čtvrtek 30. dubna 2015

Nové rybky

Pavlik dříve velmi rád choval bojovnice. A jelikož se mu po nich zastesklo, rozhodli jsme se, že si zase nějaké koupíme. Tak jsme spolu jeli do zverimexu ,,na čumandu". Nakonec jsme si odváželi 4 betty. Dva samce a dvě samičky.
Když nám je ta paní lovila a dávala do pytlíku, úplně jsem se zděsila, jak se k nim chovají. Otevřela kryt nad akvárkem (posouval se do strany) a přitom narazila do kelímků, kde byli samci od bojovnic. Strašně to s nimi zatřáslo. A ani při lovení ryb z akvárka pomocí fajfky, nebyla moc něžná. Nakonec jsem tedy byla ráda, že jsme zachránili alespoň tyhle čtyři chudáčky z toho vězení.
Když jsme je dovezli domů, tak je Pavlik hned ubytoval. Jediný problém nastal, když dal dvě samičky do jednoho akvárka. A protože je jedna samička trochu ráznější, tak proháněla tu druhou. Tak jsme je nakonec rozdělili a tu agresivnější dali do velké pet lahve.
Snažili jsme se všechny naše rybí zlatíčka vyfotit, ale za prvé je špatné světlo, za druhé Pavlikův foťák trošku zlobí, když má fotit na souši (pod vodou ale dělá krásné fotky-je vodotěsný) a za třetí se ty rybky pořád hýbou, takže většina fotek byla rozmazaná. Přesto se mi ale podařilo nějaké vybrat, abyste věděli, jaké krásky a krasavce jsme si přivezli.
První samec. Pokud se v tom někdo trošku vyzná, tak si všimne, že je to double tail (rozdvojená ocasní ploutev). Tenhle byl chudák v jednom z těch kelímků. Ale teď už se má krásně :).


Druhý samec. Taky je to DT. Moc se nám líbila jeho barva. První dvě fotky hezky vystihují jeho zbarvení. Ta třetí je moc zelená, ale je na ní vidět, jak má nádherné ploutve.

A na poslední fotce je samička. Tahle samička je neustále aktivní a chvilku se nezastaví. Proto je tohle její nejlepší fotka, co máme a přesto je trochu rozmazaná.

 Poslední samičku vyfocenou bohužel nemáme, protože přes tu pet lahev by nebyla vidět. Ale má červeno-modré zbarvení.
Rybkám musíme ještě vymyslet jména. Máte nějaké nápady? :)

7 komentářů:

  1. Vypadají opravdu jako bojovnice, ale jsou krásné a mají moc hezké barvičky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne fotky, veľmi sa mi páči tá druhá, je tam krásne zachytená modrá farba rybičky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejvíc se mi líbí asi ten první. I když, já na ty červené a modré moc nejsem. Vždycky mi přišli takoví až moc obyčejní.
    Jestli se můžu zeptat, v jak velkých akvárcích je máte? Já mám jen ty dva beťáky, každého zvlášť a každý má 10l, což mi přijde v porovnání s tím kelímkem, kde byli zavření ve zveráči, rozhodně tisíckrát lepší. Ale stejně mi bylo řečeno, že Betta potřebuje aspoň 30l. Což mi přijde docela přehnaný, když je tam jen jeden jediný, ne?

    To, jak se chovala prodavačka je normální. Tady u nás se to dělá tak, že jak jsou betty v těch maličkých kelímcích, prostě ho vezme a přelije do sáčku. Buď to přežije nebo ne. Fakt nevím, co to je za lidi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samci mají 5l čistého objemu, ta modrá samička sdílí 10l s jednou původní obyvatelkou a ta agresorka (nakonec na 90% mladý samec) je v 5l barelu od pitné vody.

      10l samcům stačí, konkrétně závojové formy nejsou nějak extra aktivní plavci. Jde jen o to udržovat čistotu a pravidelně měnit část vody. Když to porovnáme s Thajskými farmami, kde vlastně tyhle rybky začali šlechtit a kde se rodí nejhezčí kusy na světě, je 10l naprostý luxus. Tam běžně chovají samce v 0,5l lahvích.

      Vymazat
    2. Ono to taky nebude přesně 10l. Ta akvárka sama o sobě jsem kupovala jako desetilitrová, takže čistá litráž bude taky o něco menší, ale i tak. Docela jsem čuměla, když mi bylo řečeno, že jeden samec bojovnice potřebuje tak 30l a že i to je málo.
      O všechno se jinak starám a čistou vodu mají.Ono i v porovnání s tím, co normálně nabídnou ve zverimexu jako vhodné akvárko, je vlastně luxus skoro všechno. Vždyť do té věci se vejde tak litr, maximálně dva.

      Vymazat
    3. To, co se nabízí jako "akvárium pro bettu" je totální kýč, naprosto nevhodný a za neuvěřitelné peníze. Nechápu, jak se něco takového může prodávat.

      Jsou tací, kteří řeknou, že je málo i 50l, ale to jsou lidé, kteří o odchovu a celkově o bojovnicích většinou moc nevědí a hájí se právy zvířat apod.
      Z vlastních zkušeností mohu říct, že pro chovné rybky je 5 a více litrů v pohodě. Chtěl bych vidět nějakého chovatele, který má třeba 10 samců a každému dá 30l. To by ty chovy asi moc nerostly.. :)

      Vymazat
  4. Rybky jsou krásné, obdivuji je. Jsou fascinující! :) A jste hodní, že jste jim zajistili krásný domov.
    A co se týče té ženské ve zveráku...nepřekvapuje mě už nic.
    Máš nádherný a nežný design :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)