úterý 17. února 2015

Bohové a válečníci: Ostrov Bohyně

Název: Bohové a válečníci: Ostrov Bohyně
Autor: Michelle Paverová
Nakladatelství: Knižní Klub
Počet stran: 301


Anotace:

Hylas a jeho sestra jsou obyčejní pasáčci koz. Jednoho dne je ale přepadnou Krkavci a pozabíjí ostatní pasáčky. Naštěstí Hylasovi a jeho sestře se podaří uniknout, ale během útoku se museli rozdělit a teď se nemohou najít. Hylas je pronásledován Krkavci a tak je nucen utíkat stále dál. Když se zdá, že je setřásl, potkává svého přítele Telamona, který mu pomáhá při útěku. Nakonec se Hylas nečekanými zvraty dostává až na moře, kde se seznámí s milým delfínem, který zůstane už navždy jeho přítelem. Nakonec Hylase moře vyplaví na ostrově Lidu ploutví, kde se seznámí s dívkou jménem Pirra, která taky prchá před svým osudem. Podaří se jim samotným přežít na ostrově? A jak se Hylas dostane zpátky, aby našel svou sestru? A hlavně, co po nich Krkavci chtěli, že kvůli tomu způsobili takové krveprolití?



Recenze: 

 Ostrov Bohyně je první kniha, kterou jsem od Michelle Paverové přečetla. A rozhodně nebude poslední. 

Knížka mě uchvátila. Dokonale napsaný, poutavý příběh, který čtenáře přenese do úplně jiné země. Strašně se mi líbilo, že svět v knize je tak netypický, tak originální. Dlouho jsem nic podobného nečetla.

Hlavní postavou knihy je mladý Hylas, chudý pasáček koz. Na svůj věk je velmi zručný a šikovný. Umí se postarat o sebe i o sestru. A tento um se mu potom hodí na ostrově, na kterém se musí postarat o sebe a o Pirru. Navíc je velmi odvážný a obětavý. Utíká před Krkavci, kteří ho chtějí zabít.
Další hlavní postavou je Pirra, bohatá dcera kněžky. I ona utíká před svým osudem. A i když je zpočátku trošku namyšlená, později se z ní stává skvělá dívka, která je nápomocná, obětavá a odvážná. A nejednou s Hylasem využijí její vědomosti, které se naučila v paláci.
A pak je tu ještě delfín Spirit, který Hylase zachránil před smrtí na moři. Od té doby jsou přátelé. Ale i Spirit musel v knize řešit své problémy, se kterými mu na oplátku pomohli Hylas s Pirrou.



Jak už jsem psala výše, kniha je napsaná opravdu bravurně. A i když je to četba určená spíše pro mladší čtenáře, já si ji celou vychutnávala. Tak dlouho jsem postrádala příběh, který by byl jiný, než jakých jsou v poslední době všude mraky. Žádní upíři, žádné hry o přežití, ani žádný milostný trojúhelník, nic podobného. Opravdu mě tato kniha nadchla. Je vskutku neobyčejná.

Na knihu jsem narazila v Levných knihách. Byla tam už poslední a mě tak upoutala, že jsem si ji musela vzít. Obálku má krásnou, líbí se mi ta všudypřítomná modrá. A už od pohledu kniha slibuje zajímavý a neobyčejný čtenářský zážitek.

Rozhodně knihu doporučuji všem, kteří mají rádi fantasy literaturu. Určitě se vám bude líbit :).

Hodnocení: 4,5/5


13 komentářů:

  1. Pěkná recenze :D ale tuhle knihu nejspíš vynechám. Poslední dobou se docela bojím pouštět do příběhů určených mladším čtenářům. Možná někdy změním názor, no uvidím :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, ale taktéž mě kniha moc neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba Ti bude trošku bližší další recenze :).

      Vymazat
    2. fakt si ji přečti. mě taky nelákala ale jen co jsem se začetla do prvních řádků začalo mě to nehorázně bavit

      Vymazat
  3. Nevypadá to špatně a občas je skvělé si přečíst knihu pro mladší čtenáře, kde není každá stránka prokládána nějakým klišé. :) Hezká recenze

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka je krásna, tá ma hneď upútala :-) Obsahovo vyzerá kniha dobre, teší ma, že si s ňou spokojná, to je vždy najdôležitejšie :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda, že se kniha líbila, ale myslím, že to není nic pro mě, rozhodně ji neodsuzuji to ne, jen už jsem asi na náročnější literaturu, i když jako oddechovku, proč ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě taky od knihy moc neočekávala, ale byla jsem vážně mile překvapena :-). takovou změnu jsem už dlouho potřebovala :-)

      Vymazat
  6. způsobili krveprolití kvůli koronově dýce - znamení jejich rodu.

    OdpovědětVymazat
  7. horečně by mě také zajímalo jak vypadá Piřin otrok Usiref

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)