sobota 14. června 2014

Traviči ze země Caux - dutý drahokam

Název Knihy : Traviči ze země Caux - dutý drahokam
Autor : Susannah Appelbaumová
Nakladatelství : Knižní klub
Počet stran : 376


Z dříve milovaného a klidného království Caux se stala země plná strachu a nejistoty. Bývalý dobrý král Měděnec zmizel a na jeho místo nastupuje zlověstný král Rulík s ještě zlověstnější královnou Artilou. Ze země,která byla plná apoteatů,kteří vše dokázali vyléčit bylinkami se stává země plná travičů,kteří využívají bylinky k otrávení lidí. Na základě této změny vzniká Cech chutnávačů. Tímto učením prošel i Jeřáb Truax,který se později souhrou náhod seznámil s Břečťankou Jedovatou,hlavní postavou knihy. Břečťanka s Jeřábem podniknou dobrodružnou cestu,aby zachránili Břečťančina strýčka Cecila Manxe. Dokáží dvě děti zachránit strýčka,i když se dozvědí dávné Proroctví,které jim do cesty vžene další spoustu nepřátel?





Moc se mi líbil nápad,jaký autorka v knize použila. Pojmenovat postavy podle rostlin? Skvělé :). Jelikož jsem rostlinomil,uvítala jsem to. Další originálním nápadem byly betle,které se zdály být kamenem,kterým ale nejsou.

Musím říct,že kniha měla děj zajímavý,nechyběly hrůzostrašné postavy,nebezpečí a nejistota,ale ani radostné chvíle. Jediné,co mi trošku vadilo,bylo přeskakování z minulosti do přítomnosti. Četla jsem kapitolu v přítomném čase a další kapitola začínala tím,co se stalo kdysi. A pak zase pokračovala v přítomnosti. A tohle se opakovalo velmi často,což mi přišlo,že to ten děj trošku ruší,ale zvykla jsem si.

A pak se v knize objevila další nejasnost. V příběhu se objeví postava s jménem Klotylda,která se jeví nejdříve kladně,pak záporně,v další kapitole zase kladně a nakonec si Břečťanka myslí,že to je její matka. Chvilkama jsem trošku nevěděla,která bije,jestli je tedy Klotylda dobrá nebo má zlé postranní úmysly.


Celkově se mi ale knížka líbila,ocenila jsem její originálnost (podobnou knihu jsem ještě nečetla) a líbily se mi i postavy,které autorka zakomponovala do děje.

Všem tedy knihu mohu doporučit. Je sice pravda,že je určená spíše mladším dětem,okolo 12 let,ale když ji člověk dokáže číst očima dítěte,zalíbí se mu :).


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)