pondělí 2. ledna 2017

Shrnutí roku 2016

Ráda bych trošku shrnula rok 2016. Přeci jenom je se za tu dobu odehrála spousta věcí.

1) Knižní výzva
V loňském roce jsem se poprvé zapojila do projektu Knižní výzva. Dala jsem si za cíl přečíst 70 knih. Bohužel vlivem okolností jsem na čtení neměla tolik času, kolik jsem si přála. Skoro všechen volný čas mi totiž schramstla škola. Letní prázdniny jsem neměla a v zimním semestru jsem měla tak šílený rozvrh, že jsem se vracela ze školy kolem 7 hodiny večer. A to jsem měla prosím pěkně jen čtyři předměty. Do toho příprava všech protokolů, seminárek, prezentací... Však Ti z Vás, co chodí na VŠ to znají. Rok 2016 se nesl v absolutním skluzu, nic jsem nestíhala. Proto doufám, že rok 2017 bude již klidnější.

Za rok 2016 jsem nakonec přečetla 37 knih, což je dost málo, oproti mému obvyklému průměru. Přesto mohu s hrdostí říci, že většina knih se pohybovala nad 300 stran, přečetla jsem dokonce dvě bichle, které měly přes 600 stran. Celkem jsem tedy za rok 2016 přečetla 12 464 stran, což už nezní tak strašně. Ve skutečnosti jich je ještě víc, protože jsem četla různé průvodce filmovými světy (např. HP), ale ty do výzvy nepočítám.

2) Čtenářská Ježura
V roce 2016 probíhal již druhý ročník Čtenářské Ježury. O čem ten projekt vlastně je? Hlavní myšlenkou je poslat nějaký dáreček do konkrétního nakladatelství, se kterým spolupracujete a vyjádřit jim tak svoji vděčnost. První rok se zúčastnilo docela hodně lidí, byla jsem mile překvapena. Ovšem v prosinci (teď již minulého roku) se nikdo z Vás nezúčastnil, což mě dost zamrzelo. Já jsem tedy balíček poslala a poslala jsem i pár vánočních pohledů. Nevím, co se stalo, že se loni nikdo nezúčastnil. Že by lidem již recenzáky přišly jako samozřejmost? 

3) Nové knižní přírůstky do knihovny
Za loňský rok mi přibylo opravdu velké množství knih. Samozřejmě nestíhám mé čtecí tempo vyrovnat nakupování. Ale ani jednu knihu bych zpět nevrátila. A víte proč?  Podařilo se mi totiž většinu z nich sehnat za úžasnou nabídku, která by se už nemusela opakovat. A jak se říká:,, Kdo zaváhá, nežere." Celkem mi do knihovny přibylo 285 knih.

4) Recenze
Každý rok se na sobě snažím zapracovat a psát kvalitnější recenze. Občas to jde psaní samo, jindy ze mě leze jako z chlupaté deky. Však Vy co píšete recenze to určitě znáte. Termíny jako psací krize nebo ,,úplný vokno" Vám jistě nejsou cizí. Kolikrát je kniha skvělá a hezky se čte, ale strašně špatně se o ní píše. Přesto doufám, že mé recenze jsou zase o kousek lepší, než dříve. 

5) Knižní akce
Loni jsem se již podruhé zúčastnila akce Svět knihy v Praze. Byl to skvělý zážitek a já si odtamtud odnesla mimo mnoha knih i krásné vzpomínky. Přeci jenom, jak často jdete naprosto k neznámým lidem a povídáte jim o tom, že máte knedlíkovou krizi? (Yoli soutěž)

Pak jsem navštívila Knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, který mě ale velmi zklamal. Málo místa na parkování, málo místa v sále a z lidí se staly sardinky. Nic jsem si tam ani nekoupila, ceny mi přišly stejné jako v knihkupectví a snad jediný stánek, který nabízel slevu, měl všechny knihy poničené. Letos tedy tento veletrh vynechám.

A poslední knižní akcí byl říjnový HumBook, který jsem si neskutečně moc užila. Pokud letos bude, rozhodně se budu snažit přijít. Byla to skvělá akce a na zážitky vzpomínám každou chvíli. Hlavně na besedu s Christopherem Paolinim, která byla bezkonkurenčně nejlepší za celý den. Pokud jste loni HumBook prošvihli, určitě si ho nenechte letos ujít. Stojí za to.

To je asi vše k celkovému shrnutí. Doufám, že letošní rok bude pro všechny knihomoly ve znamení dostatečného množství času na čtení a plný skvělých knih. Krásný rok 2017 všem! :)


Vaše
  Ailin :)

14 komentářů:

  1. Pane jo, tolik přírůstků! Já se takhle rozšoupnout, tak spím na knihách, sedím na knihách.. :D Tobě taky krásný rok a krásné knihy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošku svoji knihovnu podezřívám, že je jako Hermionina kabelka :D Mám v ní asi 600 knih, ale pořád je tam dost místa na další :D

      Vymazat
  2. Paráda, myslím, že máš za sebou úspešný rok, a tie knižné prírastky to je naozaj super! Ja by som sa asi musela vysťahovať, lebo by som tie knihy nepomestila :D

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu mě i za tebe mrzí, že jsi loni čtení vůbec nestíhala, snad to letos půjde lépe. :) A 285?! Děláš si srandu? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nakupování jsem stíhala :D Ty jsi zase stihla přečíst obdivuhodné množství knih (když jsem si počítala ty stránky, tak jsem pak ze zvědavosti počítala stránky i u Tebe. A máš jich přes 30 tisíc! :D)

      Vymazat
    2. To ses tak nudila, jo? :D Mně se to teda počítat nechtělo. :D

      Vymazat
    3. Nenudila, zajímalo mě to :D

      Vymazat
  4. Já jsem se Ježury nezúčastnila, protože už poslední dobou recenzáky tolik neberu. Ale to není ospravedlnění, spíš jsem to prostě úplně vypustila. Byla jsem nakonec ráda, že jsem sehnala dárky pro svou rodinu. :)
    285? Wow. Tolik mám možná tak knih v knihovně. Já se snažila moc jich nekupovat a tak, ale přesto jich určitě třeba dvacet nebo třicet nových mám. :)
    Držím palce se čtením v letošním roce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nakupuji většinou výhodně a loňský rok byl bohatý na extra výhodné nabídky :D

      Děkuji! :) Doufám, že letos přečtu víc knih, než loni :D

      Vymazat
  5. Krasna knihovnicka... Mimochodem, ja do vyzvy pocitam i pruvodce. taky jsou to odstavce, ktere ctes... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ale když to má celkem 206 stran a textu tam je celkem asi do 10 stran, tak je to blbé počítat :D (Kdo je kdo ve světě stínů)

      Vymazat
  6. Skvělá knihovna takovou bych taky potřebovala. :) A já si myslela, že když mi za rok přibylo přes 100 knih, že jsem se rozšoupla, ale na tebe tedy nemám. :D
    PS: Do nového roku ti přeji více času na čtení. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)