úterý 19. srpna 2014

Dcera sněhu

Název: Dcera sněhu
Autor: Eowyn Ivey (jaké překrásné jméno)
Nakladatelství: Fortuna Litera
Počet stran: 391

Román se odehrává v odlehlé aljašské končině a dny jeho hrdinů - Jacka a Mabel - Jsou naplněny těžkou prací. Manželé se velice milují a trápí je jen marná touha po dítěti. Když toho roku napadne první sníh, ze samé radosti si postaví venku před domem sněhulačku. Následující ráno je však sněhulačka pryč - a na cestě jsou vidět drobné stopy. V příštích dnech Jack a Mabel několikrát z dálky zahlédnou blonďatou holčičku osaměle bloudící v lese - ale neodvažují se o tom zmínit jeden druhému ze strachu, že se jedná jen o přelud, podnícený dávno pohřbenými nadějemi na vlastní dítě... (oficiální text)



Tuhle překrásnou knížku jsem si koupila v levných knihách. Stála pár korun. A hlavně jsem na ni četla nádhernou recenzi, která mě velmi zaujala. Včera jsem knihu dočetla a vím, že bude mít v mé knihovně místo vždycky tak, aby na ni bylo vidět, protože v sobě skrývá neuvěřitelně nádherný příběh...

Když jsem knížku četla, tak mě mnohokrát napadlo, jak je brilantně napsaná. Přeci jenom děj, který se tu odehrává, by mohl spoustě lidem přijít obyčejný či dokonce nudný. Ale autorka je vynikající spisovatelka a dokázala dát do vět tolik citu, že příběh rozhodně nudný není. Je spíše srdce zasahující. Tolikrát jsem se při čtení usmívala, tekly mi slzy dojetím a smutkem. Tahle knížka se mi zapsala do srdce, její příběh mi navždy utkví v paměti.

Kniha zachycuje aljašskou přírodu, která je divoká a krásná. Zachycuje také i drsnou zimu, která je pro obyvatele této země každoroční zkouškou. A samozřejmě i těžkou práci, kterou člověk musí vykonávat. Ale na druhou stranu je tu zobrazena spousta lásky, čestnost a poctivost lidí. Je tam úplně jiný svět než tady - nemají čas na přetvářku a lži.



Mabel a Jack jsou hlavní postavy celé knihy. Jsou to už starší manželé, kteří se milují a prožili si velmi těžké chvíle. Mabel je ze začátku velmi zvláštní, ale pak je strašně fajn. Jack je pilný a pracovitý. Jediné, co mě mrzelo, bylo to, že když měla jeho žena problémy a trápení, nepomohl jí. Odvracel se a utíkal od jejího smutku, aby ho nemusel nést i na svých bedrech. Ale to se naštěstí během knihy změní.

Dceru sněhu jsem začala číst, když jsem jela za Pavlikem. Pak jsem u něj vystoupila z vlaku a říkala jsem si, jak je možné, že tam nemají sníh? Tolik jsem se do četby ponořila, že jsem zapomněla jaký je u nás měsíc. A během pěti dnů, co jsem u Pavlika byla, jsem se ke knize musela neustále vracet a přečíst si alespoň kousek. Až si Pavlik dělal srandu, že mi tu knížku zabaví, abych pořád nečetla. Když jsem odjížděla domů, zbývalo mi pár stránek, které jsem cestou přečetla. Ke konci knížky jsem byla tak dojatá, že jsem v jednu chvíli musela rychleji mrkat, aby mi netekly slzy před lidmi  ve vlaku. Potom, co jsem knížku dočetla, pořád se mi v hlavě ten příběh opakoval. Dokonce i dneska jsem na něj několikrát pomyslela. A vím, že až začne poprvé sněžit, celý příběh se mi opět vrátí do mých myšlenek.

Hodnocení: 100%


4 komentáře:

  1. Mám osvědčeno, že knihy z edice Fortuna Litera jsou dobré. Určitě vyzkoušej také Návrat z temnoty, to je trochu psychologické, nebo Lásko, kde jsi? a Láska na třetí, to je zase fakt vtipné. Po tomhle kousku se podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je krásna a notácia sľubuje premyslený ľudský príbeh. Páči sa mi zvolené prostredie, tie opisy krajiny museli byť skvelé. Je tiež super, že autorka vedela z bežného života urobiť niečo nevšedné a zaujímavé :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá už podle recenze dobře, a autorka má opravdu nádherné jméno :)

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá nádherě odshora dolů, od jména autorky, přes přebal a tvůj popis :) Další na seznam knížek do budoucna :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)