sobota 31. prosince 2016

Harry Potter - Filmová kouzla

Název: Harry Potter - Filmová kouzla
Autor: Tvůrčí tým filmové řady
Počet stran: 165
Nakladatelství: Slovart

Oficiální anotace
Doplněné vydání knihy, která zájemce a milovníky příběhů Harryho Pottera a jeho kamarádů zavede do zákulisí natáčení osmidílného filmového převyprávění čarodějnické ságy J. K. Rowlingové. Kniha byla napsána a navržena ve spolupráci s herci a filmovým štábem, kteří pomáhali převést oblíbené romány J. K. Rowlingové na stříbrné plátno. Její autoři přenesou čtenáře do kouzelnického světa, kde se s nimi podělí o tajemství z natáčení, o dosud neotištěné fotografie a návrhy a o jedinečné vzpomínky účinkujících hvězd. Umožní čtenáři, aby se ponořil do úžasného světa filmů o Harrym Potterovi a zjistil, proč ledové sochy na Vánočním plese nikdy neroztály, jak vznikaly galeony, srpce a svrčky nebo jak tvůrci donutili hipogryfa, aby spolupracoval s herci. Dozví se, jak se zrodil bradavický hrad či jak se podařilo vytvořit pohyb děsivých mozkomorů. Toto vyprávění doplňuje řada dokumentů, jež se týkají natáčení jednotlivých filmů, reprodukcí a rekvizit. Tato nevšední publikace nabízí jedinečný a zasvěcený pohled na filmy o Harrym Potterovi a talentovanou skupinu mudlů, která vytvořila skutečné filmové kouzlo.

Recenze
Kniha Filmová kouzla je úžasné doplnění knih a filmů k sérii Harry Potter. Díky ní čtenáři mají možnost zjistit, jak se filmy natáčely, kolik práce za nimi bylo a s čím vším se filmový tým musel poprat. Je až neskutečné, kolik pečlivosti a preciznosti bylo do filmů vloženo. Díky této knize si filmů vážím mnohem více než dřív.
Kniha je do posledního detailu skvěle propracovaná. Každá stránka knihy je velmi hezky graficky ztvárněná. Nikde nejsou žádná prázdná místa, na každém kousíčku je nějaká zajímavost, ať už psaná nebo obrázková. Nachází se zde informace o všech klíčových postavách a místech. Herci popisují své pocity při hraní, filmový tým zase poodhaluje, co všechno se stavělo a shánělo, aby každá scéna byla dokonalá. 
Ve Filmových kouzlech se vyskytuje i hodně maket z filmů vložených do knihy. Najdete tu např. Harryho dopis o přijetí do Bradavic, program Vánočního plesu při příležitosti Turnaje tří kouzelníků nebo Pobertův plánek. Všechny věci jsou úžasné a díky nim se čtenář ocitá zase o trochu blíže ke světu Harryho Pottera.

Na celé knize mě mrzela jen jedna věc. Všechny tyto vložené věci jsou v angličtině, což může některé české fanoušky trochu zklamat. Naštěstí i na to v nakladatelství Slovart mysleli a vzadu v knize je překlad ke všem dárečkům, které se v knize nacházejí. Přesto by bývalo lepší, kdyby tyto věci již české názvy nesly. Tento fakt byl ale jedinou malinkou chybičkou na kráse knihy, která ovšem v celkovém měřítku nemá žádnou váhu na úžasný zážitek, jenž kniha nabízí.
Pokud tedy mám shrnout dojmy z této knihy, jsem jednoznačně nadšená. Dokázala mě vrátit do dětských let a nechala naplno rozeznít melodii světa Harryho Pottera v mém srdci. Jedná se o naprosto úžasnou a mimořádnou knihu. Každého milovníka Harryho Pottera přenese do světa čar a kouzel. Kniha Filmová kouzla je unikátní skvost, který by neměl chybět v knihovně vedle série o čarodějnickém učni s jizvou na čele ve tvaru blesku.
A poslední věc – zdá se vám kniha příliš drahá? Mohu vás ujistit, že cena není nijak přemrštěná. Knihu můžete číst stále znova a znova, nikdy se neomrzí. A všechny vložené věci určitě každého potěší. A jeden příklad za všechny – jen ten Pobertův plánek, který naleznete v knize, stojí na českém trhu kolem jednoho tisíce korun. Takže není proč váhat, kniha rozhodně za ty peníze stojí.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Slovart.



5 komentářů:

  1. Tohle je muj zamilovany pruvodce. Jsem rada, ze ho mam. Ale kdyz jsem videla ty dalsi, tak mi prisly skoro stejne a tim padem jako zbytecna investice...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš ty další jako Bestiář, Filmová místa a Panoptikum? O těch tu bude ještě řeč, ale jsou taky super :)

      Vymazat
    2. Jj, presne ty. Koukala jsem na ne v obchode. Jako ja bych je brala hned... Ale jsou drahy.

      Vymazat
  2. Must have. :D ♥

    Krásný nový rok, Luci :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Tobě taky :) Jo, je to úžasná kniha, tu opravdu musíš mít! :D

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)