úterý 12. května 2015

Nebezpečné putování sirotka Rosamundy

Název: Tetování krví - Nalezenec
Autor: D.M.Cornish
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 352

Anotace:
Sirotek s dívčím jménem Rosamunda touží po tom, stát se námořníkem. Když ale do sirotčince přijde záhadný muž, který mu určí pracovní pozici jako lampář, obrátí se mu život naruby. Rosamunda se tedy vydává na cestu. Opouští bezpečí sirotčince a města a vydává se ven s rizikem, že se setká s nějakou příšerou. Během své dlouhé cesty musí čelit mnoha nebezpečím a nástrahám - jak od lidí, tak od příšer. Dokáže se Rosamunda dopravit až do Vysokých klobouků? A stane se nakonec lampářem?


Na knihu Nalezenec jsem se velmi těšila. Slibovala mi svojí obálkou úžasný příběh. Dnes jsem knihu dočetla a musím říci, že mě trošku zklamala.

Svět, se kterým se setkáváme je velmi propracovaný. Je tu mnoho nových postav, povolání a věcí nazývanými cizími jmény. To mi ze začátku dělalo problém se v knize zorientovat a začíst se. Pořádně mě kniha oslovila až někde za půlkou. 

Hlavní postavou je chlapec jménem Rosamunda. Vyrůstá v sirotčinci. Co se týče chování, byl mi docela sympatický. Občas možná trošku natvrdlý, ale jinak skvělý. Odvážný, laskavý a hodný. Jeho putování bylo chvílemi napínavé a zajímavé.


Příběh byl poměrně dobrý, ale pořád mi tam něco chybělo. Občas mi děj přišel zbytečně natažený. Když jsem se v knize maličko zorientovala, začala mě více bavit. A v okamžiku, kdy jsem ji začala hltat, byl najednou  konec. Proto vsázím své naděje do druhého dílu. Ale rozhodně má autor skvělé spisovatelské schopnosti, jen je správně využít.

Obálka je nádherná, ta mě naprosto okouzlila. Mrzí mě ale, že je brožovaná a ne vázaná. Myslím si, že na takovouhle knihu by se to hodilo mnohem víc. Jinak ale grafické zpracování obálky je naprosto perfektní. Probouzí ve mě chuť objevit ten napínavý a tajemný příběh, který skrývá.

Další věc, co bych knize vytkla, je umístění obrázků. Nerozumím tomu, proč se uprostřed jedné kapitoly vyskytuje obrázek s postavou, která byla v ději třeba minulou kapitolu a teď už o ní není ani zmínka. Podle mě to čtenáře zbytečně vrací v myšlenkách zpět. Ale obrázky jsou to pěkné.


Knížka se zdá poměrně tlustá, ale pravdou je, že samotný příběh končí na straně 252. Zbytek tvoří tzv. Explikarium, něco jako slovník. Pomáhá nám se zorientovat v knize a jejích postavách, což rozhodně přijde vhod.


I když jsem se velkou částí knihy musela prokousávat, zbylá část mě bavila a já doufám, že autorův potenciál se plně rozvine v dalším díle. Knihu ovšem mohu doporučit - každému vyhovuje něco jiného.

Hodnocení: 3/5

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za zaslání recenzního výtisku.


7 komentářů:

  1. Skvělá recenze, ale tahle kniha mě zrovna moc neláká, myslím, že ji vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh to byl hezký, záleží na tom, co máš na fantasy ráda :-)

      Vymazat
  2. Vůbec teď nestíhám sledovat novinky, takže díky, že mě držíš v přehledu. :D Tahle vypadá dobře.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu som čítala na základke, pekných pár rokov dozadu, takže si ju presne nevybavujem detaily a v prvom momente som si nebola istá, či sa jedná o tú istú, avšak anotácia mi to potvrdila :-) Predpokladám, že ide o druhé vydanie knihy, ja som čítala vydanie Krvou tetování I. s takou modrou obálkou, tá bola pekná, ale aj táto vyzerá dobre, obe sa mi páčia rovnako :-)
    Čo sa týka knihy, ako som spomínala, čítala som ju už dávno, avšak páčila sa mi, teraz by som bola asi kritickejšia, takže beriem tvoje hodnotenie i výhrady, ale príbeh je to dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh to je pěkný, jen doufám, že další díl bude lepší :-).

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla, před pár lety, ještě pod názvem Tetování krví :) Docela dobrá série, jen je škoda, že jsem se nikdy nedočkala třetího dílu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď v září by měl vyjít třetí díl :-). S názvem pobočník :).

      Vymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)