pátek 5. května 2017

Je libo povídku od Stephena Kinga či Jefferyho Deavera?

Název: Ve světle nebo ve stínu
Autor: více autorů, sestavil Lawrence Block
Počet stran: 280
Nakladatelství: Metafora

Recenze
Ve světle nebo ve stínu je kniha složená ze souboru povídek, jež sestavil Lawrence Block. Každá povídka má jiného autora, mezi nimiž se najdou takové hvězdy, jako je třeba Stephen King, Megan Abbottová, Michael Connelly, Jeffery Deaver a další. Všechny krátké příběhy mají ale jedno společné - jsou inspirované obrazy Edwarda Hoppera. 

Na začátku knihy je malý úvod, předmluva, kde Lawrence vysvětluje, proč a jak obtížné bylo tuto knihu sestavit. Tímto dílem si totiž přál vzdát úctu malbám Edwarda. A jak se tak stává, jeden obraz zůstal bez své povídky, neboť dotyčný autor ji nestihl/nedokázal napsat. Lawrence ale nechává na čtenáři, aby povídku k danému obrazu vytvořili sami - což se zpočátku zdá poměrně těžké, ale po dočtení knihy s tím čtenář nebude mít žádný problém.


Kniha obsahuje celkem 17 povídek. Každá má jiného autora, což je znát na stylu psaní i výběru žánru. Většina povídek je detektivního charakteru, ale najdou se i dvě s nadpřirozenými prvky a jedna popisující skutečné události. Je nad míru zajímavé pozorovat, jak se jednotliví autoři inspirovali malbami. Třeba Stephen King - jeho úkolem bylo vymyslet povídku na takový krásný obyčejný obraz, jenž ztělesňuje domácí pohodu (možná maličko i nudu), ale nebyl by to on, aby z tohoto klidného výjevu neudělal morbidní drama. 

Každý příběh je jinak dlouhý. Najdou se povídky o pouhých osmi stranách, ale naopak se v knize vyskytují i díla dlouhá přes dvacet stran. A nedá se říci, které povídky jsou lepší. Každá má své jedinečné kouzlo a všichni autoři dali do jednotlivých příběhů kus sama sebe. A přesně díky tomu má kniha své neobyčejné kouzlo.


Povídky jsou různorodé i z hlediska ukončení. Některé jsou uzavřené, napsané jako celý příběh se zápletkou i rozuzlením. Jiné předloží čtenáři napínavý děj s ukrytým tajemstvím, které zůstane neodhaleno. Pochopitelně se díky tomu ve čtenáři mísí mnoho emocí, některé kladné a jiné záporné. A díky tomu vás kniha dostane. Natěšení a zvědavost na každou další malbu a povídku bude po čase samozřejmostí. A na konci nezbývá než litovat, že další příběhy již nejsou - i když, pořád se můžete vrátit na začátek a napsat svoji povídku na osamělý obraz, který teprve čeká na literární zpracování.

Knihu mohu doporučit všem čtenářům, kteří si rádi hrají. Tato kniha s sebou nese výzvu fantazie, kdy si pro každý obraz můžete v hlavě vymyslet vlastní příběh a pak jej porovnávat s fantazií autora. Nebo si můžete povídku rovnou přečíst a sledovat, kam se ubírají myšlenky spisovatelů. Je to na vás, jaký přístup ke knize zvolíte. Zklamaní ale nebudete. Lawrenci Blockovi se podařilo sestavit úžasnou poctu pro Edwarda Hoppera.



Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za zaslání knihy k recenzi.


Knihu Ve světle nebo ve stínu si můžete zakoupit -zde-.

2 komentáře:

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)