neděle 3. srpna 2014

Nerozumím ,,nastavení" dnešní doby...

Zdravím Vás, moji milí,
dneska jsem se vrátila od přítele. Tak nějak jsem se dívala, co je na Vašich blocích nového. Všimla jsem si, že se rozjel srpnový knižní hop ( či jak se to jmenuje). Je to vlastně soutěž o knihy, kterou pořádá více blogerů najednou. Tak jsem se ze zvědavosti dívala a ,,hopkala". Ale všechny tyhle hopy mi vždycky trošku vezmou na náladě. Ptáte se proč? Hned Vám to vysvětlím.

Jedním z důvodů je to, že v dotazníku, který (většinou) do soutěže vyplňujete, získáváte volné vstupy jako pravidelný čtenář. Ale pokud se nepletu, spousta lidí se na ten blog dostane poprvé, právě díky hopu. A hned mají nižší šanci na výhru. A má pak vůbec cenu ještě dotazník vyplňovat, když tam můžete ztratit klidně  i5 vstupů?

Další důvod, je ten, že musíte sledovat daný blog na fb. Já facebook nemám a jsem za to ráda. Ale proč za to dostávají lidé další volné vstupy?  To samé je sledování na youtube. K čemu to je? To je nějaké poctivé soutěžení? Podle mě ne.

Taky mě zaráží, že spousta blogerů chce, abyste odkaz na jejich  soutěž sdíleli na svém blogu. A dostanete další volné vstupy. Ale co ti, co blog nemají? Zase jsou okradeni.

Takže když si to shrneme, pokud nejste pravidelný čtenář blogu, nemáte účet na facebooku ani na youtube a nemáte blog, kde byste sdíleli odkaz na soutěž, máte smůlu. Přijdete tak o většinu vstupů. Tak a teď mi řekněte, co je tohle za soutěž? V čem se soutěží? Kdo má víc účtů/možností kde sdílet daný odkaz? To je vážně soutěž? Já myslela, že knižní soutěž je o knihách, ale ono to je o sdílení. O posílání dál. O největším počtu zapojených soutěžících. O největší publicitě. A přesně tohle mi vždycky ubere na náladě. Nezdá se mi to spravedlivé. Prostě nerozumím ,,mechanismu" novodobých knižních soutěží.

Jaký názor na takovéhle soutěže máte Vy? A jak si zatím užíváte léto? :).


8 komentářů:

  1. V podstate s tebou súhlasím, v takýchto súťažiach je mnoho ľudí znevýhodnených a niekedy mám pocit, že adminom ide viac o to, aby získali palčeky na FB a počty sledovanosti... Ja som sa do niekoľkých súťaží zapojila, povedala som si, že to skúsim, ale už ma to prestalo baviť... na blog odkazy na súťaže nedávam, to mi príde ako zbytočný článok, keď už sa zapojím, hodím link na FB stránku blogu, ale zapojila som sa iba pár krát a vykašľala som sa na to :D teraz je tých súťaží akosi priveľa :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle mě taky často dokáže odradit. Facebook nemám od toho, abych tam sledovala někoho, koho třeba ani neznám a jeho blog mě vlastně úplně nezajímá. Zní to asi blbě, měla bych možná držet hubu a být ráda, že mi někdo umožní se zapojit do soutěže a tohle by měla být maličkost, proti které bych neměla mít námitky, ale jednou je to Hop, kde skáčeš z jednoho blogu na druhý, tudíž se rovnou i předpokládá, že se ti na blog dostanou lidé úplně cizí. A pokud to takovým pořádat nechci a chci výhru umožnit jen pravidelným čtenářům, necpu se do hopu, ale udělám soutěž pro své čtenáře. No ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto s tebou souhlasím. Nemám takové soutěže ráda. Postrádají logiku. Když chce blogger udělat soutěž, tak ji udělá a nepotřebuje k tomu všemožné likeování a sledování. Proč bych měla sledovat stránku, na které jsem poprvé a ani se mi třeba nelíbí? Proč bych měla dívat like na FB, když to pro mě nemá význam? ...
    Tyto soutěže jsou nastavené tak, aby z toho měl největší užitek pořadatel soutěže. O soutež samotnou tu nejde, ta stojí v pozadí.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle jsou takové fakt propagační soutěže. Mají spoustu "pravidelných čtenářů" (tj. lidí, kteří na to tlačítko kliknou jen kvůli soutěži a pak už na blog nikdy nepřijdou), stovky liků na Facebooku a jiných účtech a tak dál. A nemusí pro to udělat vůbec nic - knížku jim do soutěže dá nakladatelství, takže jediná jejich starost je výsledné vylosování výherce a zaslání nějaké hloupé odměny.

    Taky jsem si chtěla zahopkat. Jenže po pěti formulářích, při jejichž vyplňování jsem měla pocit, že jsem pořád u prvního, jsem to vzdala a řekla si, že to si snad na tu knížku raději našetřím. Lepší si ji koupit než ztrácet čas tímhle...

    OdpovědětVymazat
  5. Jo já chápu, že si tím blogeři chtějí zvyšovat popularitu, přeci jen je to soutěž, tak pro to chtějí, aby člověk něco udělal, já to nedělám, dávám to dobrovolně žádné bonusové vstupy, chci aby mě lidi sledovali, protože se jim u mě líbí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Bohužel o hopkání já nevím nic, nemohu se vyjadřovat. A není to Váš kocourek? :) náááááádhernýýýý je.....brouček:)

    OdpovědětVymazat
  7. Vůbec se nedivím, že ti taková soutěž sebere na náladě. Já sice mám blog, facebook i youtube účet, ale soutěž, kde jde jen o sdílení není pořádná soutěž. Spíš bych řekla, že to akorát pěkná ptákovina, díky které máš pak zaspamovanou celou zeď na FB... Já se například ráda účastním knižních výzev typu: čti knížky podle abecedy, podle svého jména, podle názvu měsíce... to mě baví daleko víc.. nepotřebuji nic vyhrát, zato mě tento typ výzvy donutí chytnou tu knížku a přečíst si ji :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)