pátek 10. března 2017

Neviditelná knihovna

Název: Neviditelná knihovna
Autor: Genevieve Cogman
Počet stran: 288
Nakladatelství: Omega
Irene je tajným agentem Knihovny. Jejím úkolem je přinášet z různých alternativních světů významné knihy. Tentokrát se musí vypravit do Londýna a najít knihu, která byla ukradena. A aby toho nebylo málo, je k ní přiřazen nováček Kai, který má svá vlastní tajemství a ambice. Zvládne Irene knihu najít, postarat se o nováčka a uniknout všem nebezpečným nástrahám, které je v Londýně čekají?

Neviditelná knihovna ukrývá neznámý svět, který je sice pro všechny knihomoly atraktivní, ale čtenář si na něj musí nejprve zvyknout a pochopit jej. Z toho důvodu se může stát, že plné splynutí s dějem a postavami může chvíli trvat. Osobně jsem skoro do sté stránky měla problém se začíst, ale pak nastal zvrat, a najednou jsem se nemohla od knihy odtrhnout.

,,Naneštěstí to byl křeček toho nejhoršího druhu. Nikdy k sobě nikoho nepozval, nikdy nikoho nenechal se na jeho knihy podívat, jen je všechny držel pod zámkem a rozplýval se nad nimi. Znáte ten druh?" str.42
Hlavní hrdinka Irene je velmi sympatickou postavou. Její předností je chytrost a umění zachovat klid a chladnou hlavu i v situacích, které jsou zdánlivě katastrofální. Na svého nového pomocníka se nevyvyšuje a snaží se mu pomáhat. Má slabost pro slavné detektivy.

Kai, jakožto nováček, má zprvu mnohá tajemství, která čtenář rozlouskává až během čtení. Mimo to je ale velice odvážný a má velký smysl pro soudržnost rodiny. Podle situace dokáže velmi hladce měnit své vystupování na veřejnosti.

,,Atmosféra toho místa ji automaticky upokojila; bohaté světlo luceren, samotná vůně papíru a knih a fakt, že kamkoli se podívala, tam byly knihy, knihy, krásné knihy." str.14
Genevieve Cogman vymyslela velice zajímavý a nápaditý svět. Knihovna, z níž se dá dostat do různých alternativních světů, nabízí mnoho možností do budoucna. Autorka si tak nenechala otevřená jedna dvířka pro pokračování, ale rovnou stovky dveří. V jiných světech se knihovníci setkávají s různými neobvyklými bytostmi (např. upíři, vlkodlaci), ale i s neobyčejnými stroji a vynálezy. A v tom je právě kouzlo a v jistém smyslu i adrenalin v poznávání alternativních světů - nikdy nevíte, co vás čeká.

,,...žádná strategie nikdy nepřežila kontakt s nepřítelem. Neboli, lidověji řečeno, věci se pokazí. Buď připraven." str.7
Přes všechny plusy jsem na knize našla bohužel i pár nedostatků. Kolikrát se stalo, že věty byly trochu kostrbaté a zamotané, takže bylo nutné je číst vícekrát, než jednou. Dalším negativem byly chyby v textu. Mylně napsaná jména (pak místo dialogu čtete velice podivný monolog) se opakovala několikrát, a výjimkou nebyly ani zpřeházená písmena ve slově. A byť žádná z těchto věcí není chybou autorky, knize to bohužel ubírá na kvalitě. 

Neviditelná knihovna je kniha plná zajímavých míst i situací, nečekaných zvratů, sympatických hrdinů, prohnaných padouchů i záhadných vedlejších postav. Propracovaný svět s mnoha možnostmi je úžasným prostředím pro čtenářovu fantazii. Bohužel perfektní obsah maličko kazí špatná korektura, na které by to chtělo ještě zapracovat. Knihu vřele doporučuji všem knihomolům.

Hodnocení: 4,5/5

Děkuji nakladatelství Omega za zaslání knihy k recenzi.
Knihu Neviditelná knihovna si můžete zakoupit v prodejnách a na e-shopu Knihy Dobrovský.


8 komentářů:

  1. O téhle knížce už jsem samozřejmě slyšela, ale i přes blízké prostředí mě tak nějak... neláká. Asi by mi dlouho trvalo, než bych si na ni zvykla. Taky nemám moc ráda přehnanou větnou stavbu a poslední dobou jsem vyloženě alergická na zmiňované chyby, záměny, překlepy... autor za to nemůže, ale já to nemůžu vystát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se obávám, že si v češtině moc nepočteš :D Už jen málokteré nakladatelství má dobrou korekturu, což je docela ostuda :-/

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Knížka mě láká už od té doby, co vyšla :) Už jenom kvůli tomu tématu - knihy :) Neviditelnou knihovnu zkrátka musím mít :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Neviditelna knihovna me dost laka. Uz jsem po ni pokukovala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Neviditelnou knihovnu, mám už doma, hrozně moc se na ní těším, protože vypadá naprosto božsky a námětem mi trochu připomíná Flynna Carsena a jeho knihovníky :D
    Docela mě mrzí když jsem v knížce chyby, vždyť tam jsou lidé placení za korekci, tak proč to nedělají pořádně? :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flynn Carsen je super, ale tohle je trošku něco jiného. Hlavně neměj žádná očekávání, protože často se pak stává, že je kniha jiná, a dotyčný je pak zklamaný. A to i přesto, že kniha byla skvělá, ale jelikož čtenář něco očekával (a to se nepotvrdilo), nedokáže si užít příběh, jelikož má na knihu jiný úhel pohledu (který je podmíněn právě tím očekáváním) :) Zní to zmateně, ale snad chápeš, co jsem chtěla říct :D

      Ty chyby mě taky mrzí. I když je příběh úžasný, tak ty překlepy jednoduše kazí celkový dojem z četby.

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)