou problematikou více zamyslíte. Ovšem najdou se v příběhu i okamžiky se vzdělávací hodnotou. Např. když jsou tam vysvětlené rostliny jednoleté, dvouleté a víceleté. U knihy se tak zasmějete, zamyslíte a dokonce i vzděláte. Jedná se prostě o ideální knihu (hlavně pro mládež).
Pokud bych měla knihu shrnout do pár bodů, určitě bych musela ocenit  humor, sympatické postavy, propracovanost detailů a úžasnou představivost, kterou autor oplýval. Během čtení jsem nenarazila na žádné negativum, které by knize ubíralo na celkovém dojmu. Obálka je veselá a bláznivá, tak jako celý příběh ukrytý v knize. Nezbývá mi tak nic jiného, než dát knize plný počet bodů. A pokud jste ještě žádnou knihu ze série Úžasná Zeměplocha nečetli, určitě to napravte. Ať už patříte mezi čtenáře fantasy literatury nebo ne.

Hodnocení:5/5


Četli jste už Úžasnou Zeměplochu?

12 komentářů:

  1. Gratulujem k prvému Pratchettovi. Mám len jednu pripomienku ohľadom "ideálnej knihe (hlavne pre deti)". Pratchett pre deti nie je. Väčšinou ho pochopia až starší čitatelia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě by s touto knihou děti neměly problém. Třeba ve věku 11 let a víc je to v pohodě. Možná by tedy bylo lepší označení pro mládež. Ale původně jsem to myslela tak, že třeba pro děti je fajn, dozvědět se rozdíl mezi jednoletými, dvouletými a víceletými rostlinami. Předpokládám, že všichni dospělí to znají :).

      Vymazat
    2. O tých rastlinách máš pravdu, ale myslela som iné narážky, na ktorých sa zasmejú až skúsenejší čitatelia. Pratchett paroduje svet a keď ešte nemáš dostatočný rozhľad o svete, ťažko sa zasmeješ. Škoda, že neviem hneď prísť na konkrétny príklad, ale budem nad ním rozmýšľať, prelistujem knihy a dám vedieť.

      Vymazat
    3. V tom máš pravdu. Ale pokud budeš číst knihu bez toho, aniž by Ti došly všechny souvislosti, užiješ si ji. Prostě budeš číst o krásném příběhu Mrakoplaše a Dvoukvítka. Je to jen o tom, jak každý čtenář knihu vnímá. A jak je známo, sto čtenářů sto pohledů :).

      Vymazat
    4. Pratchetta jsem začala číst asi v 17ti a teď o 10 let později ho čtu znova od začátku a nacházím tam úplně nové věci, kterým jsem předtím vůbec nevěnovala pozornost. Baví mě to daleko víc. Takže za mě Pratchett určitě patří do rukou starších čtenářů. Dětí kolem 11ti rozhodně ne (hlavně pak ty další knížky jsou kolikrát docela ostrý:)) a mládeži....no ať každý zkusí a posoudí dle sebe :)

      Vymazat
    5. Já tu mluvím o první knize. Ostatní díly nemohu posoudit jelikož jsem je ještě nečetla. Ale první knihy není nijak náročná a opět je to o tom pohledu. A není hezké, když se ke knihám vracíš a pokaždé tam najdeš něco nového? ;)

      Vymazat
  2. Terry je úžasný spisovatel a co dokázal se Zeměplochou je neuvěřitelné :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. To jsem ráda, že se ti Zeměplocha líbila, taky se na ni chystám, snad příští rok přečtu aspoň dvě knížky od Pratchetta, letos už to asi nestihnu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď čtu druhou a hned na prvních 100 stranách je vidět, že už je to maličko ostřejší než první díl. Objevují se sprosté výrazy nebo i narážky na sex atd ;). Ale pořád mě to velice baví :)

      Vymazat
  4. krásná recenze :), zeměplochu už si chci přečíst nšjaký ten pátek a ted ji chci ještě více možná si jí pořídím pod stromeček :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)