úterý 3. ledna 2017

Panoptikum postav ze světa Harryho Pottera

Název: Harry Potter - Panoptikum postav
Autor: Jody Revensonová
Počet stran: 208
Nakladatelství: Slovart

Recenze
Nejnovější kniha od Jody Revensonové uzavírá výlet do zákulisí filmů o Harrym Potterovi. Nejprve jsme se seznámili s bytostmi kouzelnického světa (Bestiář, recenze zde) a potom jsme navštívili všechna Magická místa (recenze zde). Naposledy si tak povíme zajímavosti ohledně postav. 

Panoptikum postav je rozděleno do devíti kapitol. Celkem si tak čtenář může přečíst informace o více než čtyřiceti osmi postavách. Nejvíce se řeší oblečení, např. jak kostymérky vybíraly styl, barvu nebo látku. Člověk by nikdy neřekl, jak je výběr a úprava kostýmů časově náročná. Třeba takový kabát Pošuka Moodyho se vyráběl 80 hodin, přičemž herec (Brendan Gleeson) a jeho dvojníci jich spotřebovali sedm. To znamená celkem 560 hodin strávených nad jedním typem oblečení pro jednu postavu. Neuvěřitelné, že?
 

U každé postavy najdeme základní informace, jako např. v jakých filmech se objevila, zaměstnání, členství, kolej atd. Jako další se můžeme dočíst o hůlce dané postavy a samozřejmě nějaké zajímavosti ohledně ošacení, názory herců a podobně. Všechen text doplňuje velké množství fotek, skic a detailů oblečení. 

Kniha je pravým grafickým skvostem. Desky jsou laděny do tmavě fialové barvy se zlatým písmem a zdobením. Na Panoptiku jsou vytlačené ornamenty, které knize dodávají šmrnc, stejně jako na předešlých dílech. Vnitřní část je propracovaná do nejmenších detailů. Ať už se jedná o sladěné barvy, zlaté rámečky kolem velkých fotek nebo krásných a decentních hvězdiček po okrajích stran. 

Panoptikum postav na mě udělalo dojem. Moc se mi líbí jak po grafické, tak obsahové stránce. Věděli jste, že během celé filmové série o Harrym Potterovi se vyrobilo přes dvacet pět tisíc kusů oblečení, včetně více než šesti set školních uniforem? To jsou vysoká a těžko představitelná čísla. Podobně zajímavých informací je v knize plno. Díky mnoha detailům a celkové propracovanosti je vidět, že se každá stránka Panoptika dělala s obrovskou pečlivostí a láskou.  
 

Knihu Panoptikum postav mohu všem fanouškům Harryho Pottera vřele doporučit. Spolu s Bestiářem a Magickými místy tvoří v knihovně nádhernou trilogii, plnou zajímavých informací a úžasných fotek nebo nákresů z filmového světa Harryho Pottera.

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Slovart za zaslání knihy k recenzi.
 

Knihu si můžete koupit -zde-.


 

5 komentářů:

  1. Jééé táto kniha vyzerá naozaj skvele, po grafickej stránke je nádherná a obsahovo nepochybne tiež veľmi vydarená a zaujímavá. Rada by som ju raz mala v zbierke :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám HP ráda, ale nějak fanouškovský maniak nejsem - což ovšem neplatí o mých kamarádkách, kterým by se knížka určitě líbila. Nejspíš o ní budu uvažovat jako o dárku (proč poslední dobou pořád narážím na vhodné adepty na dárky, když už je po Vánocích? :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Pět z pěti je adekvátní hodnocení! :) ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá naprosto skvěle! Musím se k ní co nejdřív dostat :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)