neděle 6. srpna 2017

Osobní msta Černého Rogana

Název: Vládce vlků
Série: Černokněžník (1.)
Autor: Juraj Červenák
Počet stran: 268
Nakladatelství: Wales


Recenze
Na Juraje Červenáka jsem slyšela mnoho chvály. Rozhodla jsem se tedy, že se také seznámím s jeho tvorbou. Původně jsem si šla do knihovny vypůjčit Zlato Arkony, které mi doporučovala Eliška z Knižního světa. Někdo si ho ale přede mnou půjčil, tudíž se musela má volba změnit. Nakonec jsem sáhla po Vládci vlků. A jsem ráda, že se tak stalo.

Vládce vlků je prvním dílem série s názvem Černokněžník. Hlavním hrdinou je proslulý Černý Rogan, který se pouští do osobní msty - chce pozabíjet všechny Krvavé psy, což jsou velice krutí lidé, kteří drancují vesnice, mučivými způsoby zabíjejí nevinné a slouží temnému čaroději. Během svých cest se Rogan seznámí s vědmou Mirenou a velkým vlkem Goryvladem. S jejich pomocí se chystá zaútočit na tajné doupě Krvavých psů. Brzy ovšem zjistí, že aby zvítězil, musí projít říší samotné Moreny, bohyně smrti, a dozvědět se tajemství svého rodu.


Juraj Červenák je velice nadaný spisovatel. K tomuto poznání dojdete během několika přečtených stran, neboť příběh umí své čtenáře strhnout. Okamžiky plné napětí střídá jedna akce za druhou, každou chvíli je odhalené nějaké tajemství či se stane nečekaný zvrat. Zkrátka, kniha je doslova nabitá na emoce bohatými momenty, které ji správně okořeňují a dodávají šmrnc.

Hlavní postavou je Rogan, světoznámý bojovník, který jde odhodlaně za svojí osobní mstou. V životě již zažil mnoho ztrát a tyto události mu způsobily hluboké jizvy na duši. Mimo vynikajících bojových schopností oplývá i chladnou logikou a odvahou. Druhá hlavní postava, Mirena, je vědma, která pomáhá Roganovi z čistě sobeckých důvodů. I přesto jí ale osud Rogana není lhostejný a pomaličku se tak objevuje i její lepší stránka. Všechny postavy jsou v knize velice zdařile popsány, jejich povahy a činy působí opravdu realisticky. Možná i díky tomu je tak snadné se do knihy začíst a prožívat osudy oblíbených hrdinů.


Příběh je inspirovaným klasickým soubojem dobra a zla. Čtenáře čeká několik bitek, se kterými si autor rozhodně nebere servítky. Slova jako mozek - krev - kaše jsou možná až příliš často ve spojení, ale přesně to dodává příběhu na určité dravosti a surovosti. V knihách podobného typu se nedá očekávat, že se bitva bude líčit opatrně, aby to někoho nepohoršila. Ne. Bitvy jsou kruté a bolestivé, a přesně tak je Juraj Červenák i popsal.

Přestože jsem celkově knihou nadšená, jeden větší mínus jsem našla. Jedná se o silnou inspiraci Zaklínačem. Některé situace byly Zaklínači hodně podobné, dokonce jsem občas měla pocit, že už jsem knihu četla. Doufám, že v dalších dílech tato podobnost ustoupí do pozadí, nebo snad dokonce zcela vymizí.

Celkově mě kniha docela nadchla, byť inspirace Zaklínačem kompletní dojem trošku kazí. Přesto si ráda přečtu další díly, protože série Černokněžník má opravdu potenciál a já ji mohu fantasy nadšencům pouze doporučit. Navíc jsem ráda, že jsem konečně zkusila tvorbu známého slovenského spisovatele, který se mimo Rogana proslavil i Barbarem Conanem a Bivojem. 

Hodnocení: 3,5/5


9 komentářů:

  1. Teší ma, že si siahla po Červenákovi, mám rada jeho knihy. Tá podobnosť so Zaklínačom mi až tak neprišla, možno námetovo áno, ale majú odlišný štýl :-) Mne sa páči ako prepája fantasy s históriou, to je naozaj super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně jsem tedy podobnost se Zaklínačem silně pociťovala :)

      Vymazat
  2. Já naštěstí ze Zaklínače přečetla zatím jen první knihu. Takže přidávám na seznam a snad někdy :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by se Ti tahle kniha mohla hodně líbit :)

      Vymazat
  3. Mě tohle nějak neláká. Vlastně ani Zaklínač už moc ne, byť jsem ho dřív na to read listu měla. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohohle autora jsem chtěla taky už delší čas zkusit. Že je kniha lehce morbidní mi vůbec nevadí, akce a souboje žeru, ale s tím Zaklínačem je to horší. Ne že bych ho neměla ráda, ale stačí mi jen jeden Geralt :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)