úterý 28. dubna 2015

Povinná kniha pro každého začínajícího chovatele křečků

Název: Křeček- jak na to
Autor: Peter Fritzsche
Nakladatelství: Vašut
Počet stran: 64
 
Když jsem dostala od e-shopu Dobré knihy.cz možnost výběru knížky, moc dlouho jsem neváhala. Na tuhle knížku jsme se s Pavlikem dívali již v kamenném knihkupectví a už na první pohled se nám velmi líbila.

 
Kniha je velmi hezky graficky zpracovaná. Hned na začátku je obsah, kde si můžeme přečíst názvy kapitol. Každá kapitola je barevně odlišená od té další. Celou knihou nás doprovázejí fotky týkající se probíraného tématu. Pro vyzdvihnutí těch nejdůležitějších informací slouží přehledné tabulky, které provází čtenáře po celou dobu čtení.
 
 
Co se týče informací v knize, musím taktéž chválit. Byť se zdá, že na chovu křečků není nic náročného, je rozhodně lepší si tuto knihu přečíst a být na vše připraven. Navíc kniha nám pomáhá naprosto ve všem - při výběru křečka, ubytování a následném chovu. Dokonce jsou tu i hezky popsané případné nemoci a neduhy, které můžou křečka potkat. Najdeme tu spoustu rad i ohledně chování ke křečkovi, krmení apod. A jsou tu i zajímavé tipy odborníka na každé téma.
 
 
Kniha mě velmi inspirovala i co se týče křeččích domečků. Mají tu velmi hezké nápady, jak udělat křečkovi co nejkrásnější život. A jelikož brzy budeme mít křeččí miminka (alespoň doufáme - byli  u sebe dva dny a velmi se k sobě měli), ocenila jsem i stránky ohledně březosti a následné péče o mláďata.
 
Knížka je vhodná pro každého začínajícího chovatele křečků. Najde tu všechny základní informace. Pokud ale chovatel potřebuje hlubší poznatky, v této publikaci je nenajde. I tak si ale myslím, že kniha je velmi šikovně napsaná a patří ke každému křeččímu chovateli.
 
 
Hodnocení: 4/5
 
Děkuji e-shopu Dobré knihy.cz za poskytnutí knihy.
 
 
Navštívit e-shop můžete zde: http://www.dobre-knihy.cz/
 
 
PS: Tohle je ta nejkrásnější fotka z celé knihy. Vždycky, když se na ni podívám, tak se musím začít smát. Netuším, jestli to je fotomontáž nebo ne, ale je to opravdu srandovní:
 
 
A omlouvám se za špatnou kvalitu fotek - venku je dnes velmi pošmourno, takže tady nemám moc dobré světlo na focení a Pavlikův foťák je rád, že je rád :).
 

8 komentářů:

  1. Tak něco takového bych potřebovala zhruba před šesti lety, když jsme se sestrou strašně rády chodily kupovat myšky a křečky, ale po pár týdnech nám radši umřeli... :D -_- Ty fotky jsou opravdu krásné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tuhle knížku taky ocenila, křečky jsem chovala asi před 12 lety (když mi bylo 8) a už si toho moc nepamatuju :D

      Vymazat
  2. Já tyhle příručky hrozně nemám ráda. Neříkám, že všechny, ale v převážné většině je strašně moc nesmyslů, které začínající chovatele učí neskutečné chyby, než aby je naučily jim předcházet.
    Snad je tohle jedna z těch lepších... Nejvíc jsem jich četla o morčatech a občas jsem se ježila, co jsou lidi, kteří jsou schopni tvrdit, že jsou odborníci, napsat někomu, kdo tomu nerozumí, tudíž bude následovat jejich rady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě v téhle knize pobavilo, když tam psali, že není určena laikům - protože podle mě jim přesně určená je. Profesionál všechny tyhle věci ví :). A něco jsem se tam třeba i nedočetla - jako např. krmení březí samičky (jestli potřebuje nějaké živiny navíc, co třeba nesmí atd.). Ale jinak je to myslím dobrá kniha :).

      Vymazat
    2. A k čemu by ty chovatelské příručky pak byly, když ne pro začátečníky? :D Ale jak jsem psala. Některý jsou fajn, jen si myslím, že by to šlo prostě podstatně líp. Hlavně, když to píše zkušený chovatel a chce svoje zkušenosti předat dál a něčemu ty lidi naučit.

      Tak březí a hlavně pak kojící samice potřebuje víc bílkovin. Právě kvůli jejich nedostatku nejčastěji pak sežerou mláďata. Lidi si myslí, že to je kvůli tomu, že jim třeba sáhli do hnízda, ale většinou to tak vůbec není. To není doporučení na ně sahat... U křečka bych si to prostě netroufla, dokud neotevřou oči a nezačnou lézt, ale když je na tebe dostatečně zvyklá a nemá z tebe strach, zabít by je neměla, ani kdybys tam hrábla.

      A ovesné vločky jsou taky dobré, ty jí určitě občas dej. :)

      Jo, chtěla jsem se tě zeptat, jak vidíš tu Prahu. Jedeš vlakem nebo autem?

      Vymazat
  3. Škrečkov síce nemám, ale ak by som ich chcela chovať viem, akú knihu si mám kúpiť, vyzerá super :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tahle kniha by se mi asi hodila ve věku dvanácti let, kdy jsem byla křečky opravdu posedlá, teď bych si je určitě nepořídila, jsem na větší zvířátka, hlavně si myslím, že pro našeho kocoura by to byla lákavá nabídka.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)