sobota 19. listopadu 2016

Pařížský polibek - drama, vášeň a zrada

Další z knih zabývající se lidmi žijících v Paříži před první světovou válkou. Mí dlouhodobí čtenáři jistě ví, že přesně o této době velice ráda čtu. A jak nakonec hodnotím tento román?

Název: Pařížský polibek
Autor: Maggie Ritchie
Počet stran: 296
Nakladatelství: Metafora

Recenze

Současnost
Jessie Lipscombová se rozhodne najít svoji kdysi nejlepší přítelkyni Camille, kterou neviděla již čtyřicet let. Rozešly se ve zlém, ale nikoho by nenapadlo,kde Camille skončí. Je hospitalizována v blázinci, kam ji umístila její rodina. Jessie ji navštíví a snaží se jí pomoci a mezitím vzpomíná na vznik jejich přátelství a na nejkrásnější okamžiky v Paříži.

O 40 let dříve
Jessie Lipscombová odjíždí z rodného Londýna do Paříže. Bude bydlet v rodině Claudelových a s jejich dcerou Camille se hodlají věnovat sochařskému umění. Brzy se z nich stanou nejlepší přítelkyně. Obě oplývají velkým nadáním pro práci s hlínou a kamenem. Jejich učitel, Auguste Rodin, je přizve, aby pracovali pro něj v jeho ateliéru. Jelikož je to nabídka snů, ani jedna z dívek neodmítne. Ovšem milostná aférka mezi Camille a Rodinem celou záležitost značně zkomplikuje.

Pařížský polibek je román, který čerpá ze skutečných událostí. Přesně tenhle fakt byl na knize to nejlepší. Během čtení jsem byla knihou a jejími postavami tak pohlcená, že jsem si na internetu vyhledávala více informací o jejich životech, dílech apod. Chtěla jsem znát všechno. Když bylo v knize zmíněno nějaké sochařské dílo nebo malířský obraz, hned jsem si vyhledávala, jak vypadá. Díky knize se mi tedy rozšířily obzory i co se týče uměleckého světa. Pro mě to nebyl jen román napsaný na papíře. Já jsem celý příběh prožila.
Hlavní hrdinka Jessie je  hodná, přátelská a taky trošku naivní. Svojí nejlepší kamarádku Camille má velice ráda a na jejich přátelství ji velmi záleží. Dokázala Camille prominout i strašné věci, které jí udělala. I když se rozešly ve zlém, nedalo jí to a Camille po letech vyhledala.

Camille je kapitola sama o sobě. Je jako nezkrotný živel. Z ničeho si nedělá hlavu. Když něco chce, tak si za tím tvrdě jde a nic ji nezastaví. Jessie má ráda a její přátelství je pro ni důležité, ale zároveň dokáže být zlá, byť ona sama to občas ani nevnímá.

Příběh začíná v době, kdy obě hlavní hrdinky jsou již staré paní. Když Jessie vyhledá Camille v ústavu choromyslných, společně vzpomínají na zážitky z mládí. Čtenář se tak ocitá v Paříži před první světovou válkou a sleduje životy mladých umělkyň. Děj je tedy vyprávěn retrospektivně.
Díky komplikovanosti a nečekaným zvratům má příběh pořádný spád. Neustále se děje nějaká akce nebo zajímavá situace, která čtenáři nedovolí knihu odložit. Autorčin styl psaní je velice podmanivý a plynulý. Pokud jste příznivci Paříže a umělců, tenhle román si zamilujete.

Celkově knihu hodnotím plným počtem bodů. Příběh byl strhující a dramatický. K hlavním hrdinkám jsem si sice cestu nenašla, ale to jen kvůli tomu, že jsou oproti mně tak jiné. Nevidím to tudíž jako negativum. Osud Camille mě opravdu mrzí, kdo ví, jak by nakonec vše dopadlo, kdyby neměla románek s Rodinem.

Samozřejmě nesmím zapomenout zmínit grafickou stránku knihy. Přebal knihy je naprosto okouzlující. Díky němu kniha na první pohled zaujme. Knihu tedy doporučuji všem, kteří mají rádi Paříž nebo jen zamilované (a zároveň komplikované) romány.


Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za zaslání knihy k recenzi.

Knihu můžete zakoupit -zde-.

6 komentářů:

  1. O téhle knížce jsem neslyšela a Paříž není mou vysněnou destinací (překvapivě :D), ale zní to docela lákavě. Škoda, že tak v poslední době zní strašně moc knih. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se tyhle knihy strašně moc líbí. Četla jsi třeba Madame Picasso? To je na stejný způsob :)

      Vymazat
  2. Víš, že můj šálek kávy tento žánr není, ale jsem moc ráda, že se ti kniha líbila! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká kniha! Už dlouho jsem nečetla tak povedený příběh. Líbila se mi moc! Jsem ráda, že i tobě.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)