čtvrtek 2. března 2017

Příběh s ukrytou moudrostí

První kniha Chrise Colfera byla jedno velké tajemství. Krásná obálka ještě nezaručuje skvělý příběh. Přesto jsem se do ní pouštěla s chutí a radostí. A jaká nakonec Země příběhů je?

Název: Země příběhů - Kouzelné přání
Autor: Chris Colfer
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment

Recenze
Dvojčata Alex a Conner právě prožívají těžké období. Jejich tatínek zemřel, museli se přestěhovat a maminka je od rána do večera v práci, aby dokázala uživit rodinu. Oba vědí, že nic už nebude jako dřív. Jednoho dne ale dostanou od babičky knihu Země příběhů. Jedná se o pohádkovou knížku, ze které jim babička i tatínek četli, když byla dvojčata ještě malá. Ani jeden z nich ale netuší, že právě tato kniha jim navždy změní životy. Díky ní se totiž dostanou do pohádkového světa. Které dítě by nechtělo potkat Sněhurku, Popelku nebo třeba Jacka a jeho fazoli? Ale jak z pohádek víme, nežijí v nich jen dobré bytosti, ale i ty zlé. Dokáží dvojčata přežít a najít cestu domů?

Hlavní postavy Alex a Conner, jsou navzájem velice rozdílní. Alex je pilná studentka, která miluje pohádky. Čelí ovšem osamění, protože není ve škole oblíbená. Často se tak uchyluje do společnosti knih, ve kterých nachází nové přátele. Conner je její velký opak. Ve škole je oblíbený, ale zároveň je to takový ten typický třídní rošťák. Tajně žárlí na Alex a její umění se dobře učit. Oba společně velice postrádají svého tatínka. Maminčinu snahu udržet rodinu nad hladinou velice oceňují a váží si jí. 
Chris Colfer napsal velice krásnou a pozoruhodnou knihu. Skloubí se v ní svět pohádek s realitou, projevují se charaktery pohádkových postav, které jsou občas nečekané. Jako třeba povaha Červené Karkulky. A i když je Země příběhů pro mladší publikum, dokáže překvapit moudrostí, která se dotkne i starších čtenářů. Kniha nenabízí jen poučení z pohádek, ale i situace vhodné k hlubokému zamyšlení. Proto je vhodná pro děti i dospělé.

,,Zloduch je jen oběť, jejíž příběh nikdo nevyprávěl."

Děj knihy má pořádný spád. Nechybí zde akční a život ohrožující momenty, okamžiky štěstí ale i beznaděje. Některé zdánlivě bezvýchodné situace mají logická a vtipná řešení. Některé skryté věci jsou starším čtenářům hned zjevné, ale najde se i pár momentů, které jistě překvapí každého. Chris Colfer si s pohádkovým světem krásně vyhrál a doladil ho do detailů. Díky čtivému stylu autora se čtenář může pořádně vžít do hlavních hrdinů a prožívat s nimi všechna dobrodružství.
Autor mimo jiné nabízí čtenářům odhalení částí životních příběhů pohádkových postav, které bývají v pohádkách zanedbány. Dozvíte se tak, proč se Zlá královna stala zlou nebo s jakým problémem se potýká Šípková Růženka. A byť se jedná o autorovy možné verze příběhu, jsou popsány tak realisticky, že není problém jim uvěřit. 

,,To, že na něčem, co je pro ostatní snadné, musíš ty pracovat víc, ještě neznamená, že nemáš své vlastní nadání."

Obálka knihy je velice povedená. V knize se píše, že Země příběhů, kterou dostala dvojčata od babičky, má smaragdové desky a zlaté písmo. Je skvělé, že se tento popis promítl i do obálky. Čtenář má tak pocit, jako by držel onu tajemnou knihu, která dvojčata přenesla do pohádkové říše. Po pozorném prozkoumání obálky navíc může čtenář odhalit, s jakými postavami či bytostmi se v knize setká. Uvnitř knihy se nalézá krásná mapka, která usnadňuje orientaci v novém světě. 
Kniha na mě udělala opravdu velký dojem. Potěšil mě fakt, že děti si váží úsilí své maminky. Další skvělé ponaučení či dokonce příkladné chování. Příběh je svižný, plný emocí a napětí. Postavy jsou popsány uvěřitelně a jejich povahy různorodé. Pohádkový svět je poměrně propracovaný a dobrodružný. A byť se jedná o knihu pro mládež, mohu ji s klidným srdcem doporučit i dospělým, kteří mají rádi pohádky.
Hodnocení: 5/5
 ,,Á," pokývala Zlá královna hlavou, ,, ta prastará otázka: proč jsou lidé takoví, jací jsou? Já se Vás také na něco zeptám: proč vy nejste zlí?"


12 komentářů:

  1. to vypada fakt nadherne, ze bych do toho nakonec sla? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti :) Pokud umíš číst knihy aspoň trošku z dětského pohledu, užiješ si ji :)

      Vymazat
  2. Čítala som a teraz sa už veľmi teším na dvojku :D Kniha je naozaj milá a dobrá, mne sa veľmi páčili najmä tie vedľajšie príbehy rozprávkových postáv :-) Tak trošku Once Upon o Time vo verzii pre mladších :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Once Upon a Time jsem viděla jen seriál, ale byl dobrý :) Teda do té doby, než to začalo být pořád to samé dokola :D

      Vymazat
  3. Awww, po téhle knize fakt toužím! :3

    OdpovědětVymazat
  4. U mně na poličce sedí už od Humbooku a po tvé recenzi mám konečně chuť si ji přečíst, díky :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně krásná :) Samozřejmě každý má jiný vkus, ale mě ohromila :)

      Vymazat
  5. Páni, nádherná knížka, jak to že jsem na ni zatím nenarazila? Budu to muset napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to naprav, je velice hezká :) Příjemné pohádkové čtení :)

      Vymazat
  6. Na tuhle knížku jsem už narazila - a to bylo vlastně taky u tebe - ale tehdy mě moc nezaujala. Teď koukám, že jsem možná udělala chybu - koneckonců zrovna já jsem člověk, co na pohádky nedá dopustit :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)