pondělí 15. prosince 2014

Poselství jednorožců - Záchrana Lilandgarie

Název: Poselství jednorožců - Záchrana Lilandgarie
Autor: Michaela Burdová
Počet stran: 392
Nakladatelství: Fragment


Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců! Boj o záchranu Lilandgarie vrcholí! Elfí družina cestuje Tmavým lesem ke Stříbrnému jezeru, kde se má setkat s Aranis a Veraginem, který konečně svým přátelům odhalil své tajemství.
Královna Kasandra na hradě Santiel čelí novým hrozbám. Válka je sice zažehnána, ale zdaleka není vyhráno. 
Podaří se království zachránit a nastolit opět rovnováhu světa? (oficiální anotace) 

Upozorňuji, že pro ty, kteří nečetli předchozí dva díly, se tu mohou vyskytnout jistá vodítka k domyšlení konce některých předcházejících událostí.

Poslední díl Poselství jednorožců mě mile překvapil. Byl plný děje a mnoha nepředvídatelných okamžiků. Nemůžu jinak, než tento díl chválit, chválit a chválit,

Všechny postavy musely projít tvrdou zkouškou. Jak osoby z naší výpravy, tak i lidé na hradě Santielu. Kassandra v tomto díle dostává mnohem více prostoru. Dokazuje nám, jak je odvážná, ale zároveň neskutečně milující. Nebojí se ani vrhnout do nebezpečí, aby zachránila své blízké. Také se dozvídáme více o princezně Nelil. Ta musí pykat za svoji dětinskou tvrdohlavost. Díky této zkušenosti z ní je ovšem dospělejší dáma a ne to rozmazlené dítě, jakým byla na začátku. 
Co se týče hlavních postav výpravy, Veragin se musí potýkat s nepřátelským chováním ze strany přátel, kvůli jeho tajemství. A aby toho nebylo málo, v Temném lese ho pokouše zlý tvor a Veragin musí získat sérum, aby se zbavil prokletí z onoho kousnutí. Aranis v posledním díle vše pochopí a podaří se jí to, oč celou dobu usilovala. Eleas je stále stejně moudrý a hodný jako vždy. U Lavril máme možnost spatřit i  něžnější stránku její osobité povahy. A z Faliena se stane opravdový král s velkým K. Ale všichni měli jedno společné - museli se vypořádat se smrtí blízkého přítele.
Pak tu máme záporné postavy. Maxarela, který i přes všechny své činy v sobě uchovává špetku lidskosti. Vychytralého a mazaného Spoutávače. A také samotného Valgara, který zbožňuje výjimečné tvory.

Děj byl pestrý a až na občasné delší úseky popisu, krásně plynul. Kniha se mi četla opravdu dobře, pokaždé jsem se těšila, až si přečtu dalších pár řádků z tohoto dobrodružství. Pokaždé mě v knize něco překvapilo a byla jsem neskutečně zvědavá, jak některé okamžiky dopadnou (dokonce mi to občas nedalo a musela jsem se podívat pár stran napřed). Dějově tedy nenacházím na této knize jedinou chybičku.  

Kdybych měla zhodnotit celou trilogii Poselství jednorožců, musela bych psát samé plusové znaménka, protože celkově byla tato série opravdu velmi dobrá. Námět byl originální, prostředí pestré, postavy každá povahově jiná a bylo nám představeno mnoho kouzelných tvorů. 

Rozhodně si myslím, že tahle trilogie stojí za přečtení a kdo tak ještě neučinil, okrádá se tak o skvělé české fantasy čtení. I když mi přijde, že autorka má něco proti kentaurům.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí trilogie.

Hodnocení: 95%

Hodnocení celé série: 90%

4 komentáře:

  1. Páči sa mi obálka a hodnotenie knihy, ale aj série je naozaj vysoké, akže nepochybujem, že sa jedná o vydarené diela :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka knihy je naprosto skvělá, výrazná ... Úplně mě okouzlila. Zbytek nemohu soudit, protože jsem nečetla, ale ráda bych :)

    OdpovědětVymazat
  3. Á, konečně někdo! Naprosto souhlasím. Já na téhle sérii vyrostla a naprosto ji zbožňuju. Autorka vydala i další příběhy, ale stejně se žádný z nich nemůže rovnat Jednorožcům, každopádně si ráda přečtu tvůj názor na Křišťály nebo Sirénu. :) Moc pěkná recenze...

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)