pondělí 28. listopadu 2016

Sběratelka parfémů - strhující román

Název: Sběratelka parfémů
Autor: Kathleen Tessarová
Počet stran: 320
Nakladatelství: Metafora

Recenze
Jednoho dne obdrží Grace Munroeová dopis, který je poslán z Paříže. Píše se v něm, že zdědila majetek po Evě d'Orseyové. Problém je, že žádnou takovou paní Grace nezná. Ale jelikož se jí manželství lehce hroutí pod rukama, rozhodne se nechat vše za sebou a letět do Paříže, aby zjistila pravdu o tomto podivném dědictví. Brzy začne prostřednictvím vzpomínek poznávat Evu d'Orseyovou a zjistí, proč odkázala všechen svůj majetek zrovna ji. Ovšem toto poznání ji obrátí celý její dosavadní život naruby a ona se musí rozhodnout, jak bude žít dál.

Kathleen Tessarová stvořila úžasný román. Děj se odehrává v padesátých letech, ale zároveň jím je prolnut příběh, který se stal několik desítek let předtím. Střídá se tak vyprávění o životě Grace a Evy. Zpočátku je kniha plná tajemství a záhadných událostí, ale jak děj pokračuje, pomalu se všemu přichází na kloub. Byť asi největší tajemství je čtenáři trochu jasné již po přečtení anotace. I tak ale kniha nabízí mnoho dalších otázek, záhad a pikantních situací. A právě díky všem těmto detailům je příběh tak skvělý. 

Grace Munroeová je mladá dáma, která není ve svém životě úplně šťastná. Ovšem dopis z Paříže vše změní. Grace je velice zvědavá, a přesně díky této vlastnosti se dozví pravdu o sobě samé i její rodině. Její velkou kladnou vlastností je fakt, že se nenechá zastrašit a jde si pevně za svým cílem. 

Eva d'Orseyová si prožila své. Od doby, kdy dělala pokojskou v hotelu se všelicos změnilo. Po jedné události její povaha zatvrdne a Eva přestane být naivním děvčátkem. Naučí se využívat svoje nadání a osobitý šarm, Přesto celý život touží jen po jediném. Ale zrovna toto největší přání ji život nesplnil. 

Příběh je doslova nabitý emocemi. Každou chvíli se čtenář dozví něco, co mu úplně vyrazí dech. Střídá se napětí se zármutkem, radost s křivdou. To vše dělá román naprosto strhujícím.  Celá kniha je perfektně propracovaná. Postavy jsou uvěřitelné, prostředí popsáno velice živě. 

Obálka knihy je poměrně zdařilá, byť by člověk neřekl, že se pod ní ukrývá tak úžasný příběh. Knihu mohu doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi romány s napětím, romantikou a záhadami. Dle mého názoru se autorce opravdu povedl a stojí za přečtení. 

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za zaslání knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.
  



4 komentáře:

  1. Priznávam, že o knihe som ešte nepočula. A hoci nie som práve fanúšičkou romantických príbehov, tento ma svojou zápletkou skutočne zaujal. Teší ma, že mu nechýba napätie :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že Metafora vydává poslední dobou samé pětihvězdičkové knížky! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)