úterý 27. prosince 2016

Jasmínové nebe

Již druhá kniha od této skvělé autorky. První - Artyčoková srdíčka - se mi velice líbila. Jak ale obstála druhá kniha s názvem Jasmínové nebe?

Název: Jasmínové nebe
Autor: Sita Brahmachariová
Počet stran: 320
Nakladatelství: Slovart
Recenze
Mira Levensenová odjíždí do Indie za svojí sestřenkou Prijou a tetou Andžali. Hned po příletu na Miru začíná doléhat nový svět - velké horko a dusno, mnoho chudých lidí, hluk a dva rozličné světy. Na jedné straně bohaté a moderní budovy a na straně druhé chatrné přístřešky chudých. Se všemi novými vjemy se musí vypořádat a k tomu ji tíží čin, který provedla doma před svým odletem. Jak to nakonec všechno dopadne? Vrátí se domů Mira stejná, jako byla před odletem, nebo jí Kalkata změní pohled na svět tak moc, že už nikdy nic nebude jako dřív?

Na Jasmínové nebe jsem se moc těšila. Autorka píše velice čtivě a přestože jsou její knihy určeny mladším čtenářům, nachází se v nich mnoho moudrých myšlenek, které zasáhnout všechny věkové kategorie. Příběh tak není pouze povrchové vyprávění děje, ale právě naopak. Jedná se o příběh, který má hloubku.
Hlavní postavou je již zmíněná Mira. Jedná se o sympatickou mladou dívku, která má jiný pohled na svět, než většina lidí. Všímá si i takových detailů, které ostatní nevidí. O tom, co se jí naskytne před očima hloubavě přemýšlí. Má velmi laskavé srdce a ráda by pomohla všem chudým lidem v Indii. Postupně si ale musí uvědomit, že to není v jejích silách. Přesto dokáže vnést radost do života i těm, kteří se už pomalu vzdávají nadějí.

V příběhu je skvěle popsané prostředí. Nejedná se ale o žádné dlouhé a nudné popisy. Nevím, jak to autorka dělá, ale při čtení jsem se sama ocitala v Indii, slyšela povykování lidí a hluk motorů. O to víc mě každá citelná událost hlouběji zasáhla. Díky tomu jsem se ale mohla do příběhu a jeho postav perfektně vžít. 
Od začátku vyprávění je čtenáři předsunuto tajemství, které se řeší celou dobu. Celkové rozuzlení přijde až na konci knihy, po mnoha dramatických událostech. Přesto zůstávají některé otázky nezodpovězené. Autorka tak nechala několik drobností pod závojem tajemství a čtenářovi nezbývá nic jiného, než se domnívat. 

Celou knihu se tu také řeší vztah Miry a Jidého, kterého známe z předchozího dílu - Artyčokových srdíček. Jidé také odjel do jiné země a přestože před odjezdem byl jejich vztah v pořádku, Mira se v Indii mění a nic nezůstává tak, jak bylo. Co se ovšem stalo po příletu Miry domů již čtenář nezjistí, jelikož příběh končí Miriným nástupem do letadla v Indii. Poměrně mě mrzelo, že byl příběh tak useknut a nemohla jsem se dozvědět více. Na závěr knihy kvůli tomu vyvstalo mnoho otázek, které zřejmě zůstanou nezodpovězené.
Celkově jsem z knihy opravdu nadšená a líbila se mi ještě více, než první díl. Jediné, co mě trošku mrzí je nedořešený konec. Na druhou stranu je zde oproti Artyčokovým srdíčkům mnohem veselejší atmosféra a příběh je - jak to jen popsat? Příběh v Jasmínovém nebi je prostě barevnější, než v Artyčokových srdíčkách. Za což zřejmě může ta Indie. Obě knihy jsou ovšem skvělé a mohu je všem doporučit. Už se nemohu dočkat další knihy od této brilantní autorky.

Hodnocení: 4/5
(ale při zhodnocení obou dílů, jasně vítězí Jasmínové nebe) 

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-

3 komentáře:

  1. Můj to žánr to sice není, ale jsem moc ráda, že sis čtení užila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věřím, že by se Ti ta kniha líbila :) Jen ji zkusit :)

      Vymazat
  2. Knížka mě láká, ale nevím, jestli se k ní přiměju tak lehce. Možná. Má rozhodně pěkně oranžovou obálku, takovou.. pomerančovou :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)