pondělí 26. prosince 2016

Jak si připravit ten nejlepší čaj?

Název: Čaj nejen o páté
Autor: Karen Sullivanová, Paula Graingerová
Počet stran: 144
Nakladatelství: Metafora
Recenze
Řadím se mezi velké milovníky čaje. Kávu totiž nepiji a tak jediný horký nápoj, na kterém si opravdu pochutnám, je čaj. Novinka od nakladatelství Metafora nás seznámí s recepty a postupy, díky nimž si můžeme doma dělat vlastní bylinkové směsi, které nám pomůžou při určitém problému nebo na které máme zrovna chuť.

Hned na úvod bych ráda poznamenala, že kniha je naprosto famózně graficky zpracovaná. Mimo úžasně naaranžovaných fotografií a sladěných barev je kniha ozdobena i krásnými ornamenty, které dodávají stránkám orientální nádech. Vše je natištěno na příjemném papíře, který krásně voní.
A co všechno tedy v knize najdeme? Nejprve nás přivítá úvod a pak následuje část s názvem Čaje pro zdraví i pohodu, ve které je napsáno vybavení, které bychom mohli potřebovat. Dále následuje několik stran o bylinkách, kde se dozvíme kdy a kde sbírat a jak sušit. Samozřejmě je tu i několik rad jak správně udělat nálev nebo odvar.
Následuje pak již první kapitola, která nese název Očista & detoxikace. Zde je hned několik úžasných receptů. Např. na čaj pro čistou pleť, na močové ústrojí nebo pro ranní povzbuzení. Pak následují další kapitoly, např. Trávení & výživa, Energie & povzbuzení, radost & štěstí, Posílení & ochrana a další. U každého receptu najdeme informace k danému tématu, množství potřebných ingrediencí, detailní postup a případně i různé tipy. Dozvíme se tak vše potřebné. 
Na konci knihy nalezneme další velice důležitou část - herbář. Zde jsou vypsány všemožné bylinky a jejich působení. Zároveň jsou v herbáři obrázky, které uživatele upozorňují, které bylinky jsou nevhodné pro těhotné ženy, kojící ženy nebo při užívání léků. Díky těmto obrázkům je vše velice přehledné a praktické. Stačí mrknout a vidíte, zda si čaj dát můžete nebo ne.
Kniha je opravdu skvělá a mohu ji doporučit všem milovníkům čaje. Nebo i těm, co čaj zrovna nemilují, ale potřebují něco na posílení imunity nebo na podporu léčení svých zdravotních problémů. A pak právě pro budoucí maminky. Využití si tato kniha najde určitě v každé domácnosti. A já se už nemohu dočkat, až bude jaro a začne znovu vše růst - včetně bylinek. Sypané čaje jsou skvělé a vlastnoručně sesbírané musí být nejlepší.

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-

3 komentáře:

  1. Pre milovníkov čajov nepochybne skvelá kniha :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední dobou piju výhradně čaj. Dostala jsem hrnek 800 mililitrů. :D Knížka určitě zajímavá. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)