úterý 21. března 2017

Jdi a přines hlavu krále

Název: Jdi a přines hlavu krále
Autor: Jaroslav Mostecký
Série: Vlčí věk
Díl série: 1.
Počet stran: 248
Nakladatelství: Epocha


Recenze
Leifova otce, dánského krále, porazí v souboji samozvanec Godfred, jež chce mít celé Dánsko pod palcem. Tehdy ještě malý Leif touží po odplatě a snaží se Godfreda zabít. Samozřejmě je poražen a vyhnán. Godfred mu dá ovšem podmínku - pokud se chce Leif vrátit do Dánska a nárokovat si právo na trůn, musí přinést hlavu jakéhokoliv krále. Tento úkol je pro Leifa nelehkou výzvou. Dokáže splnit požadavky a pomstít se za otcovu vraždu?

Spisovatel Jaroslav Mostecký a jeho série Vlčí věk pro mě byli jednou velkou neznámou. Ovšem po přečtení několika prvních stran bylo znát, že se jedná o slibnou četbu. Autor totiž hned na začátek umístil napínavý souboj, díky čemuž nastartoval čtenářovu pozornost, která se udržela již po celý zbytek knihy. Dramatický start knihy jasně dává najevo, že Jaroslav Mostecký umí překvapit.


Hlavní postavou je Leif, syn padlého dánského krále. Jeho momentálním životním posláním je pomsta. Několik let tvrdě dřel a učil se všemu potřebnému. Vyrostl z něj silný, odvážný a strategický bojovník. Na druhou stranu i on má své slabiny - lehce uvěří cizím lidem (je trošku naivní) a jako ,,správný viking" má slabost pro ženy. 

Helgi Troll, druhý hlavní hrdina, je Leifův pobočník. Kvůli jeho kulaté postavě je soupeři často podceňován, ale v boji jen těžko najde rovnocenného protivníka. Z hlavní dvojice je Helgi ten rozumnější a zkušenější. A i on má velkou slabost pro ženy.


Jelikož jsou hlavní postavy vikingové, objevuje se v knize severská mytologie. Dále se čtenář setká mimo jiné i s křesťanstvím a keltskými bohy. Příběh je tedy velmi pestrý na různá náboženství a z nich odvozených zvyků. A pokud je čtenář sečtělý, nalezne v knize mnoho známých osobností z legend či historie (nebo si je jako já vyhledá a nestačí valit oči). 

Celá kniha je velice dobře propracovaná a jen těžko si představit, kolik muselo její napsání dát práce. Ale přesně díky tomu je četba tak skvělá a uvěřitelná. Čtenář se bez problémů přenese do tamějšího světa a osudy hlavních hrdinů se mu doslova promítají před očima. Jediné, na čem je kniha bitá, je fakt, že se jedná o první knihu série a autor tak musí čtenáře zasvětit do nového světa, což je vždy nelehký úkol. Jaroslav Mostecký to ovšem zvládá velmi dobře. 


Jak již bylo zmíněno, kniha je opravdu realistická. A není zatím jen skvělá propracovanost a připravenost, ale i reálné popisování nájezdů a bojů. Autor si nebere servítky a popisuje i činy, které se každému nelíbí. Ale přesně o tom to je. Boj nikdy není procházka růžovou zahradou. A nájezdy na vesnice dřív taky nebyly nic pěkného, hlavně pro ženy. Člověk si díky tomu uvědomí, jak je dnešní doba sice zkažená, ale relativně bezpečná. 

Celkově hodnotím knihu jako velice zdařilou. Svět je pečlivě nachystaný, postavy reálné (mají svoje klady i zápory) a zajímavé, děj je nabitý napínavými okamžiky i klidnými momenty. Přesto jsem chvílemi postrádala jiskru, která by mě donutila číst dál a ani se neopovážit knihu odložit. Tento stav ale přičítám tomu, že se jedná o první díl a může trvat, než bude čtenář knihou plně pohlcen.


Hodnocení: 4/5

Děkuji nakladatelství Epocha za zaslání knihy k recenzi.
Knihu si můžete koupit -zde-.

5 komentářů:

  1. O sérii som už počula a veľmi ma teší, že knihu odporúčať a páčila sa ti. Hneď si ju pridávam na wishlist a dúfam, že sa k tomuto dobrému čítaniu čím skôr dostane. Vďaka za recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. to je pekne hodnoceni, take jsem o tom uvazovala, ale pak jsem si precetla ukazku a nebyla si jista, zda do toho opravdu jit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Té obálky bych se asi v noci lekla, kdybych ji někde viděla. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)