pondělí 24. července 2017

Život není o čtení, ale o prožívání

Přiznám se, že od začátku července čtu hodně málo. Není na knihy ta správná nálada a čtení mi zatím ani nijak nechybí. Což je asi způsobené tím, že hodně lítám po venku a snažím se prožívat svět, život, plnými doušky. A jsem šťastná. Jediné, co mi mé štěstí trošku kazilo byl takový ten hlásek uvnitř hlavy, který mám už naočkovaný z internetu. Je to ten malý prevít, co mi říkal:,, Musíš číst! Jsi přece knihomol, ne? A ten musí číst! Podívej se na ostatní, kolik už mají přečtených za letošek knih! Klidně 50 nebo dokonce 80! A Ty ani ne 30! Jsi ostuda!". Tyhle myšlenky mě trápily dlouhou dobu, než jsem pochopila, jak moc je to zbytečné. Život se neměří na počty přečtených knih, ale na prožité okamžiky. Jsem raději venku v přírodě, než doma u knihy? Ano! Trávím raději čas s rodinou a přítelem, než s knihou? Ano! Mám raději dovádění se psy v řece a na procházkách, než čtení knih? Ano! Znamená to, že nemám ráda čtení a knihy? Ne!


Každý máme své priority. Někdo nemá žádné jiné koníčky než čtení, nemá možnost jít do přírody, nemá zahrádku a se svou rodinou si třeba nemá co říct. Pak samozřejmě přečte mnoho knih. Ale upřímně? Takový život bych nechtěla, je mi těch lidí naopak líto. Přečtou hodně knih, ale co z toho? Co jim to dá? Pocit, že jsou chytřejší, než ostatní? To by museli číst encyklopedie. Nebo možná pocit, že jsou lepší než ostatní? Ale v čem? V osamělosti? Možná. Počet přečtených knih pro mě postrádá jakoukoliv hodnotu kvalitního života. Samozřejmě chápu, že každý vidí svět jinak. Tohle je jen můj názor, má realita.


A tak si užívám volna, přírody, milovaných a žiji svůj život podle sebe. Ke čtení se vrátím, až bude správný čas. Přeci jen, čtení má být radost, ne povinnost :). 


A jak si užíváte léta Vy? :)

14 komentářů:

  1. Skvele si to napísala :D Tiež som mala trochu hlavu v smútku z toho koľko kníh ostatní stihnú prečítať a zrecenzovať a potom som si povedala, že je to jedno, skrátka každý máme svoje tempo a či stihnem štyri knihy za mesiac alebo dve alebo žiadnu tak je to na mne :D Ja napríklad teraz v lete brigádujem a keď som v práci tak to mám celý deň zabitý a nestihnem už nič, ale zasa budú peniažky a na knihy bude čas aj neskôr :-) Inak krásne fotky :D :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si léto užívám plnými doušky. Pro mě to znamená i to, že čtu, ale nestresuju se tím. Naopak, mám na čtení času, kolik chci, takže si ho užívám. Čtu, když cestuji vlakem, a tím cestuji docela dost. Taky doma si čtu, když zrovna nejsem na zahradě, u bazénu, nehlídám Alžbětu, nejsem se psem na procházce nebo tak něco. To mám na létu nejradši - člověk stihne všechno a ještě si to může pořádně vychutnat. ♥

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejvíce taky četla ve vlaku při cestě do školy. Tam teď samozřejmě nejezdím a je tolik věcí, co se dá v létě dělat. Škoda toho nevyužít :)

      Vymazat
  3. Moc hezky řečeno, myslím, že všichni moc řeší počty přečtených knih a zapomínají žít. :)))

    OdpovědětVymazat
  4. I když toho mám přečtené hodně (vlastně už tolik, kolik jsem si myslela, že přečtu za celý rok), tak to nějak neřeším. Prostě čtu.
    Na druhou stranu, nemám ráda tvrzení, že pak nedělám nic jiného a nemám svůj vlastní život. Mám. Ale když jedu třeba na výlet, čtu během cesty. Když jsem s přítelem, tak si večer místo seriálu vezmeme knížky. Prostě nemám ráda ani jedno škatulkování. Jako ano, přiznávám, nemám moc koníčků a čtení je jeden z těch hlavních - ale nevidím na tom nic špatného. Dělám i jiné věci a celý den jen nečtu (upřímně, ani bych to nezvládla :D). A ano, čtu třeba i na táboře - loni jsem si říkala, že ne, letos tam jedu znovu a vím, že ano - protože s programem po pár dnech nebudu mít sílu na to hrát něco i o poledním klidu a raději si zalezu do tradičního knihomolského koutku.

    Protože každý, kdo má vysoké počty přečtených knih, to zase nemusí nějak řešit a považovat to za samozřejmost či něco, co musí nutně přečíst každý. :)
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Myslím, že sis to možná zbytečně moc vztáhla na sebe. Neříkám, že mít čtení jako jediný koníček je špatně. Já jsem zvyklá mít spoustu zájmů a můj život je tak hodně pestrý. Nedokážu si představit, že bych měla jen jeden koníček. Proto mi těch lidí přijde líto, protože mám pocit, že mají málo zajímavý život. Ale samozřejmě je každého věc, jak svůj život žije.A každému vyhovuje něco jiného. Nedá se říct, že je něco dobře nebo špatně. Jen já osobně nejsem stavěná jen na jeden koníček. Nic víc.

      Vymazat
  5. Přesně tak, každý máme mít své priority. Chtěla bych k tomu ještě něco říct, ale nějak mě nenapadá nic, co už bys ty sama neřekla, respektive nenapsala. Takže aspoň pochválím fotky - hlavně ty zvířecí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Teď to mám tak nějak stejně, akorát kromě užívání života převládají pracovní povinnosti :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím nic nenaděláš :) Holt čím je člověk starší, tím víc má závazků :)

      Vymazat
  7. S tímhle taky dost bojuju, většinou se cítím provinile. Já bych klidně četla celý den, nedělalo by mi to problém... Jenže v tom létě to nějak nejde, jsem jako zpomalená. Ještě že už přišel podzim :D
    Jinak, máš moc pěkné fotky. A nádherné psy :)

    OdpovědětVymazat
  8. To be a beneficial principle, sleek as well as covered paperwork are likely to bring more time to help free of moisture as compared with uncoated, tough documents. https://imgur.com/a/bKtI2jZ https://imgur.com/a/H9TH32S https://imgur.com/a/qI1gwW4 https://imgur.com/a/U2LSSfp https://imgur.com/a/i3sjHBs https://imgur.com/a/fExAkcx https://imgur.com/a/lcA8oK1

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)